Annons:

Sök

Annons:

SD hoppades på fler mandat – här har partiet starkast fäste

Göran Gustafsson, nummer ett på SD:s lista till kommunfullmäktige i Hultsfred, hade hoppats att partiet skulle ta fler mandat än sex. Bilden är från partiets valvaka i Kalmar. Foto: Privat

SD hoppades på fler mandat – här har partiet starkast fäste

SD går starkt framåt i riksdagsvalet, men i Hultsfred ser partiet ut att stå kvar på sina sex mandat.
– Vi hade förstås hoppats på fler, målet var satt till åtta mandat, säger Göran Gustafsson, etta på SD:s lista till kommunfullmäktige.

Annons:

Göran Gustafsson erkänner att man satte målet lite högt, men utvecklingen över tid fick partiet att höja ribban.

– Vi har ju vuxit i kommunen både vid valet 2014 och 2018 så vi tänkte att det kunde bli så i år också, så nu satte vi målet vid åtta mandat, säger Göran Gustafsson, som var på partiets valvaka i Kalmar, tillsammans med ett par partikamrater från kommunen.

Vad tänker du kring att SD går så starkt framåt i riksdagsvalet, men att ni står kvar på sex mandat i Hultsfred? 

– Det är ett ganska starkt fäste för SD i Hultsfred och Kalmar län över huvud taget, men det är svårt att ta mandat från de andra partierna här. De är starka lokalt, i synnerhet Centerpartiet. Vi borde förstås ha försökt få fler att engagera sig och ställa upp politiskt, det tror jag hade bidragit till ett större stöd.

Minskar på en ort 

SD ser ut att öka antalet sympatisörer i samtliga valdistrikt utom Målilla där man enligt det preliminära resultatet backar från 16,12 procent av rösterna till 15,7 i årets val.

– Varför vi gör det har jag ingen aning om, om jag ska vara ärlig. Jag vet faktiskt inte vad det beror på, säger Göran Gustafsson och tillägger att han ännu inte hunnit analysera valresultatet närmare.

Om vi istället vänder på det: det största stödet för SD är i Silverdalen och ni är andra största parti i Vena, efter Centerpartiet. Vad tror du har lagt grunden till det?

 – Vi satsar ju på ytterskolorna, de lite mindre skolorna. Det kan vara det som avgjort. Och vindkraftsfrågan förstås, det är ett problem för alla på landsbygden. Vi säger bestämt nej till vindkraft, den frågan tror jag vi fått framgång med.

En tom stol

Efter en rörig mandatperiod är det bara en person kvar i SD, av de som valdes in 2018. Det är den relativt nye gruppledaren Göran Gustafsson.

I fullmäktige har man folk på fyra av sex stolar, en står tom och en besitts av den politiske vilden, Carl-Johan Pettersson.

– Vi har nio namn på årets kommunlista, så det ska inte vara några problem att fylla de sex mandaten. Inför årets val har vi förnyat SD i Hultsfred och vi har flera nya kandidater.

Under den gångna mandatperioden har flera lämnat sin plats i kommunfullmäktige. Kan ni göra något annorlunda, för att det inte ska bli så igen?

– Nej, det kan jag nog inte kommentera. Folk kan ju lämna sin plats av många olika orsaker, man kan flytta eller inte må bra som exempel. Det är självklart inte bra när ledamöter i fullmäktige lämnar sina uppdrag, men av våra avhopp var ett dödsfall och folk har flyttat från kommunen.

Är det någon särskild fråga ni kommer ta strid för?

– Det som kommer vara aktuellt är vidkraftsfrågan, som kommer dyka upp snart. Där har vi alltid varit motståndare.

Fakta

SD:s siffror lokalt (preliminärt):

Ekeberg 11,9 procent av rösterna (11,1 vid valet 2018)

Hultsfred Norr: 10,2 (9,99)

Hultsfred Söder: 11,4 (11,2)

Järeda 16,1 (14,91)

Silverdalen 17,4 (17,31)

Målilla 15,7 (16,12)

Mörlunda 16,6 (14,13)

Vena 15,2 (10,64)

Virserum 11,3 (10,92)

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: