Annons:

Sök

Annons:

Vill se fri skolfrukost som pilotprojekt – han erkänner fel fokus

Tidigast inför budget 2026 kan det bli aktuellt med fri skolfrukost som försöksverksamhet. Foto: Bildbyrån

Vill se fri skolfrukost som pilotprojekt – han erkänner fel fokus

Det Lennart Davidsson (KD) ville se var ett pilotprojekt med fri skolfrukost. Ändå utreddes vad det skulle kosta att införa överallt – och då blev det avslag.
– I KSAU blev det ett annat fokus och det var ett snedsteg, säger partikamraten Åke Nilsson.

Annons:

Motionen från Lennart Davidsson är gammal och lämnade in under 2022. Han tog då upp problematiken med att många barn, kanske inte minst på landsbygden, inte åt frukost hemma innan skolan och ville därför se ett pilotprojekt med gratis skolfrukost. 

– Jag månar om barn som åker skolskjuts och som bor på landsbygden. Jag fick själv göra det och vet att det inte är säkert att det går att mata barn. Då hade det varit en fördel att få en fralla vid halv åtta eller kvart i åtta. Det finns ingen arbetsplats där man inte har frukostrast vid nio på morgonen och då äter de flesta en macka. Nu ska eleverna, som kanske inte ätit på morgonen, köra på till elva och då blir de inte effektiva. Det tar på lärandet och blir inte bra, sa Lennart Davidsson (KD) när frågan var uppe i fullmäktige.

Motionen remitterades först till barn- och utbildningsnämnden för att titta på vad det skulle kosta att genomföra det här på heltid. Fel fokus, menar Lennart Davidsson.

– Jag hade önskat ett svar tidigare när vi hade en bättre konjunktur och det är synd att det dragit ut på tiden. Nu är vi där vi är och jag hoppas att den kan leva vidare. 

Fullt ut skulle det kosta 8,8 miljoner

Folke Pleijert (KD) tryckte också på att initiativet inte var att det direkt skulle införas i hela kommunen, men att det var det som man tittade på.

– Då skulle det kosta 8,8 miljoner kronor och den stora kostnaden skulle vara 5,6 miljoner för pedagogisk personal, som övervakar barnen när de äter. Jag vet inte vad som är rimligt, men med de siffrorna förstår vi avslag. Vi har det ekonomiska läge vi har. 

Alexandra Svensson (S) tyckte att det var "fantastiskt roligt" att man från KD anammat ett SSU-förslag. Åke Nilsson (KD), som sitter i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott, förstod sina partikamraters kritik.

– I KSAU blev det ett annat fokus och det var ett snedsteg. Jag noterar fullt ut vad Folke sa och vi får bättra oss. 

Förslaget från kommunstyrelsen var att avslå motionen, men att pröva frågan om försöksverksamhet igen inför beslut om budget 2026. Det blev också kommunfullmäktiges beslut.

– Vi hoppas på positiv behandling av grundintentionerna längre fram, säger Folke Pleijert.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: