Lars Rosander (C) säger att man är väl medveten i kommunhuset kring de problem som finns.
Foto: Simon Henriksson
Över 700 000 människor i vårt land bor i ett område med flera stora utmaningar kopplade till utanförskap. Platserna och områdena finns främst i de stora städerna i Sverige.
Det här visar en ny analys som SCB och Boverket tagit fram på uppdrag av regeringen. I analysen har man bland annat undersökt kriminalitet, otrygghet, bidragsberoende, svaga skolresultat, ohälsa och lågt demokratiskt deltagande.
Totalt finns det 180 områden i 66 kommuner som bedöms ha "stor sammanvägd problematik". Ett av dessa områden anses vara de södra delarna av Hultsfreds tätort. Kartläggningen ska ses som ett komplement till polisens lista över utsatta områden.
– Det här är inget nytt för oss. Vi känner väl till de förhållanden som råder och har diskuterat mycket kring hur vi ska hantera det sedan ett år tillbaka. Det handlar om vad vi kan göra för att få människor att komma i arbete. Det finns människor som inte studerar och som inte har något jobb. Då tjänar man inte pengar och det skapar fattigdom och det finns andra problem som det kan medföra, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).
Anställt en SSPF-koordinator
Enligt kommunalrådet har man nu en strategi som man kommer jobba med framöver.
– Det handlar om sysselsättning och att få unga i arbete. I strategin handlar det mycket om samverkan mellan socialförvaltning, barn- och utbildningsförvaltning och kultur- och fritidsförvaltning. Det här jobbar vi med övergripande. Vi håller på att sätta strategin i detalj, men det är väldigt stort fokus på de här frågorna just nu.
Kommunen har anställt en SSPF-koordinator. Det står för skola, socialtjänst, polis och fritid.
– Det är ett koncept som finns i Sverige och vi satsar nu på en sådan koordinator. Polisen har också större resurser och jobbar mer förebyggande för att motverka att man ska hamna i kriminalitet och i stället komma i studier eller arbete. Det här är en fråga som diskuteras mycket på näringslivsrådet och bland de största företagen i kommunen.
Hur osmickrande är det att finnas med på den här listan?
– Jag reflekterar inte över det. Vi känner till läget och nu handlar det om att komma tillrätta med problemet för de ungas framtid. Lista eller inte lista är inte det viktiga.
Har ni en stor sammanvägd problematik, tycker du?
– Det har vi. Det här bygger på fakta och statistik och visar det vi redan kände till, men vi har en plan för att hantera det.
Bör man känna oro som kommuninvånare?
– Nej, absolut inte. Inte på något sätt. Det här handlar mer om att om man saknar sysselsättning är det lätt att komma in i gäng eller annat. Det kan leda till missbruk av olika former och polisen gör många tillslag. Men vad gäller droger tror jag inte vi har mer eller mindre än andra orter. Det är bara att polisen är mycket mer tydligt närvarande nu än tidigare.
Upplever du gängproblematik i Hultsfred?
– Nej, inte på det sättet. Det är mer att det bildas grupperingar och annat där personer som hamnat snett kanske möts och träffas. Man tar en enkel utväg, kanske för att få tag i pengar. Man hamnar utanför det samhälle jag tror vi alla vill ha, där man känner gemenskap och där alla har en roll. I framtiden kommer vi behöva många nyanställningar inom kommunen, inte minst till socialförvaltningen, och vi behöver att alla bidrar på sitt sätt till samhällsutvecklingen.
Vad är din bild av hur länge det varit så här?
– Det är en följd av att vi fick många nyanlända i mitten av det förra decenniet. Det handlar om integration och språk, men inte bara. Vi har även många som är födda här som har en problematik av olika saker och som inte klarat av skolan på samma sätt. Det är mångfasetterat.
Tror på snabb vändning
Lars Rosander är tydligt optimistisk kring att man snabbt ska kunna visa resultat.
– Förhoppningsvis kan vi se skillnad redan om ett år. Exakt hur långt vi har kommit är svårt att säga, men vi har en tydlig plan och vision som både är förankrad i kommunen och med de stora företagen. Ett tydligt mål är att vi ska ha en förändrad bild om ett år och inte vara med på den här listan om något år.