Annons:

Sök

Annons:

Viss förbättring för regionens ekonomi – fortfarande ett jätteminus

Viss förbättring för regionens ekonomi, men det är fortsatt ett jätteminus. Foto: Mostphotos/Genrebild

Viss förbättring för regionens ekonomi – fortfarande ett jätteminus

Region Kalmar läns ekonomi ser något bättre ut. Men årsprognosen i delårsrapporten pekar mot ett minus 60 miljoner kronor.

Annons:

Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Efter mars månad såg prognosen ut att bli -128 miljoner kronor, så förbättringen är hela 68 miljoner kronor. Intäkterna har förbättrats med 84 miljoner kronor samtidigt som förvaltningarnas kostnader har ökat med 16,8 miljoner kronor.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, där de tre sjukhusen ligger, beräknas förbruka 321 miljoner kronor mer än budget. Detta under förutsättning att de handlingsplaner som satts in för att dämpa kostnadsutvecklingen får effekt. 

Övriga vårdförvaltningar visar också underskott. För primärvårdsförvaltningen handlar det om drygt 37 miljoner kronor och för psykiatrin drygt fem miljoner kronor.

"Kostnadsutvecklingen efter de första fyra månaderna låg på 6,4 procent, men under april och även i maj syns ett trendbrott med en minskande kostnadsutveckling. Årsprognosen på 4,2 procent är ändå över riktvärdet på 1,3 procent om man ska nå regionens finansiella mål om två procent överskott på skatteintäkter och statsbidrag", skriver regionen i ett pressmeddelande.

Ville se budgetbeslut tidigare

I delårsrapporten konstateras att de aktiviteter som pågår för att dämpa kostnadsutvecklingen behöver förstärkas ytterligare. En rad åtgärder både på kort och lång sikt är igång. 

"Förutom att det råder stor restriktivitet inom flera områden är det fokus bland annat på att minska bolagsbemanningen, se över schemaläggningen, arbeta med en modell för resurstilldelningen på sjukhusen, öka fokus på läkemedelsförskrivningen och en översyn av fastighetsinvesteringar. På längre sikt är det viktigt att digitaliseringen och utvecklingen mot nära vård fortsätter", skriver regionen i pressmeddelandet.

Moderaterna och Kristdemokraterna yrkade i samband med delårsredovisningen att en skriftlig åtgärdsplan ska tas fram och redovisas i september. Dessutom ville man att budgetprocessen skulle ses över, så att budgetbeslut kan tas tidigare på året, att månadsrapporteringen utvecklas och att en politisk styrgrupp skapas som jobbar fördjupat med ekonomin tills regionen åter har en budget i balas.

Förslaget avslogs med siffrorna åtta mot sex. En ledamot avstod.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: