Annons:

Sök

Annons:

  • Politisk oenighet om beslutet att sälja Hultsfreds äldreboenden – så var debatten

    Tomas Sörelings socialdemokrater gick vinnande ur striden i går kväll. Foton: Ossian Mathiasson

  • Politisk oenighet om beslutet att sälja Hultsfreds äldreboenden – så var debatten

    Lars Rosander (C).

  • Politisk oenighet om beslutet att sälja Hultsfreds äldreboenden – så var debatten

    Åke Nilsson (KD).

  • Politisk oenighet om beslutet att sälja Hultsfreds äldreboenden – så var debatten

    Lennart Beijer (V).

  • Politisk oenighet om beslutet att sälja Hultsfreds äldreboenden – så var debatten

    Per-Inge Pettersson (C).

  • Politisk oenighet om beslutet att sälja Hultsfreds äldreboenden – så var debatten

    Anders Andersson (KD).

Politisk oenighet om beslutet att sälja Hultsfreds äldreboenden – så var debatten

Debatten blev så utdragen att larmet höll på att gå. Men voteringen som begärdes visade att det finns ett starkt politiskt stöd för att skapa en kooperativ förening tillsammans med Riksbyggen.
– En del har sagt att vi säljer ut våra äldreboenden. Det stämmer inte. Min övertygelse är att det här kommer bli bra, sade kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) under debatten.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Sent i går kväll togs det historiska beslutet att sälja samtliga av Hultsfreds kommuns äldreboenden till en nybildad ekonomisk förening. Prislappen landar på drygt 120 miljoner kronor – och kommunfullmäktige var inte enigt. Långt därifrån. 

Debatten blev lång och utdragen och vänsterpartisten Lennart Beijer och framför allt kristdemokraternas företrädare opponerade sig ljudligt. 

Men majoriteten var tydliga med att de är övertygade om hur bra det här kommer att landa. 

– Det är väldigt viktigt att vi tillhandahåller bra boenden. I dag har vi 132 platser i särskilt boende, med det här förslaget tillskapar vi 44 nya platser. Vi ersätter de 13 vi har tillfälligt och det ger 31 nya boenden. 2024 ska vi ha 163 boenden i särskilt boende. I dag har vi 36 platser i trygghetsboende och vi ska bygga till 13 platser, vilket ger 49 platser. Det här är en väldigt bra och genomtänkt plan. Det ska gå igång under 2018 och ombyggnaden ska pågå fram till 2024. Det handlar om ett förvärv på 123 miljoner kronor och en ombyggnation på 333 miljoner kronor. Totalt pratar vi om 456 miljoner kronor, sade Lars Rosander (C) i sitt inledningsanförande.

Kommunalrådet fortsatte med att säga att "kommunen inte säljer ut sina äldreboenden". 

– Det har aldrig varit aktuellt. Det vi gör är att vi går samman och gör en kooperativ hyresrättsförening. Medlemmar blir kommunen, Riksbyggen och de som bor i de särskilda boendena. Det är ingen annan som äger föreningen, utan det gör den ekonomiska föreningen. Tre i styrelsen utses av kommunfullmäktige, tre av stämman i föreningen och en av Riksbyggen, sa Rosander och fortsatte:

– Riksbyggen har en lång erfarenhet, de är part i en ekonomisk förening på många ställen och har visat goda resultat. De har vinst för att de står för totalentreprenaden, en vinst som de gör och en vinst andra också hade gjort. Skulle vi kunna bygga i egen regi? Kanske, men vi har många andra byggprojekt på gång: fler bostäder, en förskola, ett bibliotek och kanske en ny skola. Här får vi en avgränsad ekonomi och vi har en stor och omfattande investeringsbudget nästa år. Men den här ekonomiska föreningen vet vi att det går att genomföra på ett tryggt och säkert sätt till 2024. När det gäller hyresnivån blir det inga hyreshöjningar, det blir samma hyror, med 0,5 eller 0,7 procents höjning. Sammantaget är min övertygelse att det här kommer bli bra. Själva verksamheten ska fortsatt ske i socialförvaltningens regi.

"Kan göras i egen regi"

Kristdemokraten Åke Nilsson var en av de som protesterade allra mest. 

– Mitt yrkande går ut på att det här ska göras i egen regi. Det har skett ett bra jobb med utredandet, men mitt intryck är att man har varit helt koncenterade på vad man vill göra. Och vi alla vill ta hand om våra äldre på bästa sätt, men sedan kan man ha olika sätt att göra det. Det finns skäl att titta på kommunalternativet och det här är det största beslut vi kommer att ha tagit i Hultsfreds kommun, det är ett jätteviktigt beslut hur vi utformar våra äldreboenden. Kan vi klara av det här i egen regi? Vi har fått det svaret, att det här skulle kunna göras i egen regi. Jag hade velat ställa det alternativet mot Riksbyggens. Jag, och flera med mig, är också tveksamma till att sälja samtliga äldreboenden, sade Åke Nilsson (KD) och yrkade på återremiss.

Lennart Beijer (V) var inne på samma linje. 

– Det Åke säger låter som skön musik, tycker jag. Det är precis det som det handlar om. Vi är överens om behovet, men det handlar om vem som ska vara med. Ska det vara Riksbyggen eller Hultsfred Bostäder? Frågan är vad som är bäst? Jag tror inte att majoriteten på ett sådant här möte har möjlighet att ändra sig, men på mina bara knän vill jag be om återremiss. Vi behöver få mer tid och både positiva och negativa konsekvenser. Det har majoriteten råd med, det är lätt att vara snäll mot en minoritet. Det är också dumt att blanda in en ny spelare när vi har ett eget bostadsbolag som kan göra det här på egen hand, sade vänsterpartisten.

"Ni vill dra det i långbänk"

Socialdemokraten Tomas Söreling var föga förvånande med Lars Rosander fullt ut. 

– Vi har inte resurserna, vi klarar inte av det här i egen regi. Hur ska vi då kunna belasta ÖSK (Östra Smålands Kommunalteknikförbund)? Därför gick vi på det här alternativet från vårt parti, vi får det gjort, det blir av – och vi gör det för de äldres skull. Det här är en paketlösning som som värnar om de äldre och den största satsningen vi gjort i modern tid. Det här gör vi framåt för våra äldre, sade han.

Lennart Davidsson tog partikamraten Åke Nilssons sida i debatten.

– Köper man bara ett alternativ här eller vill man ha något att välja på? Enda tillfället jag inte väljer är när det gäller min hustru, men allt annat ifrågasätter jag när jag handlar upp. Men här går man ensidigt på en väg, och efter mycket påtryckningar fick vi fram ett alternativ. Men jag tror inte ens att alla sett att det här går att göra i kommunal regi. En månads betänketid för ett kommunalt alternativ – det gör mig lite konfundersam. Vad litar ni på? Era företrädare fullt ut? Jag yrkar också på återremiss, sade Davidsson (KD).

Men Tomas Söreling menade att den kristdemokratiska duon endast ville dra det här i långbänk. 

– Och vilka drabbas? Jo, våra äldre, som väntar på sina bostäder.

"Kör på!"

Sverigedemokraternas John Hoffbrink gick fram och var kort, men tydlig. 

– Vi kan bara bifalla det här. Kör på! manade han.

Moderaten Sievert Andersson klev upp i Åke Berghs utevaro. 

– Jag menar fortfarande att vi kan klara det här själva, i egen regi. Vi kommer tappa hyresintäkter, sedan finns det alltid någon fördel när det kommer in en aktör till. Jag förordar också en återremiss, sade han.

Centerpartisten Per-Inge Pettersson gav sig också in i debatten. 

– Jag noterar att kommunstyrelsens förslag har stärkts här i kväll. Jag förstår att du (Lennart Davidsson) har sovit dåligt, när du sprider sådana här uppgifter som du gjort i en tidningsartikel där du säger "jag reagerar mest på att utredaren har haft skyglappar och på att vi binder upp oss i 70 år". Jag gillar inte när man försöker skapa en oro vid köksborden. Kommunstyrelsens förslag är mycket bra och vi har inte tid att vänta längre. Nettokostnaden är drygt 16 miljoner kronor i årlig kostnad, det kan jämföras med en skatteökning på 60 öre. Jag säger inte att vi hade varit tvungna att höja skatten, men vi måste hålla koll på kostnader och intäkter. Det är enkelt att stå här och hitta på ursäkter som enskild ledamot, men det är ett jävligt dåligt ansvar. Allt talar för kommunstyrelsens förslag, sade han. 

