Annons:

Sök

Annons:

Så vill M och KD satsa – får hård kritik av majoriteten

Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) kallar kritiken från majoriteten för löjeväckande. Foto: Pressbild

Så vill M och KD satsa – får hård kritik av majoriteten

Inga siffror, men väl ett 60-tal förslag. M och KD presenterade under måndagen sin regionbudget och fick snabbt vass kritik av den rödgröna majoriteten.
– Det blir löjeväckande, svarar Jimmy Loord (KD).

Annons:

Under tisdagen ska regionstyrelsen ta beslut om 2024 års budget i Kalmar län. I elfte timmen presenterade oppositionspartierna sina budgetförslag. 

Likt tidigare år har Moderaterna och Kristdemokraterna jobbat fram ett gemensamt budgetförslag, som man presenterade under en pressträff på måndagen. 

Direkt kan noteras att M och KD ställer upp på de ramar som majoriteten tagit i sin budget. 

– Det är tuffa tider nu med en pandemi i ryggen, krig i Europa, konflikter i Mellanöstern, skenande inflation och ekonomisk kris. Därför måste vi våga ta konflikten där den behövs men också jobba tillsammans där det behövs. Vi accepterar därför de budgetramar som majoritetspartierna lagt fram och presenterar inte ytterligare besparingar utöver de 200 miljoner kronor vi tillsammans fattade beslut om i september. Vi har valt att inte lägga last på börda, säger Malin Sjölander (M). 

Att S, C och V nu gör en översyn av ekonomin är ett tidigare förslag från M och KD, menar Sjölander.

– Man har börjat se över den ekonomiska politiken och det behövs en större fördjupning. Det finns fler stenar att vända på, men majoriteten har i alla fall börjat nu.

Inga ekonomiska siffror

Samtidigt lägger M och KD drygt 60 förslag utan att redovisa hur det ska gå till ekonomiskt.

– Vår budget saknar större siffror, men flera av våra förslag skulle kunna stärka ekonomin. Vi genomför våra förslag inom de fastslagna ramarna och nu handlar det om att satsa på kärnverksamheten. 

Främst vill oppositionspartierna prioritera den psykiska hälsan bland unga och vården av de äldre. Bland annat vill man satsa på särskilda äldremottagningar för de mest sköra inom primärvården. 

– Vi behöver anpassa vården efter den demografiska utvecklingen. Äldre och sköra, med mer komplex sjukdomsbild, behöver möta någon som förstår och ser helhetsbilden. Det tror vi är en viktig pusselbit, säger Jimmy Loord (KD).

Dessutom vill man bryta den ofrivilliga ensamheten bland äldre.

– Regeringen levererar och har avsatt pengar. Nu behöver Region Kalmar län intensifiera det arbetet. Vi vet att ofrivillig ensamhet gör oss sjuka och därför har vi förslag att ha sociala aktiviteter på recept. Där krävs det en samverkan med både civilsamhälle och föreningsliv.

Vill sälja annonsplatser

Annat som sticker ut är att M och KD vill se en målsättning om att 15 procent av vårdkontakterna ska vara digitala, att avgifterna för uteblivna sjukhusbesök ska höjas och att införa tidsdifferentierade biljettpriser i kollektivtrafiken, så att priserna är lägre när färre åker. Man vill också införa "dynamisk trafik" på landsbygden, där man då skulle titta på en omställning från fasta linjeavgångar till när folk vill åka kollektivt.

Därtill vill man att annonsplatser ska säljas på bussar och andra kollektiva färdmedel för att öka intäkerna för regionen och avveckla lokaler som inte behövs eller är överflödiga.

Men inte minst vill man storsatsa på barn- och ungdomspsykatrin och införa privata alternativ, ett så kallat vårdval. 

– Det möjliggör för fler aktörer inom området och den stora frustrationen är att det finns en majoritet för det bland partierna. Men på grund av att man är fastlåst i olika samarbeten röstar man inte för det, även om man tycker det är ett bra förslag och man vet att väntetiderna minskat i andra regioner. Tillgängligheten skulle bli bättre och man skulle minska köerna om vårdval infördes, säger Jimmy Loord och fortsätter:

– Det finns en stor frustration bland familjer när barn inte mår bra och man får veta att det är ett års väntetid. Ett år är otroligt lång tid och det är tragiskt att man inte kommer fram. Det är oacceptabelt.

"Det är löjeväckande"

M och KD vill också starta en personalkommission med målet att både politiker och tjänstepersoner ska sätta sig ned och ta fram konkreta förslag för hur regionen ska bli en bättre arbetsgivare. Partierna vill också tillsätta en utredning för att få fler att stanna kvar efter pensionsåldern. 

När det gäller kulturområdet vill man digitalisera den offentliga konsten, för att alla ska kunna få del av den.

– Sedan behöver vi föra diskussioner om mål och krav på kulturverksamheten. Kan regionen gå in med stöd för att stötta kulturverksamheten i hur man söker andra bidrag eller stöd hos stiftelser? Vi går åt det hållet, säger Malin Sjölander.

Kritiken mot oppositionens budgetförslag lät inte vänta på sig från majoriteten. M och KD:s budget är inte ens fantasifull, menar regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

– Jag är ytterst tveksam till om det ens räknas som ett budgetförslag när ekonomin helt saknas i dokumentet. Stundens allvar kräver SCV-majoritetens seriösa budget, inte M och KD:s sifferlösa idéexperiment, säger hon.

Karin Helmersson (C) kallar det för "ett svaghetstecken" och Lena Granath (V) tycker det är tråkigt att oppositionen går fram med "så oseriösa förslag". 

Inte ens ett budgetförslag, saknas helt ekonomiska förutsättningar, ett svaghetstecken och inte seriöst. Hur reagerar ni på majoritetens kritik?

– Den sortens kritik är ganska löjeväckande när man vädjat till oss att kroka arm och när vi i den här situationen tillsammans arbetat fram ett spardokument. Att kalla vår usträckta arm för oseriös säger mer om dem och deras behov av att hitta kritik, säger Jimmy Loord (KD).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: