Annons:

Sök

Annons:

Nytt miljardstöd från regeringen – ”Väldigt träffsäkert”

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade ett nytt stöd i dag tillsammans med MP, C, L. Foto: MostPhotos

Nytt miljardstöd från regeringen – ”Väldigt träffsäkert”

Regeringen presenterade i dag ett nytt miljardstöd till landets företag. Denna gång riktas stödet till de företag som drabbats negativt av krisen.
– Det är ett väldigt träffsäkert stöd. Ju mer man är drabbad desto mer får man ut av stödet. Det är den tydliga poängen med detta. Vi behöver inte skilja ut olika branscher utan det handlar helt enkelt om hur drabbat företaget är, säger finansminister Magdalena Andersson.

Annons:

Stödet riktar sig till företag med en omsättning på minst 250 000 kronor och ska täcka en del av bolagets fasta kostnader. Totalt väntas staten satsa 39 miljarder på detta stöd. Storleken på stödet för det enskilda företaget avgörs av hur mycket omsättningen dalat och kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader.

Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 och i jämförelse med förra året. Maxbeloppet för ett företag läggs på 150 mijoner kronor. Beräkningar visar att cirka 180 000 företag kan ha rätt till stödet.

Förslaget stöds av regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi kan idag presentera ett omställningsstöd till Sveriges företag baserat på omsättningstapp. En fråga som diskuterats flitigt de senaste veckorna, nödropen har varit många, många företag inom besöksnäring mycket snabbt upplevt stora omsättningstapp och behöver hjälp att ställa om och överleva, säger Emil Källström (C).

"Åtgärden är kraftfull"

Stödet omfattar inte företag som är i rekonstruktion eller som har skatteskulder, men gäller även föreningar och organisationer:

– Det kan handla om fasta kostnader som hyra, leasing, eller om man är taxichaufför så för den taxibil man har. Den här åtgärden är kraftfull och riktar sig till de företag som drabbats allra hårdast av coronakrisen, och det är för att vi vill säkerställa att pengarna inte går till den lokala Ica-handlaren som får mer pengar nu utan de som verkligen behöver, säger Mats Persson (L).

Regeringens stöd till näringslivet kan landa på uppemot 500 miljarder.

– De direkta budgeteffekterna med detta innebär totalt 170 miljarder kronor, över 3 procent av BNP. Det är väldigt omfattande insatser vi har vidtagit. Det som är bra med dagens stöd ytterligare en åtgärd för att rädda svenska företag och jobb och undvika att folk blir arbetslösa, säger Magdalena Andersson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: