Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård är nöjd över det relativt starka valresultatet i Kalmar län. Frågan nu är om hon får fortsätta i riksdagen.
Foto: Arkivbild
Kristdemokraterna gjorde ett starkt val i Kalmar län. Med 7,0 procent av rösterna passerade man Centerpartiet och man är numera det näst starkaste KD-fästet i hela landet. Ett mandat är säkrat – men vem som får åka till Stockholm återstår att se. Gudrun Brunegård toppade listan med Carl-Wiktor Svensson från Högsby har drivit en stark personvalskampanj även detta val.
– Går man ned och tittar på de olika delarna i landet och i Kalmar län har vi hållit resultatet. Den minskning som skett i andra delar i landet gör att vi är delad tvåa när det gäller starkast stöd i landet. Det är en stark upphämtning och vi har gjort en stark valrörelse här, säger Brunegård.
Vad är förklaringen?
– Kalmar län är ett utpräglat landsbygdslän och vi har drivit frågorna om hjärtlandet och det har gått hem. Sedan var det positivt att vi kunde knyta till oss Carl-Wiktor Svensson som har en utpräglad glesbygdsprofil. Vi får se hur det blir med personkryssen.
Du är inte säkert på ditt mandat?
– KD har ett mandat i riksdagen, men vem som får åka på öppnandet är en öppen fråga. Det är många som sagt att de kryssat mig, men tittar man på de distrikt vi har gått som bäst är det landsbygdsområden. Klart att det vore roligt att få fortsätta i riksdagen, men det var jag själv som med öppna ögon sa att vi gjorde tjänstefel om vi inte frågade Carl-Wiktor. Han är en stark valmotor och hade många kryss för Moderaterna i förra valet. Min ambition är att KD ska få ett så starkt resultat som möjligt och att Kalmar län ska ha en röst i riksdagen. Vi har olika profil och har kompletterat varandra.
Vill inte peka ut röda linjer gentemot SD
När valresultatet räknats såhär långt är det en marginell fördel för Ulf Kristerssons sida. SD, M, KD och L samlar 175 mandat mot Magdalena Andersson-sidans 174. Spänningen kommer att kvarstå tills att ett preliminärt valresultat levereras i veckan. Ser man till landet som helhet backar KD från 6,3 till 5,3.
– Det är ett omtumlande val och det har inte riktigt gått så som vi har tänkt oss. Vi har känt ett starkt stöd i riksdagsvalet och trodde att vi skulle göra ett ännu bättre resultat, men ser man det på det stora hela så har vi jobbat för en ny regering och det finns inom räckhåll. Det har varit vårt mål med vårt agerande.
Varför minskar ni totalt sett?
– Jag kan föreställa mig att det finns en stor borgerlig grupp väljare som flyter mellan partierna. Vi hade vår formtopp för några veckor sedan och låg på sju procent i några mätningar för några veckor sedan. Det viktiga är att vi får en ny regering och vi har en samstämmighet med våra koalitionspartier. Det har inte denna regering haft och det har inte fungerat.
Det är mycket som skiljer partierna på er sida också.
– SD har en annan ideologi som är ganska fjärran oss och delar upp människor i olika grupper, men vi har kunnat samarbeta i olika sakfrågor. Där har vi hittat lösningar och det visar att vi kan få ihop det.
Men nu ska ni leda landet tillsammans?
– En grund måste man ha och mycket av det har vi redan hittat. Vi har en bra stomme att bygga ifrån.
Känner du någon oro för att ni inte ska kunna komma överens?
– I och med att vi backade lite grann är vi en mindre andel, men vi har också visat under alliansåren då vi var ännu mindre att vi fick igenom mycket KD-politik. Vi har skickliga förhandlare.
Att SD är större än M – hur förändrar det dynamiken på er sida?
– Det kan bli lite mer komplicerat, men man måste sitta på helheten. M kommer bära en statsministerpost. Vi tre är betydligt större än vad SD är, det är den dynamiken man måste se på det.
Ni är ett block i blocket?
– Så kommer det vara, det är vanligt med karteller i kartellen.
Vad har ni för röda linjer gentemot SD i de förhandlingar som eventuellt stundar?
– Jag ska inte gå in på sådana saker nu, det får partiledning prata om.
Fotnot: Nedan ser du siffror på riksdagsvalet för riket som helhet och för Kalmar läns riksdagsvalkrets.
RIKSDAGSVALET I RIKET
10.44 har 6 243 av 6 578 valkretsar räknats. Såhär är ställningen hittills:
Socialdemokraterna 30,5 (28,3)
Sverigedemokraterna 20,6 (17,5)
Moderaterna 19,1 (19,9)
Centerpartiet 6,7 (8,6)
Vänsterpartiet 6,6 (8,0)
Kristdemokraterna 5,4 (6,3)
Miljöpartiet 5,0 (4,4)
Liberalerna 4,6 (5,5)
Övriga 1,5 (1,1)
Mandaten väntas landa såhär:
Socialdemokraterna 108 (+8)
Sverigedemokraterna 73 (+11)
Moderaterna 67 (-3)
Centerpartiet 24 (-7)
Vänsterpartiet 24 (-4)
Kristdemokraterna 19 (-3)
Miljöpartiet 18 (+2)
Liberalerna 16 (-4)
Magdalena Anderssons sida: 174
Ulf Kristerssons sida: 175
RIKSDAGSVALET I LÄNET
10.44 har 162 av 175 valdistrikt räknats. Såhär är ställningen hittills:
Socialdemokraterna 31,9 (+0,7)
Sverigedemokraterna 24,5 (+7,3)
Moderaterna 17,8 (-2,8)
Centerpartiet 6,5 (-3,3)
Vänsterpartiet 4,6 (-1,5)
Kristdemokraterna 7,0 (-0,2)
Miljöpartiet 3,3 (+0,4)
Liberalerna 3,2 (+0,6)
Övriga 1,2 (-0,1)
Mandaten väntas landa såhär:
Socialdemokraterna 3 (+-0)
Sverigedemokraterna 2 (+-0)
Moderaterna 2 (+1)
Kristdemokraterna 1 (+-0)
Centerpartiet 0 (-1)