Lennart Beijer (V) vill att kommunen gör en alternativ prognos för ekonomin.
Foto: Ossian Mathiasson
Hur hade Hultsfreds kommun mått ekonomiskt utan den stora asylinvandringen och alla nyanlända? Det ska kommunen nu titta på genom en alternativ prognos för kommunens ekonomi.
– Jag tror det kommer visa att vi hade haft en fruktansvärt dålig ekonomi annars, säger Lennart Beijer (V).
Hultsfred tillhör de kommuner i Sverige som har tagit emot flest asylsökande och nyanlända de senaste åren. Synen på hur det påverkar kommunen varierar. Nu vill vänsterpartisten Lennart Beijer att en alternativ prognos för kommunens ekonomi görs.
– Det finns inga pengar kvar säger man. SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har också varit här och berättat att det ser ännu värre ut än ni säger. Kommunerna är nedtryckta i skorna och det ser illa ut i landet på många håll. Man ska spara, kommuner och regioner höjer skatten, men konstigt att vi i Hultsfred ser ut att få ganska bra resultat ändå? Det är, rent pedagogiskt, viktigt för de som står utanför och läser det som står i tidningarna att man får en alternativ prognos, som tydligt visar hur det skulle ha sett ut utan våra nya invånare. Det kan nog vara en spännande uppgift för ekonomikontoret, sa Lennart Beijer i talarstolen i samband med en kortare debatt om delårsprognosen.
Något han fick igenom i fullmäktige, vilket även överraskade honom själv.
– Det hedrar fullmäktige. Jag trodde inte att de skulle bry sig om mitt tilläggsyrkande, så nej, det trodde jag absolut inte, säger han efteråt.
"Finns mycket okunnighet"
Vänsterpartisten tycker att det är viktigt att genom en alternativ prognos få svart på vitt vad invandringen till Hultsfreds kommun har inneburit ekonomiskt.
– Jag tror att det finns mycket okunnighet i samhället, både bland oss politiker och vanligt folk som bara ser någon rubrik i tidningarna. Jag vet inte resultatet, men jag tror att det kommer visa att om vi inte fått våra nya kommuninvånare 2015-2016 hade vi haft en fruktansvärt dålig ekonomi och varit tvungna att spara på både skola och äldreomsorg. Vi har dragit på oss arbete och problem, men det är bra att veta att utvecklingen har underlättat för kommunen att kunna gå varligt fram med besparingar och annat.
Är du inte rädd att det ska bidra till ökad polarisering om kostnaderna i stället är större?
– Jo, men det tror jag inte. Många kommuner kämpar med dålig ekonomi, men vi som ställt upp har fått försvarligt tillskott och kan hålla hela samhället igång. Även om det finns problem och folk får jobba ihjäl sig, så tror jag att det kommer visa sig att vi ekonomiskt klarat oss bra.
Det finns ju andra exempel, som Filipstad och Ljusnarsberg?
– Ja, men de får också pengar från regeringen nu. Då säger en del att det är osäkra pengar. Inte så länge vi har Socialdemokraterna och Centerpartiet som styr, det är ju deras kommuner. Man borde se helheten och jag är beredd att även se något annat, men vi behöver veta det.
Tappar invånare
Fullmäktige tog bara beslut om att godkänna Lennart Beijers tilläggsyrkande om en alternativ prognos. Exakt hur ekonomiavdelningen ska göra bestämdes inte.
– Jag tror att de räknar ned invånarsiffrorna och vad det hade kostat i sådana fall. Vi får se, säger Lennart Beijer.
Hultsfreds kommun har, enligt Skatteverket, minskat sin befolkning med 165 invånare per 1 november. Det är 15 sämre än man budgeterat med, vilket innebär en förlust på cirka 500 000 kronor. Prognosen för kommunen på helåret är ett överskott på tio miljoner kronor, vilket är knappt åtta miljoner kronor bättre än budget.