Annons:

Sök
Regionpolitikern:

Peter Högberg (S) säger att man generellt sett har en hög ambulanstäthet i norra länet.

Regionpolitikern: "Har generellt sett en hög ambulanstäthet"

Ann Thyselius man Mats Larsson fick en hjärtinfarkt – och just då var Vimmerbyambulansen upptagen. Men Peter Högberg (S), kommun- och regionpolitiker, tycker att ambulanstätheten i länet generellt sett är hög.
– Men det hjälper inte den enskilde som drabbas förstås, säger han.

Det var under påskhelgen som Rumskullaboende Mats Larsson fick en hjärtinfarkt. Hans fru Ann Thyselius agerade snabbt, ringde SOS Alarm, men ambulansen i Vimmerby var upptagen. Hon åkte mot Åkeborondellen och efter ett tag kom en ambulans från Virserum.

Hon ifrågasätter nu hur det ser ut med ambulanser i norra länet och framför allt förutsättningarna för de människor som bor på landsbygden. Det kan du läsa mer om här.

Socialdemokraten Peter Högberg är både kommun- och regionpolitiker och säger att ambulanstätheten i Kalmar län generellt sett är hög.

– Man kan aldrig vara 100-procentig även om man strävar där åt. Här har man beklagligt hamnat mitt i ett glapp när ambulansen varit ute på uppdrag. Det är bara att beklaga, men generellt är ambulanstätheten hög i Kalmar län och i norra länet. Vi ser över det och vill utreda verksamheten, men vi har också stärkt upp ambulansvården genom åren. Vi samarbetar med övriga län, där vi hjälper varandra att täcka upp över länsgränserna, säger Högberg (S).

I Vimmerby, Hultsfred och Västervik hjälps man åt och täcker upp för varandra vid behov.

– Någon gång per år blir det så att alla ambulanser är ute när det sker en olycka eller annat. Vi får ta till oss det här och se över. Finns det något man kan göra? Det finns det nog hela tiden, man måste hela tiden titta på det och utveckla verksamheten. Men jag är ordförande i Patientnämnden och vi ser inte mycket ärenden där ambulansen inte har kommit eller det har dragit ut på tiden.

"Blir en läroprocess"

Men det hjälper inte den som väl drabbas, medger regionpolitikern.

– Så är det, det hjälper inte den enskilde. Man har inte fått det stöd man tycker att man har behövt och det finns inget att säga om det. Min bild är att verksamheten alltid ser över det när något liknande sker och försöker minimera att det sker igen. Det blir en läroprocess.

Just nu utreds frågan om Region Kalmar län, tillsammans med några andra närliggande regioner, ska köpa in en ambulanshelikopter som ytterligare kan underlätta arbetet. 

– Det är en svår fråga. Det är en otroligt hög kostnad för en ambulanshelikopter med både inköp plus drift. Jag pratade nyligen med en kollega i Jämtland, där de införskaffat det, och en knäckfråga är också var den ska placeras i sjukvårdsregionen. Det är i ytterkanterna långt från sjukhusen det spelar mest roll. Vad kostar det kontra att utöka antalet ambulanser? Vi behöver avvakta utredningen innan vi kan säga något säkert.

"Blivit en förstärkning"

Ann Thyselius menar även att människor på landsbygden är de som drabbas värst. Men Högberg säger att mycket av de resurser som avsatts under de senaste åren har handlat om den norra delen av länet.

– Politiskt har vi satt av resurser och det har blivit en förstärkning under de senaste åren. Men det handlar också om att se över de resurser man har. Hur organiserar man vården bättre? Ambulanssjukvården har också förändrats, det är mer av en vårdinrättning i dag som kan göra vårdinsatser på plats. Helst vill man ju undvika akuten och ambulansen kan se till att vårdinsatsen sker i hemmet eller på hälsocentral dagen efter när det är möjligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: