Annons:

Sök

Annons:

  • Löfven om vad satsningen kan betyda för ALV:

    Statsminister Stefan Löfven (S) om vad satsningen kan betyda för ALV. Foton: Linus Johansson

  • Löfven om vad satsningen kan betyda för ALV:

Löfven om vad satsningen kan betyda för ALV: "Måste finnas människor som kan jobba här"

100 miljoner kronor om året vill Socialdemokraterna satsa på besöksnäringen under nästa mandatperiod. Målet med satsningen är att turismen ökas, att fler ska få jobb – och fler företag ska växa.
– Vi vill att besöksnäringen, inklusive Astrid Lindgrens Värld, ska utvecklas ännu mer, säger Stefan Löfven till Dagens Vimmerby vid en pressträff på ALV.

Annons:

Socialdemokraternas jättesatsning på besöksnäringen inför höstens val presenterades på Astrid Lindgrens Värld. Efter nästan två timmars rundvandring i parken, där statsminister Stefan Löfven fick uppleva en föreställning av Pippi Långstrump, prata med barn och arbetare på ALV, hölls en presskonferens. 

Där berättade statsministern att Socialdemokraterna vill påbörja en satsning med 100 miljoner kronor om året på besöksnäringen under den kommande mandatperioden. Målet är att turismen ska ökas och att få fler företag inom besöksnäringen i hela landet att växa.

– Ska vi klara av välfärden behöver ännu fler människor komma i arbete. Många av de jobben skapas nu och många fler kommer att skapas i besöksnäringen, sa statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff på Astrid Lindgrens värld.

Besöksnäringen är mycket viktig för Sveriges skapande av jobb, enligt honom. Branschen sysselsätter nära 176 000 personer i Sverige, vilket är en ökning med 34 procent sedan år 2000. 

Under förra året skapades 10 600 jobb i näringen – jobb som i många fall gick till utlandsfödda och unga.

– Det här är jätteviktigt och det ger en möjlighet för hela landet att växa – det här är inte bara ett storstadsfenomen. Vi har ett sådant fantastiskt land med så många upplevelser runt om som kan skapa jobb, säger han till TT.

"Måste finnas människor"

Stefan Löfven såg verkligen ut att trivas under sin vistelse i parken. 

– Dels är jag här för att jag vill se den här fantastiska anläggningen. Jag har fått frågor av barn om jag har varit här och nu kan jag säga att jag har varit det. Men det är också kopplat till satsningen på besöksnäringen. Vi vill att besöksnäringen ska kunna utvecklas ännu mer och då inklusive Astrid Lindgrens Värld, säger Stefan Löfven till Dagens Vimmerby.

Hur kommer den här satsningen påverka ALV?

– Vi lägger till pengar i en strategi för att exempelvis förbättra kompetensförsörjningen. Exempelvis behövs här en mängd olika kompetenser för att det ska fungera. Det behövs människor som står i köket, som tar emot gäster – och den kompetensförsörjningen måste fungera. När Astrid Lindgrens Värld vill växa måste det finnas människor som kan här. Det är en av sakerna, men det handlar om fler också. 

Hur många nya jobb den här satsningen skulle kunna skapa är oklart.

– Vi kan inte säga att 400 miljoner kronor är så här många jobb, det kan vi inte. Men ju fler vi kan få att åka hit från andra länder desto mer exportintäkter får vi, där folk från andra länder spenderar pengar här. Det är en oerhört viktig fråga för Sveriges intäkter och jobb, säger Löfven.

"Många viktiga perspektiv"

Socialdemokraterna vill att Tillväxtverket blir ansvarig myndighet för besöksnäringen.

– För besöksnäringen är det många perspektiv som är viktiga. Det kan vara kompetensförsörjning, men det kan också vara miljöfrågor och andra svåra frågor. Då finns det en myndighet som håller ihop det för besöksnäringen, så att den inte behöver vända sig till så många myndigheter, säger Löfven på pressträffen.

Enligt Löfven kommer privatpersoner att märka satsningen bland annat genom att turismen och besöksmöjligheterna ökar.

– Både för oss som bor här i Sverige, men också att vi ser att det kommer ännu fler människor från andra länder. Sverige är oerhört intressant för många länder. I Kina och Indien, de två absolut största länderna, har Sverige ett väldigt bra rykte. Skulle det komma många fler från Kina och Indien, då blir det mycket jobb.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: