Per-Inge Pettersson, Christer Jonsson och Leif Larsson vill se 90 nya distriktsläkare i länet.
Centerpartiet vill vända en utveckling partiet ogillar i Kalmar län. Därför lanserar partiet sju förslag för hälso- och sjukvården inför valet.
Bland annat föreslår partiet tio nya distriktsläkartjänster för invånarna i Vimmerby och Hultsfred.
– Det är en satsning på 100 miljoner kronor i primärvården, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C).
På tisdagen presenterade Centerpartiet i Landstinget sju nya förslag för att vända utvecklingen under en pressträff i Vimmerby. Huvuddelarna i förslaget är att satsa på primärvården och skärpa vårdgarantin.
Så här formulerar C sina sju förslag:
* Satsa på 90 nya distriktsläkartjänster i primärvården under nästa mandatperiod.
* Gör det möjligt för patienterna att välja och lista sig hos sin fasta läkare för att bygga tillit och förtroende.
* Skärp vårdgarantin i sjukhusvården – när väntetiden riskerar att bli längre än 90 dagar till besök och behandling ska landstinget direkt erbjuda vård i annat landsting eller hos en privat vårdgivare. Kravet är att ingen ska behöva vänta utanför vårdgarantins krav.
* Skärp vårdgarantin så att man, när behov finns, får läkarbesök i primärvården inom fem dagar från första kontakt.
* Skapa möjlighet för patienterna att få nästa tid i handen när man är i vården, som det funkar hos tandläkaren eller frisören.
* Utveckla fler fillialer på de mindre orterna i länet.
* Satsa på ST-tjänster i primärvården för att framtidssäkra vården.
– Våra två huvuddelar är primärvården och vårdgarantin. Primärvården har bekymmer, det är långa köer för att komma in och utifrån det har vi lagt förslag på hur vi vill förändra det. Lagen säger att landstinget ska erbjuda vård i tid inom 90 dagar, men i dag ställs man i en väntelista och passerar 90 dagar utan att någonting händer, säger Christer Jonsson (C).
"Den framfrusige tar sig fram"
Nu vill Centerpartiet försöka att ändra på det efter höstens val.
– Den som är framfusig tar sig kanske fram och får sin vård inom rimlig tid, men de allra flesta står där och väntar på att bli kallade. Vi måste bryta det, patienter ska inte bara få hänga i luften. Ser man att det inte finns tid inom 90 dagar ska patienten bli upplyst om alternativ där väntetiden är kortare. Det kan handla om både en privat vårdgivare eller ett annat landsting. Vi ser att det är extra viktigt att få ännu mer specialiserade enheter med andra landsting i och med det ökade behovet när det blir allt fler äldreäldre. Fler måste få vård i tid.
Inom fem dagar ska man också få träffa en läkare, vill C.
– Man har rätt till det som kallas medicinsk bedömning, men man har tagit bort rätten att träffa en läkare inom angiven tid. Tidskravet på fem dagar måste återinföras och användas, annars är risken stor att patienterna ställs på ännu längre väntetider. Har man ett behov ska man få läkarbesök i tid. Att få träffa en sjuksköterska eller fysioterapeut kan fungera utmärkt i vissa fall, men inte i alla, säger Leif Larsson (C).
90 nya distriktsläkartjänster
Det ska också bli mycket lättare för patienten att få en ny tid efter ett läkarbesök.
– Precis som hos tandläkaren, där man gör upp i luckan eller med tandläkaren om en ny tid, borde det vara här också. Vi måste kunna göra det enkelt för patienten och det behöver bli verkstad av det. Det kommer spara tid för både patienten och personalen, säger Christer Jonsson.
Men den största satsningen är den på 90 nya distriktsläkartjänster inom primärvården i Kalmar läns tolv kommuner. Det skulle ge fem nya läkare i Vimmerby, fem nya i Hultsfred och 15 nya i Västervik.
– Det är bra att rigga inför toppen av äldre som infaller om 15 år. Det är frustrerande med olika läkare och då måste vi få en kontinuitet i det, där man träffar samma läkare vid varje besök, säger Per-Inge Pettersson.
"Löser bekymret med rekrytering"
Redan i dag är situationen i norra länet "skaplig", enligt Leif Larsson.
– Det finns skräckexempel, som Högsby, men situationen här är långt från tillfredsställande heller. 25 nya läkare i norra länet kommer ge meningsfullhet och goda effekter ekonomiskt förhoppningsvis. Det kommer att märkas i möjligheten att få kontakt med sin läkare.
Hur ska ni kunna locka nya läkare?
– Vår satsning är på 100 miljoner i primärvården och det ska gå till tjänster, inte till våra offentliga hälsocentralers underskott. I Borgholm är man nästan fullbemannade och där har rekryteringsargumentet varit att läkaren får ett begränsat antal patienter. Det är huvudkonkurrensskälet. Vi har också mellan 70 och 80 ST-tjänster i länet och bland dem ryms en del nyrekryteringar. Chansen att få en del av dem att stanna är hygglig.
Centerpartiet vill att varje läkare ska ha 1 000 till 1 200 listade patienter. Det är klart färre än i dagsläget.
– Då kan man erbjuda en arbetsmiljö och begreppet patienten i centrum ett innehåll. Det är också ett sätt att lösa bekymret med rekrytering, säger Leif Larsson.
Centerpartiet ser möjlighet att finansiera satsningen genom att frigöra pengar som annars hade gått till hyrläkare bland annat.
– Och även belastningen på sjukhusen om vi utvecklar primärvården, som borde ha gjorts för länge sedan. Men det måste till nya pengar också. Finanseringen kommer att presenteras i vårt budgetförslag i höst, säger Christer Jonsson.