Annons:

Sök

Annons:

Kommunen är redo för byggboom för mångmiljonbelopp

Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun, har stora skolsatsningar på gång runt om i kommunen under de kommande åren. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen är redo för byggboom för mångmiljonbelopp

Nu planeras det för en byggboom inom skolans värld i Hultsfreds kommun. Tre stora byggprojekt för totalt 142 miljoner kronor är på gång under de kommande åren.

Annons:

På kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i förra veckan lämnade barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren (M) och barn- och utbildningschefen Martin Snickars en lägesrapport för de stora skolsatsningarna i Hultsfreds kommun.

En ny förskola ska byggas i bostadsområdet Ekeberg i Hultsfred, grundsärskolan ska få nya lokaler på Venhagskolan i Målilla och kemisalen på Hultsfreds gymnasium ska renoveras då salen i princip har varit intakt sedan skolan byggdes. 

Investeringar på 142 miljoner

Totalt handlar det om investeringar i skolans värld på ungefär 142 miljoner kronor. 

Förslag på ritningar till den nya förskolan är framtagna och justeringar pågår från och med nu fram till februari. 

– I mars ska det finnas ett färdigt förslag att ta ställning till. Jag hoppas att det kan bli byggstart innan årets slut, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Förskolan ska planeras med plats för 190 barn och kostnadsbilden ligger på 100 miljoner kronor. 
– Det är avsatt 100 miljoner i budgeten och vi ska försöka hålla oss till den och jobbar utifrån dessa intentioner, säger Rosander. 

Nya lokaler för särskolan

När antalet nyanlända elever ökade på skolorna i Hultsfred flyttades grundsärskolan för årskurs 1-6 till moduler på Venhagskolan i Målilla för tre år sedan. Barn- och utbildningsnämnden har föreslagit att grundsärskolan ska få permanenta lokaler i Målilla. 

Det finns 40 miljoner kronor för byggnation avsatt i budgeten för 2020 och i den ingår även nytt kök och matsal på Venhagskolan. 

– Det finns ritningar på hur byggnationen ska göras och pengarna (40 miljoner) sattes av för några år sedan. Nu får man räkna på vad det kommer kosta och om det ska tillföras mer pengar eller inte, säger Lars Rosander. 

"Oerhört positivt"

Kostnaden för projekteringen, som görs under 2019, uppgår till 300 000 kronor och tas ur barn- och utbildningsnämndens investeringsbudhet. 

Det finns plats vid skolan för att bygga den permanenta byggnaden och befintliga moduler hindrar inte byggnationen.

– Det är en oerhört positivt med en ny förskola i Hultsfred och grundsärskolans nya lokaler i Målilla. Det rör på sig i hela kommunen och det är viktigt, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). 

Ny kemisal på gymnasiet

KSAU har också gett starttillstånd för ombyggnation och inköp av inventarier till ny kemisal på Hultsfreds gymnasium. Den totala kostnaden uppgår till 1,6 miljoner kronor och ombyggnadsytan ligger på 170 kvadratmeter. 

– Det är ett omfattande arbete som kommer ske över sommarlovet, säger Rosander.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: