Annons:

Sök

Annons:

Längre öppettider på hälsocentralerna nästa år:

Emmy Ahlstedt och Magnus Danlid från Centerpartiet är glada över satsningen på utökade öppettider för hälsocentralerna. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos

Längre öppettider på hälsocentralerna nästa år: "Ska bli enklare"

Den här veckan presenterade SCV-majoriteten sin nya budget för regionen. I norra länet är den stora nyheten att öppettiderna på hälsocentralerna ska utökas.
– Vi är övertygade om att det ska bli enklare att få tid samma dag, säger Magnus Danlid (C), ordförande i patientnämnden. 

I veckan presenterade regionmajoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, sitt budgetförslag inför 2025. Det rör sig om en budget i balans som bland annat innehåller effektivare hantering av operationer, första linjens gynekologi och att den digitala mottagningen för psykisk hälsa görs permanent.

– Vi är stolta över att kunna presentera en budget i balans med satsningar som stärker tillgängligheten till vård i Kalmar län. Utökade öppettider på länets hälsocentraler, permanentad digital mottagning för psykisk hälsa och mobila mellanvårdsteam för familjer och barn med behov av samhällets stöd är alla goda exempel på det, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

I årets budget fokuseras också mycket på att bryta beroendet av hyrbemanningsbolagen. 

– Vi har kraftigt lyckats få ner mängden inhyrd personal och nu fortsätter det arbetet. Mandatperioden har två år kvar, men vi måste se till att ge regionen och dess medarbetare rätt förutsättningar. Det gör den här budgeten och vårt arbete med fokus på bra arbetsmiljö, arbetsgivarfinansierad utbildning och arbetet för oberoende av hyrbemanningsbolagen, säger Lena Granath (V), som är ordförande för regionstyrelsens personalutskott.

Inga varsel

Många regioner har svåra tider ekonomiskt och har dessutom lagt varsel. Något sådant har inte behövt ske i länet. 

– Det finns utmaningar med ekonomin, men det ser ganska bra ut för Region Kalmar län jämfört med andra. Vi har inte behövt säga upp personal och har inget anställningsstopp här, säger Magnus Danlid (C). 

Majoriteten trycker också på att det är en budget i balans.

– Vi kommer återställa underskottet vi har haft och har en i grunden välskött ekonomi. Den största utmaningen är hälso- och sjukvården. Vi har allt färre som ska ta hand om allt fler. Fram till 2035 ökar antalet 80-plussare med 50 procent och vi minskar samtidigt med 20 procent av antalet i arbetsför ålder. Därför måste vi ändra våra arbetssätt, öka tillgängligheten och stärka primärvården, säger regionrådet Emmy Ahlstedt (C). 

Utökar öppettiderna

Cirka 5 500 av länets 250 000 invånare tar 50 procent av resurserna inom hälso- och sjukvården. Det är ett av skälen till att regionmajoriteten nu gör en satsning på längre öppettider på hälsocentralerna. 

– Vi går från 40 till 47 timmar i veckan och förstärker öppettiderna. 

När sker förändringen?

– Tanken är att kicka igång rätt omedelbart efter årsskiftet. Vi kommer också göra en satsning på första linjens gynekologi. Det följer medel till hälsocentralerna för det här. När det blir öppet, om det är morgon eller kväll, kan vi inte säga nu, men det kommer bli fler timmar. 

Innebär det att ni behöver mer personal?

– Nej, det är inte signalerna vi får. Vi har primärvårdsjourer i Västervik och Kalmar, som har haft öppet kvällstid i veckorna. Där har en undersökning gjorts och det är inte försvarbart att ha det öppet. Då kan vi spara in det och hämta in tid för personalen. Motsvarande tid dras ned där, men sparas inte bort utan växlas över och kommer bli till nytta för hela regionen.

Totalt rör det sig om tio miljoner kronor som flyttas över till hälsocentralernas verksamhet.

Ska gynna invånarna

I norra länet ska längre öppettider på hälsocentralerna verkligen gynna invånarna, menar Magnus Danlid.

– I våra bygder har många erfarenhet av att om man ringer hälsocentralen lite för sent en dag, så får man veta att det är fullt samma dag. Det ska det här underlätta när det blir fler timmar att ta emot patienter på. Vi jobbar med tillgänglighet och säger lite kaxigt att vi ska ha Sveriges bästa. Då duger det inte att man inte kan få en tid för att man ringer lite för sent. Nu är vi övertygade om att det ska bli enklare att få tid samma dag, säger centerpartisten. 

Regionen ska också bli bättre på att upptäcka cancer. 

– Vi är duktiga på att behandla cancer, men vi kan bli duktigare på att upptäcka cancer. Under planperioden kommer vi därför införa screening för prostatacancer. Livmoderhalscancer ska vi utrota, men det är lite mer långsiktigt mål, säger Magnus Danlid och Emmy Ahsltedt. 

Budgeten antas av regionfullmäktige i slutet av november. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: