Annons:

Sök

Annons:

Regionens budget har klubbats – flera avgifter och priser höjs

Ett tufft 2024 väntar Region Kalmar län, som planerar att rädda ekonomin med resultatutjämningsreserven. Foto: Arkivbild

Regionens budget har klubbats – flera avgifter och priser höjs

Regionstyrelsen höll sitt budgetsammanträde under tisdagen. Nu har budgeten för 2024 tagits där – och det kommande året blir minst sagt kärvt för regionen.

Annons:

Regionen ser ut att gå mot stort underskott i år. Det ser inte bättre ut inför kommande år. Omvärldssituationen, hög inflation och stigande pensionskostnader påverkar regionens ekonomi negativt.

Beslut har redan fattats om besparingar på totalt 200 miljoner kronor, som väntas nå full effekt under 2025. Bland annat ska hyrpersonal fasas ut så att regionen mot slutet av nästa år ska vara helt oberoende av bemanningsbolag. 

Utöver de tidigare beslutade besparingarna kommer de förtroendevaldas budget för 2024 att minska med 1,1 miljon kronor. Den politiska organisationen inför nästa mandatperiod ska börja ses över under 2024. 

Avsteg från tvåprocentsmålet

Regionen gör därför avsteg från tvåprocentsmålet under 2024. För att nå ett nollresultat kommer man nyttja resultatutjämningsreserven, där överskott från tidigare år finns sparat.

Regionplanen för de tre kommande åren innehåller inga nya verksamhetsförändringar under 2024, men däremot finns ett antal satsningar under 2025 och 2026 med. Det handlar om 20 miljoner för de två åren som ska gå till att införa hälso- och sjukvårdsförvaltningens budgetmodell. 

Screeningen gällande tjock- och ändtarmscancer ska successivt införas och vara fullt utbyggd 2026. Där rör det sig om 1,6 miljoner för 2025.

Flera avgifter höjs

Under nästa år höjs ett flertal avgifter inom regionens verksamheter. Patientavgiften höjs från 200 till 250 kronor. Vid uteblivet besök höjs också avgiften och landar nu på 300 kronor. 

Flera andra avgifter förändras också och bland annat tas subventionen av slutenvårdsavgiften bort för personer som har sjuk- eller aktivitetsersättning och är under 40 år. Personer som vaccinerar sig mot säsongsinfluensa och pneumokocker och inte tillhör någon riskgrupp eller grupp som Folkhälsomyndigheten rekommenderat att vaccinera sig får betala 250 kronor.

Under nästa år höjs priset i kollektivtrafiken med i genomsnitt sex procent. Det innebär en höjning på mellan två och åtta kronor på en enkelbiljett beroende på hur många zoner man reser inom. 

Kontrollavgiften om man inte har betalat sin avgift blir 1 500 kronor om Transportstyrelsen säger ja och för den som skaffar resekort kommer en avgift om 30 kronor för själva kortet tas ut.

Den som inte utnyttjat en beställd färdtjänst-, sjuk- eller närtrafikresa får betala 300 kronor i avgift. 

Stora investeringsplaner

Regionen planerar för att investera 2,6 miljarder kronor i byggnader och 728 miljoner i inventerar under planperioden. De största investeringarna under perioden är det fortsatta arbetet med nya lokaler för specialistpsykiatrin i Västervik, om- och tillbyggnad för strålbehandling vid Länssjukhuset i Kalmar och om- och tillbyggnad för MR-kameror och samordnad kafeteria och restaurang vid Oskarshamns sjukhus.

Regionen budgeterar för ett underskott på 177 miljoner nästa år. Genom att använda resultatutjämningsreserven kan man då nå ett nollresultat. Regionens resultatbudget får en nettokostnad på tio miljarder kronor och intäkter på drygt 9,8 miljarder räknar man med. 

För 2025 budgeterar man med ett resultat på 266 miljoner. 

Skattesatsen på 11,86 kronor per hundralapp föreslås bli oförändrad. 

Oppositionen reserverade sig

M och KD presenterade 65 förslag på tillägg till regionplanen, men accepterade samtidigt den rödgröna majoritetens ramar. Sverigedemokraterna presenterade 64 yrkanden och vill totalt göra besparingar på 122 miljoner och satsningar på 121,7 miljoner för nästa år.

Budgeten och planen går nu vidare till regionfullmäktige, där den slutligen tas i slutet av november.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: