Annons:

Sök

Annons:

Het debatt om vindkraftsprojekt: ”Inte säkert att vi människor förorenar”

John Hoffbrink (SD) fick inte igenom sin motion om att Hultsfreds kommun ska avsluta sitt engagemang i vindkraftsprojektet tillsammans med Högsby och Mönsterås kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Het debatt om vindkraftsprojekt: ”Inte säkert att vi människor förorenar”

Det blev en het diskussion gällande Hultsfreds kommuns engagemang i vindkraftsprojektet på måndagskvällen.
Sverigedemokraten John Hoffbrink visade stort motstånd och drog frågan till votering, vilket inte gav något resultat.

Annons:

SD-ledamoten i Hultsfreds kommun, John Hoffbrink, är en stark motståndare till vindkraftverk och vill stoppa planerna på uppförandet av 15 vindkraftverk utanför Målilla. 

"Finns bättre energikällor"

I måndags försökte han även stoppa kommunens engagemang i vindkraftverket i Sundsvall – och det blev stundtals en rejäl diskussion under sammanträdet. 

–  Vi ska inte alls engagera oss i detta vindkraftsprojekt och kasta bort våra skattepengar på det när det finns bättre energikällor än vindkraftverk, sa John Hoffbrink i talarstolen.

Lars Rosander klev upp direkt efteråt, var av en helt annan åsikt och pekade på vikten att fortsätta satsa på att energiförbrukningen ska komma från vind- och solkraft

– Min övertygelse säger att det är rätt väg, vi måste satsa på miljövänlig energi och kan köpa vindkraftsel framöver när vi ser hur utvecklingen blir framöver. Vi tittar också på solel och har planer på att installera solpaneler på kommunala byggnader. Biogassatsningen med Hagelrums Biogas är också bra, vi ska jobba med en övergång till biogasfordon. Det är fler åtgärder som behövs och vindkraftsel är en åtgärd. Utifrån att vi ser att det går bättre så ser jag ingen anledning att vi ska avsluta vårt ägande, säger Lars Rosander (C).

"Vad ska vi göra åt dem?"

John Hoffbrink begärde ordet på nytt:

– Vi hör det här snacket om klimatet varje dag. Det är inte säkert att det är vi människor som förorenar utan det kan vara solen som ligger så nära jorden så det blir så varmt? Har ni tänkt på det? Det är inte alls säkert att det är vi människor som står för föroreningen. Sen har vi alla vulkaner, vad ska vi göra åt dem?, sa Hoffbrink. 

Socialdemokraterna Mattias Wärnsberg visade tydligt att han inte gillade Hoffbrinks uttalande.

– Jag trodde inte att det fanns klimatförnekare i den här staden men det gör det visst. Jag tycker att det är bra att vi har ett samägt vindkraftverk men jag vill beklaga att utvecklingen på energimarknaden blev som den blev. Det visste vi inte när vi tog beslutet. Nu har det vänt, vi har gjort en nedskrivning av värdet på bolaget och det ser bättre ut nu. Jag är helt övertygad om att det kommer gå bra under de kommande åren, säger Mattias Wärnsberg (S). 

"Kinkigt att välja rätt tidpunkt"

Hoffbrink begärde votering för sitt förslag att kommunen ska avsluta sitt engagemang i vindkraftsprojektet men det gick inte vägen. 30 ledamöter röstade för att behålla vindkraftverket och sju röstade för avveckling medan samtliga ledamöter från Moderaterna och Kristdemokraterna avstod från att delta i beslutet. 

Åke Nilsson (KD) sa så här om deras beslut att inte delta vid röstningen:

– Det kan man tycka är märkligt eftersom vi har lagt ett yrkande en gång i tiden om att vi skulle försöka sälja vindkraftverket men det kan samtidigt vara lite kinkigt att välja rätt tidpunkt. Vi tycker inte att den finns nu, vi vill inte göra något mer drastiskt nu, sa Åke Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: