Barn- och utbildningsnämnden har presenterat sitt förslag till besparingar på 10,6 miljoner kronor. Samtidigt har politikerna gjort klart för budgetberedningen att man inte accepterar det besparingskrav som lagts på nämnden.
– Det blir förödande konsekvenser för barn och elever i förskola och grundskola, sa ordförande Magnus Hultman (M) i en kommentar i fredags. Här kan du läsa mer om det.
”Inte en god arbetsgivare”
Inte heller de lokala ombuden i Sveriges Lärare ställer sig bakom besparingsförslaget som kompletterats med en många sidor lång risk- och konsekvensanalys.
– Vi har sagt att vi inte kan acceptera det här, för det kommer slå så hårt mot barnen, eleverna och personalen. Det är inte att vara en god arbetsgivare att göra det svårare för framtidens medborgare, säger Caroline Axelsson.
Särskilt nej till färre personal
Ombuden är eniga med Kommunal och Vision som också deltagit i förhandlingarna kring skolans budget. Speciellt säger man nej till besparingen på personal.
– Vi ser ju sjunkande resultat både vad det gäller läsförståelse och i matematik, så vi lärare behöver allt stöd och hjälp vi kan få för att klar av att göra de anpassningar som behövs. Det är också väldigt många elever som behöver extra anpassningar för att klara skolan och de behöver socialt stöd i form av mentorer.
Slå hårt mot mentorerna
På både Albäcksskolan och gymnasiet finns det anställda heltidsmentorer sedan några år tillbaka. Caroline Axelsson befarar att det arbetet blir lidande om besparingen på personal står fast. Mot bakgrund av att det inte är lagstadgad verksamhet.
– Vi har verkligen sett ett gott resultat av satsningen. Det har blivit mycket lugnare och mentorerna tar hand om både elevernas trygghet och faktiska göromål, som att hjälpa till med tappade busskort. Det är en stor avlastning för oss lärare, så vi kan ägna oss åt det vi ska, säger Caroline Axelsson.
Det är en tuff ekonomisk situation för kommunen, så vad har ni för besparingsalternativ?
– Vi tycker det är bättre att ta av kommunens besparingar, att man använder pengar som man har för sådana här tillfällen när det blir oförutsett höga kostnader, som det är nu.
Är det inte rimligt att även Barn- och utbildningsnämnden måste dra sitt strå till stacken när det är kämpigt?
– Jo, det håller jag med om och det förstår jag eftersom vi är den näst största nämnden. Det är en svår knut att lösa, men vi är väldigt glada att politikerna inte accepterade det här besparingsförslaget. Stort tack till dem. Man får leta på andra ställen för att spara. Just personalen är hjärtat i verksamheten. Om det bara blir lärare kvar kommer de förmodligen inte orka dra det lasset och då lämnar man, säger Caroline Axelsson.
Titta bredare
Hon tycker också man bör titta åt sidorna och inte ha, som hon säger, ett stuprörstänk.
– Man bör titta på om det går att spara in pengar på ett annat sätt. Exempelvis har jag föreslagit att man kan sänka temperaturen i lokalerna nattetid. Man bör titta på vad våra lokaler kostar och om det går att sätta upp fler solpaneler.
– Men det blir inte en besparing för BUN utan för ÖSK. Jag är inte emot exempelvis satsningen på Tors plan, men det får inte vara så att det inte finns pengar till personal när det finns pengar i en annan påse.