Lennart Davidsson (KD): 

– Har du suttit och sovit på dagtid? Då vet jag inte vad du har gjort där. Som erkänd företagare borde du veta hur man gör en avskrivning, i handlingarna står det att det är rak avskrivning på 70 år. Ska man få ekonomin att gå ihop är det 70 år, men har du gått i en annan skola så. Jag får inte ihop det i alla fall, svarade han.

"Vi är inte i kyrkan"

Anders Andersson (KD) gick också upp i den provisoriska talarstolen i gymnasiets lokaler. 

– Det här beslutet är ett av de största, kanske det allra största klubbslaget, som någon i kommunfullmäktige har tagit. Det kommer självklart påverka våra äldre, men också våra barn och barnbarn. Vi ifrågasätter inte satsningen på ändamålsenliga bostäder för de äldre, inte heller arkitekten eller styrgruppen. Men det vi ifrågasätter är att hoppa i en tunna så länge. I juni hade vi Riksbyggen här och det var en charmoffensiv av guds nåde. Varför har vi inte fått en föredragning av ÖSK och Hultsfreds Bostäder? Varför har vi inte fått det av våra egna, som visar på alternativ? Det är väl inte så att vi sitter i en glaskupa med bara Riksbyggen, sade han och yrkade på återremiss.

Tomas Söreling (S) begärde replik.

– Du pratar om Guds nåde, men vi är i en fullmäktigeförsamling och inte i kyrkan. Du ställde ett antal frågor och de alternativen har inte orkat med det här.

Anders Andersson: 

– Jag gillar att debattera med dig och du pratar om ordning och reda, men ÖSK har inte fått göra en utredning. De har bara fått svara om de kan bygga i samma takt. Kommer byggnationen i Virserum vara igång efter trettondagsafton? Annars faller hela den biten. 

"Lugnet själv"

Lars Rosander valde att svara på det på det här sättet: 

– Oavsett vem som bygger kan tidsplanen försenas. Byggstart planeras till 2018, men vi har inte gått in på byggstart. ÖSK har inte möjlighet att klara det här personellt. Vi gav dem möjligheten, men det enda vi fick var en tidsplan. Det var underlag vi hade. Jag känner mig trygg med att det här blir ett bra beslut. Vi förankrar det i en lokal ekonomisk förening tillsammans med en aktör som är van att bygga äldreboenden.

Ännu en gång klev Anders Andersson (KD) upp i talarstolen. 

– Du är lugnet själv och vill ingjuta trygghet i detta. Men gäller inte tidsplanen? Varför i hundan, som Emil hade sagt om han var kvar i Lönneberga, har du inte skrivit in det i handlingarna? Varför står det inte i underlaget? Redan i kväll verkar bläcket ha förlorat sin äkthet – redan innan det lämnat kommunfullmäktige.

Moderaten Pär Edgren undrade varför "man inte vågar jämföra". 

– Jag köper alltihop, jag förstår inte varför man inte vågar jämföra. Det flyger igenom, men det finns inte nedtecknat. Jag vill ha ett alternativ och därför yrkar jag på återremiss.

Liberalernas Börje Helgesson ifrågasatte om det finns ekonomiska muskler för att sköta det i egen regi – och tillstyrkte kommunstyrelsens förslag.

Tydlig votering

Votering begärdes slutligen – men den visade sig oerhört tydlig. Åtta röstade för en återremiss medan 32 ville avgöra ärendet på månadsgskvällen. Så blev det och det klubbade förslaget innebär att kommunen säljer samtliga äldreboenden till den ekonomiska förening som ska bildas. 

Totalt handlar det om investeringar på drygt 330 miljoner kronor fram till 2024, där Riksbyggen är byggherre. 

Det var Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och delar av Moderaterna som ville se en återremiss.

Fotnot: Under allmänhetens frågestund lyfte allmänheten flera frågor kring fullmäktiges beslut som sedermera togs. Mer om det får ni läsa senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: