Annons:

Sök

Annons:

Nästan 800 miljoner i överskott för regionen trots pandemin

Nästan 800 miljoner i överskott för regionen trots pandemin. Foto: Bildbyrån

Nästan 800 miljoner i överskott för regionen trots pandemin

Trots pandemin redovisar Region Kalmar län ett resultat på 787 miljoner kronor 2021. Det är 579 miljoner bättre än budget.
– Region Kalmar län fortsatt har en mycket god ekonomi i balans trots de stora omställningarna och påfrestningarna som sker, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Annons:

Det finns tre huvudsakliga förklaringar till regionens förbättrade resultat, som är hela 428 miljoner kronor högre än resultatet för 2020. Det handlar om att förvaltningarnas resultat har förbättrats, ökade statliga insatser i form av riktade statsbidrag för vaccinationer, testning och smittspårning samt för köfortande ågärder och en positiv utveckling när det gäller avkastningen på det placerade pensionskapitalet.

– Regionens eko­nomi har på flera sätt fortsatt påverkas av den pågående pande­min och stora anpassningar har fått göras under året. De tillfälliga statsbidragen har bidragit till det positiva resultatet och tillskotten har gett oss förutsättningar, att med ekonomin tryggad, hantera pandemin i en osäker tid, säger ekonomidirektör Lars Mattsson med anledning av bokslutsrapporten som presenterades på onsdagen.

"Förvaltningarna hade under 2021 en negativ budgetavvikelse med totalt 345 miljoner kronor. Frånräknat extrakostnader eller ersatt intäktsbortfall som kan kopplas till pandemin rör det sig om 139 miljoner kronor, vilket är 174 miljoner kronor bättre än föregående år. Hälso- och sjukvårdsförvaltningens underskott uppgick till 183 miljoner, vilket är en förbättring i förhållande till 2020. Kalmar länstrafik visade underskott på 23 miljoner, vilket handlar om intäktsbortfall under pandemin som inte ersatts av staten", skriver regionen i ett pressmeddelande.

"Mycket god ekonomi"

Kostnaderna för inhyrd personal ökade med 5,5 procent till totalt 240 miljoner kronor. För sjuksköterskor uppvisas en kostnadsökning medan kostnaderna för läkare är oförändrade och för psykologer lägre. 

"I relation till egna personalkostnader motsvarar inhyrd personal 6,1 procent, vilket är samma relation som föregående år", skriver regionen.

Med ett resultat på 787 miljoner kronor under 2021 når regionen det ekonomiska målet om två procents överskott i förhållande till de samlade intäkterna från skatt, utjämnings- och generella statsbidrag. Resultatet uppgår till 8,8 procent.

– Bokslutet för 2021 visar på att Region Kalmar län fortsatt har en mycket god ekonomi i balans trots de stora omställningarna och påfrestningarna som sker. Särskilt lovande är att nettokostnadsutvecklingen inte sticker iväg utan vi uppnår med god marginal målet om att hålla kostnadsutvecklingen under två procent av skatteintäkter och statsbidrag. Samtidigt ska vi vara tydliga med att det stöd som regeringen sett till att få på plats för de extraordinära kostnaderna i samband med pandemin har gjort stor skillnad. Samtidigt som belastningen på vården varit omfattande har regionen fortsatt att få fantastiska resultat i en mängd nationella mätningar. Här kan medarbetarnas arbete knappt hyllas nog, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande. 

Oppisitionsrådet kritisk

Det andra målet om att samtliga investeringar ska finansieras med egna medel utan extern upplåning uppfylldes under 2021. 633 miljoner kronor i mark, byggnader och inventarier har investerats under 2021. Det största projektet är det pågående psykiatribygget vid Länssjukhuset i Kalmar.

Oppositionen är dock kritisk till beskedet.

– Dessvärre besannas våra farhågor om ytterligare ökade kostnader för hyrbemanningen (plus 5,5 procent), vilket visar att majoritetens insatser för bättre personalpolitik inte räcker till. Man gör ett resultat på 579 miljoner över budget, mest beror det på tillfälliga statsbidrag och börsen. Det bör göras en granskning av hur robust ekonomin skulle vara utan dessa och samtidigt reses frågan om regionen inte tar ut för hög skatt när så man gör så stora överskott, säger regionrådet Malin Sjölander (M).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: