Annons:

Sök

Annons:

Så ser Hultsfreds Bostäder på rekordhöga höjningen:

Åke Nilsson (KD) är ordförande i Hultsfreds Bostäder.

Så ser Hultsfreds Bostäder på rekordhöga höjningen: "Har större behov"

Hultsfreds Bostäder hade yrkat på att höja hyran med strax över åtta procent, men det slutade med en höjning på fem från och med den 1 april.
– Egentligen har vi mycket större behov, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i bostadsbolaget.
Det är, trots allt, en historiskt hög hyreshöjning i Hultsfred.

Annons:

Hultsfreds Bostäder ligger, eller i vart fall låg innan den här överenskommelsen, näst sist i Kalmar län om man jämför snitthyran per kvadratmeter. 

– Så en föresats vi hade med årets förhandling var att försöka komma ifatt och minska gapet lite, för annars växer det undan för undan till de som har ett skapligt kvadratmeterpris, säger bolagets ordförande Åke Nilsson (KD).

”Kunde varit kämpigt att ta igen”

Hultsfreds Bostäders yrkande låg på åtta procent, överenskommelsen landar på fem. Istället gav man efter lite på tidpunkten, så den nya hyran träder i kraft den 1 april. 

– Vi hade gärna tagit 1 mars för vår del, men nu blir det inget retroaktivt. Det hade kunnat vara kämpigt att ta igen för våra hyresgäster, samtidigt som det innebär en del ytterligare administration för bolaget, så nu är det 1 april som gäller och hyresgästerna kan ställa in sig på det under mars månad. Med det resonemanget blev det en femprocentig höjning.

För en lägenhet på cirka 75 kvadratmeter höjs grundhyran med cirka 280 kronor per månad. Ökningen av hyresintäkten blir drygt 3 miljoner kronor för 2023, enligt Lena Svensson, administrativ chef på bostadsbolaget.

Vad känner du rent spontant nu när årets hyresförhandling avslutats?

– Vi har egentligen mycket större behov, men det här är läget, säger Åke Nilsson. Man blir aldrig tillfredsställd i en förhandling, men jag hoppas att hyresgästerna kan klara ut det och vi har fått i alla fall lite uppåt, som vi tar med oss i framtiden.

Är det någonting som du känner så här direkt, som måste försakas eftersom höjningen inte blev åtta procent?

– Vi har ett stort underhållsbehov och spänner bågen så mycket det går. Det kan innebära att vi måste tvingas låna till det underhåll vi anser att vi måste göra. 

Ser över behovet

Just nu tittar en konsult över bolagets renoveringsbehov.

– Vi har ju en konsult inne som tittar på renoveringsbehoven, det vill säga statusen på alla våra fastigheter, det ger oss en bra fingervisning om hur vi ska prioritera. Vi tvingas rycka ut alldeles för mycket. Har vi en vattenskada som till exempel ligger mitt i en trappuppgång, så gör vi ordentligt och byter hela stammen för att inte få en ny vattenskada. När vi får den här planen från konsulten kommer vi kunna göra prioriteringar bättre. Har vi en lägenhet som vi bedömer att vi med lätthet kan hyra ut, så vi får in pengar på hyran, för att kunna förbättra vårt resultat kommer vi prioritera det. Då kan vi behöva låna upp mer, annars får vi anpassa oss efter den budget vi har. 

Hyrorna för Hultsfreds Bostäders hyresgäster höjs med fem procent. I pengar räknat betyder det runt 40 kronor per kvadratmeter och år för hyresgästerna i Hultsfred. Även hyran för förråd och garageplatser höjs.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: