Annons:

Sök

Annons:

Taxorna höjs trots protester –

En majoritet av ledamöter i kommunfullmäktige röstade ja till att höja soptaxan redan den 1 juni och VA-taxan vid årsskiftet. Foto: Lotta Madestam

Taxorna höjs trots protester – "Snudd på skamligt"

Både taxan för sopor och vatten och avlopp kommer att höjas under året. Det beslutade fullmäktige på måndagskvällen – med starkt motstånd från vänstersidan.
– Det är snudd på skamligt att höja renhållningstaxan igen, sa Tomas Söreling (S).

Annons:

Renhållningstaxan kommer att höjas redan den 1 juni med 8,9 procent för gröna abonnemang, 26-31 procent för gula och 24-26 procent för röda medan taxan för vatten- och avlopp höjs med 6,5 procent till nyår.

Det fanns särskilt ett starkt skäl till att klubba igenom en höjning av soptaxan, som en majoritet av ledamöterna tryckte på.

– Renhållningstaxan ska bära sig själv, det gör att vi är tvungna att höja taxorna ännu en gång, sa Johan Svensson (M) som skickade med ett tips på hur man kan hålla nere kostnaderna:

– Det går att ansöka om att få dela renhållningskärl med grannen, tillade han.

”Finns ett överskott”

Socialdemokraterna ville i stället se en oförändrad taxa resten av 2023. 

– Vi vet alla förhoppningsvis vilka tuffa tider vi befinner oss i just nu med höga priser på livsmedel, el, räntor och inte minst höga priser på drivmedel, sa Tomas Söreling. I det läget hade vi som kommun kunnat skicka en signal att just nu tar vi inte ut några högre priser, utan vi tänker på alla de som har det tufft. Särskilt som vi redan höjt en gång i år. Det är snudd på skamligt!

Söreling betonade att det finns drygt tre miljoner kronor kvar i överskott sedan kommunen tog ut för höga taxor.

– De hade vi kunnat använda för att lösa det här tillfälligt, sa han och fick medhåll av Mattias Wärnsberg, som också tog plats i talarstolen.

Blev omröstning 

Folke Pleijert och Lennart Davidsson (KD), Göran Gustafsson (SD) och Per-Inge Pettersson (C) gick också upp i talarstolen för att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Det är inte rätt väg för att underlätta för dem som har det som tuffast, utan det måste finnas enklare och mer träffsäkra sätt att komma åt det, sa Folke Pleijert.

Ärendet gick till votering där 31 röstade för kommunstyrelsens förslag att höja taxan och 13 mot. S och V reserverade sig mot beslutet.

Enhälligt beslut

Beslutet kring VA-taxan togs däremot enhälligt. Den taxan höjs med 6,5 procent vid årsskiftet, för att få kostnadstäckning. Den i särklass största investeringsposten är VA-saneringar av ledningsnätet som beräknas uppgå till 160 miljoner kronor.

– Man skulle kunna tycka att vi kan hålla igen när det kommer till byte av ledningar, men då skjuter vi bara upp det till nästa generation. På det här sättet tar vi ansvar, vi måste ha en bättre takt i bytet av ledningar. Omkring 25 procent av det vatten vi producerar rinner ut i läckage idag, så kan vi inte ha det, sa Johan Svensson, (M).

– Vatten är vårt viktigaste livsmedel – strax efter mjölken då naturligtvis, sa lantbrukaren Folke Pleijert och drog ner många skratt.

Tidigare under kvällen stod en motion från partikamraterna Rosie Folkesson och Tomas Söreling (S) på dagordningen. De vill se en subventionerade renhållningsavgifter för barnfamiljer.

Beslutet blev att remittera den till kommunstyrelsen för beredning.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: