Annons:

Sök

Annons:

Fyra av tio barngrupper är för stora – ligger under snittet

Hultsfred ligger klart under läns- och rikssnittet när det gäller andelen barngrupper som överskrider riktvärdena. Foto: Bildbyrån

Fyra av tio barngrupper är för stora – ligger under snittet

I Hultsfred innehåller många barngrupper i förskolan för många barn – men kommunen är långt under rikssnittet. Det visar färsk statistik från Sveriges Lärare.

Annons:

Enligt riktlinjerna ska barngrupperna för barn mellan 1-3 år innehålla max 12 barn och för äldre barn ligger rekommendationen på max 15 per grupp. I Hultsfred är 41 procent av barngrupperna för stora.

41 procent låter givetvis oerhört mycket, men Hultsfred ligger faktiskt klart under rikssnittet.

– Det är oerhört allvarligt att så många barngrupper är större än rekommenderat. Utvecklingen går alldeles för sakta framåt. Vi har sett en skiftning mot att allt fler partier är för en lagstiftning kring ett maxtak, nu är det dags att agera på de löftena, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.

 30 procent saknar utbildning

Kommunerna är bedrövligt dåliga på att hålla sig till Skolverkets rekommenderade maxnivåer. 52 procent av barngrupperna i länet är för stora och 54 procent i landet.

I Hultsfred är medelvärdet 16 barn per grupp. 30 procent av småbarnsgrupperna är för stora och 62 procent av storbarnsgrupperna. Snittet för länet ligger på 15 barn per grupp, 52 procent för stora småbarnsgrupper och 62 procent för stora storbarnsgrupper. I landet är snittet 15 barn per grupp, 54 procent för stora småbarnsgrupper och 54 procent för stora storbarnsgrupper

Andelen av personalen med förskollärarexamen ligger på 42 procent i Hultsfred, 52 procent i länet och 41 procent i riket. Andelen personal helt utan utbildning för arbete med barn är 30 procent i Hultsfred, 17 i länet och 21 i landet.

Personaltätheten ligger på 5 barn per heltidstjänst på alla dessa nivåer.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: