Annons:

Sök

Annons:

Vill se ändring: Obetalda räkningar drabbar barnen – riskerar stängas av

Som det är nu riskerar barn stängas av från förskola och fritidshem när föräldrarna inte betalar för platsen. Det vill politikerna ändra på. Foto: MostPhotos

Vill se ändring: Obetalda räkningar drabbar barnen – riskerar stängas av

Barn vars föräldrar inte betalar avgiften till förskola och fritidshem riskerar avstängning. Nu vill nämnden se en ändring på det, med motiveringen att alla barn är lika mycket värda.
– Man kan inte vara ansvarig för ekonomin när man är två år, säger Micke Lång (S), andre vice ordförande.

Annons:

Som det är idag har Barn- och utbildningsnämnden rätt att neka ett barn fortsatt plats i förskola och fritidshem, om föräldrarna inte betalar in avgiften efter utdelad anmärkning. En ny plats erbjuds heller inte förrän skulden betalats.

Nu finns ett förslag i nämnden att ändra på det. Man menar att den här bestämmelsen inte är bra ur ett barnperspektiv.

– Det strider mot Barnkonventionen, som säger att alla barn är lika mycket värda, ingen får diskrimineras. Det är samma när man tittar på skollagen, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

”Underbar grej”

Micke Lång tycker det vore underbart att få till en lösning, där man får allt på papper så personalen inte behöver ta fajten. 

– Vi har ju ältat det här under många år. Man kan inte vara ansvarig för ekonomin när man är två år. Det här är många gånger de barnen som mest av allt behöver vara i förskolan. Är det så illa att barnet behöver till socialförvaltningen får man de signalerna tydligare när man träffar barnen, så det är bara win-win.

Plus att rektorerna kan ägna sig åt det de ska, istället för att försöka driva in kostnader. Det tar en väldig kraft, understryker nämndens politiker.

– Då riskerar man dessutom stöta den sociala kontakten med föräldrarna. Det är otroligt förödande om man måste ta den fajten istället för att prata pedagogik och annat, säger Micke Lång.

Händer i praktiken

Det som händer i praktiken, när föräldrarna inte kan betala avgiften och det upprepas några månader, är att det blir en avstängning.

– Utifrån barnens behov har rektorn möjlighet att ta ett beslut om att erbjuda en plats i alla fall. Ofta har man då 15 timmars plats i förskola, säger Martin Snickars och fortsätter:

– Men det är förenat med en del arbete att analysera det. Vi har också tittat på hur man gör i Vimmerby, Västervik och Oskarshamn. Alla kommuner strävar mot att barnen ska vara kvar i förskola och fritidshem trots att fakturorna är obetalda. Ekonomikontoret arbetar då med att fakturorna går till Inkasso, så föräldrarna blir inte av med kostnaden utan man har samma ansvar att betala för platsen.

Är det många barn som drabbas av avstängning, som situationen är idag?

– Det var 16 stycken senaste året, säger Martin Snickars.

Önskat läge

Nu önskar barn- och utbildningsnämnden att barnet inte blir avstängt från platsen vid obetalda fakturor. Har förskolan eller fritidshemmet en oro kring barnets situation i hemmet, som förstärks av att avgiften inte är betald, görs en orosanmälan till socialtjänsten.

– Det behöver inte finnas en oro för barnen bara för att föräldrarna inte kan betala, men det kan vara ett tecken och då tittar man på hela bilden kring barnen, säger Snickars.

Nämnden föreslår nu fullmäktige att ändra i taxebestämmelserna för 2024, så punken om avstängning stryks.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: