Annons:

Sök

Annons:

Partiet gick ut med dementi – nu får moderaten rätt

Moderaten Carl-Wiktor Svensson tycker att det är bra att M och SD börjat samtala. Foto: Ossian Mathiasson

Partiet gick ut med dementi – nu får moderaten rätt

I valrörelsen förra hösten uttryckte Carl-Wiktor Svensson åsikter om Sverigedemokraterna som fick partiet i länet att gå ut med en dementi. Nu har moderatledaren Ulf Kristersson börjat samtala med SD-ledaren Jimmie Åkesson.
– Det är en stor händelse i svensk politik, säger Carl-Wiktor Svensson (M).

Annons:

Carl-Wiktor Svensson stod trea på Moderaternas riksdagslista för Kalmar län i valet 2018. Han nådde inte riksdagen, men en intervju i Dagens Vimmerby väckte uppståndelse. 

På en fråga om Carl-Wiktor Svensson kan tänka sig att Moderaterna och Sverigedemokraterna bildar regering svarade han så här: 

– Får vi igenom mest moderat politik i förhandlingar med Sverigedemokraterna skulle jag i sådana fall kunna tänka mig det.

Samma kväll gick länets förbundsordförande, Malin Sjölander, ut med en dementi.

"Moderaterna går till val för att skapa en regering tillsammans med Alliansen. Vi kommer inte att förhandla med SD och definitivt inte att bilda regering tillsammans med dem. Detta har partiledningen med Ulf Kristersson i spetsen varit tydliga med hela tiden och det är det som gäller. 

Moderaterna i Kalmar län har självklart ingen annan hållning än detta. Vad Carl-Wiktor Svensson personligen tycker är helt oväsentligt", skrev hon. 

"Stor händelse"

Nu, drygt ett år senare, har Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson suttit ned och samtalat med varandra.

– Det här är en stor händelse i svensk politik. Inte för att det har bildats ett nytt block utan för att ett stigma som förlamat den politiska processen i över tio års tid har släppt. Regeringsmakten har förtvinat till en 73-punktslista som inte väcker entusiasm någonstans utanför Centerpartiets kontor i Stockholm, säger Carl-Wiktor Svensson.

Han säger att för oppositionen till höger är den avbrutna isoleringen av Sverigedemokraterna en chans till ett mer samlat agerande.

– Maktförhållandena ändras inte nu men eftersom vår partiledare vill bilda regering även med SD:s stöd måste Moderaterna i god tid förbereda nästa mandatperiods frågor. Vi välkomnar fler vuxna till samtal om hur Sveriges, på många områden oroväckande utveckling, kan vändas. Sverige behöver mer av vår politik och mindre av den nuvarande regeringens, säger han.

Är inte Sverigedemokraternas historia problematisk för Moderaterna att förlika sig med?

– Vi förlikar oss ingenting. I förhandlingar utgår man från sin egen politik och vad som helst kommer vi inte att kompromissa med. Men att inte göra gemensam sak i frågor vi tycker lika har jag länge tyckt vara oklokt. SD är inte samma parti som för 30 år sedan, men man påminns inte sällan av dess företrädare. Det är ett internt problem som de arbetar med precis som andra partier gör när enskilda företrädare inte följer partiets etik.

"Ingen framgångssaga"

Carl-Wiktor Svensson vill inte säga att han ser det här som en upprättelse med anledning av den dementi och kritik han fick utstå efter sina uttalanden inför valet.

– Nej, men det är en upprättelse av vad jag länge har ansett vara viktigt för den politiska handlingskraften. Att isolera Sverigedemokraterna har inte varit en framgångssaga och det tror jag de flesta med borgerliga värderingar håller med om.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: