Annons:

Sök

Annons:

Regionens resultat för 2023 kraftigt bättre än väntat

Regionens bokslut blev kraftigt bättre än prognoserna visat. Foto: MostPhotos

Regionens resultat för 2023 kraftigt bättre än väntat

Prognoserna har varit mardrömslika. Men regionens bokslut visar att resultatet blev bättre än förväntat. Resultatet blev minus 61 miljoner kronor för 2023.

Annons:

Det är en jättestor förbättring jämfört med den senaste prognosen. Då var regionens minus nästan 400 miljoner kronor. Att regionen nu gör bokslut med ett resultat för året på -61 miljoner kronor.

De huvudsakliga förklaringarna är att börsen gått starkt under slutet av året, att riktade statsbidrag för bland annat köförkortande åtgärder kommit, högre intäkter från skattemedel samt ekonomiska effekter på åtgärder som genomförts under året. 

– Oron i omvärlden i kombination med en hög inflation och lågkonjunktur har varit utmanande, inte bara för oss utan för samtliga regioner i landet. Vi har haft ett stort fokus på vår ekonomi under 2023 och vidtagit åtgärder, både på kort och lång sikt, i alla våra verksamheter, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Ska bli oberoende

Länstrafikens underskott landade på 64 miljoner, vilket är en förbättring jämfört med 2022. Hälso- och sjukvårdens gemensamma underskott blev drygt 400 miljoner kronor. Kostnaderna för inhyrd personal ökade med sju procent, vilket motsvarar 17,9 miljoner kronor. 

Region Kalmar län ska vara oberoende av hyrpersonal i december 2024. 

Även om bokslutet visar ett klart bättre resultat än tidigare prognoser är regionen långt från det långsiktiga målet om två procent i överskott. Fortsatt tuffa tider väntas för 2024 och 2025.

– Vi är en region med många fina resultat, bland annat i nationella mätningar när våra invånare och patienter får säga sitt. Det ska vi hålla i samtidigt som vi ska ha fokus på vår ekonomi och se till att de åtgärder som vi har beslutat om får effekt, säger Ingeborg Eriksson.

Nyttjar reserven

Resultatet efter balanskravsjusteringar är minus 225,5 miljoner kronor. Regionen kommer nu helt täcka det genom att använda medel från resultatutjämningsreserven. Det är pengar som sparats under goda år för att kunna användas vid underskottsår.

S-politikern Angelica Katsaniudou, ordförande i regionstyrelsen, säger att man nu kommer att nyttja resurser som sparats i ladorna för att möta underskottet. 

– Det är oerhört tufft läge som presenteras men ändå avsevärt bättre än tidigare prognoser. Anledningen till det är dels att placerade pensionspengar utvecklats positivt i slutet av året, dels att vår region överpresterat gentemot prognos när det gäller prestationsbaserade statsbidrag. Med knapert stöd från Tidö-regeringen gör vi i Region Kalmar län vårt yttersta för att säkra vårdens, kollektivtrafikens och den regionala utvecklingens framtid, säger Karin Helmersson (C), regionråd och vice ordförande i regionstyrelsen. 

Insatser har gjort skillnad

Både Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V) trycker på att medarbetarnas insatser för att få ned kostnader har gett effekt. 

– De sparåtgärder som medarbetarna ser över får effekt och ger förutsättningar för att vå region ska kunna ta sig tillbaka till den goda ekonomi och utveckling som länge kännetecknat Region Kalmar län, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård samt personalfrågor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: