Annons:

Sök
Brunegård inför EU-valet:

Bryssel ska inte bestämma över föräldrar i Vimmerby, tycker Gudrun Brunegård. Foto: Jakob Karlsson

Brunegård inför EU-valet: "Hur föräldrar i Vimmerby ska ha det ska inte bestämmas i Bryssel"

Hon har nyligen blivit riksdagsledamot. Men Gudrun Brunegård är också etta från länet på KD-listan till EU-parlamentsvalet.
– Jag förstår att man kan tycka Bryssel känns långt bort, men besluten där påverkar vardagen här i allra högsta grad, säger hon.

Hennes möjligheter att nå Europaparlamentet är förstås försvinnande små, men Gudrun Brunegård (KD) vill göra sitt för att höja temperaturen och locka röster till Kristdemokraterna från Vimmerby inför det stundande EU-valet. 

Hon är partiets etta i länet i och med sine 13:e plats totalt. Kristdemokraterna har en EU-parlamentariker under pågående mandatperiod.

– Jag tror mig inte kunna kryssa mig förbi alla andra. Med dagens mätningar ser vi ut att få två, kanske tre med en bra spurt. Och den som blir den tredje är den som lyckas locka flest röster. Skulle jag få väljarnas förtroende, så skulle jag ta det. Det vore oerhört stort. Att ha förmånen att få arbeta i riksdagen är stort bara det, men de här tre veckorna som återstår till valet så kommer jag jobba för att Kristdemokraterna ska få ett stort inflytande som möjligt i EU. Det viktigaste är att bidra till påtryckningar för KD-politik, säger Gudrun Brunegård på en pressträff i Vimmerby.

Tredje valrörelsen

Hon har stått på valbar plats i EU-valet tidigare, både 2009 och 2014

– Jag känner att vi behöver få upp valtemperaturen. Förtidsröstningen börjar redan på onsdag och valdeltagandet i EU-valet har varit påfallande mycket lägre än i riksdagsvalet. I Sverige var röstdeltagandet 50 procent i valet 2014, men i Vimmerby var det bara 46 procent. Det fanns ett starkt motstånd i Euro-omröstningen här i Vimmerby och kanske att det är det som spelar in.

Är man mer EU-skeptiska här än på andra ställen?

– Man var mer Euro-skeptisk och kanske att man överför det på EU som helhet. Men nu är det som så att vi är med i EU och väljer man att inte rösta, så låter man andra bestämma. Det är viktigare att då rösta på någon som motsvarar ens egen uppfattning. Man kanske tycker att Bryssel är långt borta, att det är en väldigt komplicerad struktur och det har jag förståelse för.

Hon tycker att man ska gå igenom valkompasser och lista för sig själv hur man vill att EU ska se ut, om EU ska bestämma mer eller mindre, om man är osäker eller känner sig rådvill.

– Jag tycker ändå, om man känner att det är komplicerat, att man ska lita på att det finns partier som har satt sig in i det och att man då läser igenom de olika europolitiska programmen och ser över vilka kandidater som finns. Det är alltid en risk att extrempartier får orimligt stort inflytande med lågt valdeltagande. Vi har tidigare sett att Junilistan, Feministiskt initiativ och Piratpartiet har fått flera mandat i EU-val. 

Är det positivt eller negativt för dig att du är ganska ensam om att kandidera här?

Jag tror att det kan vara positivt för mig. Det är hedersamt att lilla Vimmerby har en representant och det vore kul om Vimmerbyborna kände det också.

"Vill inte göra EU för stort"

Analyser av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att 70 procent av alla beslut i kommuner och regioner är beroende EU-lagstiftning.

– Därför är det otroligt viktigt att rätt politik förs där och att man tar vara på möjligheten att påverka EU:s framtid. EU har exempelvis beslutat om pappamånader i hela EU, det tycker vi är helt fel. Vi tycker att familjerna själva ska få bestämma. Man ska inte sitta i Bryssel och bestämma hur föräldrar i Vimmerby ska ha det. Vi är emot den sociala pelaren och vill att det ska vara upp till varje land att bestämma den lagstiftningen.

Brunegård anser att EU behöver reformeras och förändras på ett konservativt sätt. Partiets slogan "Make EU lagom again" är en anspelning på Donald Trumps "Make America Great Again", men med en tydlig och väsentlig skillnad, betonar hon.

– Han vill göra Amerika stort igen, vi vill inte göra EU för stort. Vi anser att EU ska hållas inom vissa begränsningar. Vi vill ha ett EU som samarbetar med de stora, gränsöverskridande frågorna, men där bestämmanderätten ligger hos varje enskilt medlemsland. Liberalerna vill ju exempelvis ha ett Europas förenta stater, det vill inte vi. Vi vill att EU jobbar med internationell kriminalitet, flyktingar ochmiljö- och klimatfrågorna.

"EU-vänner i grunden"

Hon pekar ut mänskliga rättigheter, migration och miljön som sina kanske främsta hjärtefrågor.

– Det hjälper inte om Sverige är världsbäst på att rena våra utsläpp om vi inte kan motivera andra länder att göra likadant. EU har höga ambitioner när det gäller klimatmålen och där behöver vi trycka på. En annan viktig fråga är livsmedel- och jordbruksproduktion. EU har fattat beslut om djurskyddsfrågor och gödsling, men det är nästa bara Sverige som följer det. Det får effekten att vårt jordbruk inte är konkurrenskraftigt. Vi har ingen antibiotika i vårt kött, men det gör det dyrare att producera och här måste EU gå först.

Brunegård betonar att Kristdemokraterna var en stor del i att EU:s föregångare en gång i tiden bildades.

– I grunden är vi EU-vänner, men vi måste tygla EU. Det är det vi menar med att EU ska bli mer lagom igen. EU ska jobba med gränsövergripande frågor, men det inte ska bli en superstat. Vi ser också att människor i de olika EU-länderna inte har samma rättigheter i samma land, som i Rumänien och Bulgarien. Vi ska införa sanktioner mot länder som inte likabehandlar sina invånare. De här länderna tar emot mycket EU-stöd, men står man inte upp för de fundamentala europeiska värderingarna, så ska man inte ha rätt till det stödet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

MEST KOMMENTERAT

Annons:

Annons: