Annons:

Sök

Annons:

Kommunen utnyttjar vetorätten – säger nej till vindkraft

Kommunen utnyttjar vetorätten och säger nej till vindkraftverket i Tönshult. Foto: Pixabay

Kommunen utnyttjar vetorätten – säger nej till vindkraft

Nej, det blir inget vindkraftverk i Tönshult. Kommunfullmäktige gick på kommunstyrelsens linje och sa nej till det.
– Men vi är i grunden positiva till vindkraft, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Det verkade vara ett mycket enigt fullmäktige som utnyttjade den kommunala vetorätten och sa nej till ett vindkraftverk i Tönshult. Ändå ville flera politiker göra sin röst hörd.

– Vi förfogar över vår mark och vårt vatten och det framgår i miljöbalken att vi kan säga nej. Vi är i grunden positiva till miljövänlig form av el och vindkraft, men avgörande i det här fallet är att det ligger väldigt nära bebyggelse. Det ligger fyra bostäder inom tusen meter från den föreslagna placeringen och med tanke på de boende tar vi den här ställningen, sa Lars Rosander (C).

I översiktsplanen diskuterar man en totalhöjd på 150 meter, men ansökan om vindkraftverk i Tönshult omfattar en totalhöjd på 230 meter.

– Kommande ärenden lever sitt eget liv och ska bedömas var för sig, men i det här fallet håller vi med. Vi tar hänsyn till de närboende och miljön, sa Tomas Söreling (S).

Åke Nilsson (KD) sa så här:

– Gärna vindkraftverk men inte hos oss. Skämt å sido, så yrkar också vi bifall till det liggande förslaget. Det som har gjort det lättare för oss är att det finns andra projekt på gång, som kanske ser lite bättre ut om jag får gå lite i förväg.

"Har en energikris också"

Vänsterpartisten Tommy Ejnarsson tyckte att det var dags att lyfta frågan om översiktsplanens tillåtna 150 meter.

– Det behöver vi se över. Vi ser att fler och fler vindkraftsprojekt ute till havs avbryts och därför söker man sig in mot land och ju högre upp måste de ju komma. Vi vill inte att vi blir ett omvänt exempel som kommun när det gäller det här, med tanke på hur vi tycker att andra har behandlat flyktingkrisen. Vi har en energikris också, sa Ejnarsson.

Lars Rosander svarade att han diskuterat det med stadsarkitekten Sara Dolk och att en fortsatt diskussion är att vänta. Ytterligare vindkraftsärenden ska komma upp i fullmäktige framöver.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: