Budgetprocessen för 2022 drog igång redan innan Hultsfreds kommun var klara med budget för 2021. Direktiven antogs i oktober förra året och det är utifrån det kommunen har räknat fram ramförslaget som presenterades på måndagskvällens digitala fullmäktigesammanträde. Det hålls dialogdagar i april innan det blir budgetbeslut i fullmäktige i juni.
Hultsfreds kommun presenterar i 2022 års ramförslag ett förväntat resultat på minus 15,9 miljoner kronor.
– Det ska jämföras med målsättningen om två procent av skatter och statsbidrag, som är drygt 20 miljoner kronor. Vi är mer än 35 miljoner kronor ifrån målet. När vi tog budget för 2021 hade vi minus 45 miljoner kronor för planåret 2022. Det har alltså förbättrats avsevärt, precis som det brukar göra. De stora anledningarna till att vi endast har minus 15,9 miljoner kronor är att skatter och statsbidrag har förbättrats och att räntekostnader sänkts ordentligt med tanke på att vi inte har tagit upp så mycket nya lån. Verksamhetens intäkter har ökat mer än vad vi förutsåg då och lönerna är lägre i det här förslaget. När vi gjorde budget 2021 och räknade löner för planåret 2022 så var prognosen på löneökningar 3,3 procent. Nu ligger det på 2,3 procent. En procentenhets skillnad motsvarar nästan sju miljoner kronor, säger ekonomichefen Henric Svensson.
"Här behöver vi ha ett plus"
Summan gällande skatter och statsbidrag har ökat med fem miljoner från en miljard, två miljoner i budget 2021 till en miljard, sju miljoner i ram 2022.
– Det är en blygsam ökning. Det brukar ligga på åtminstone tio miljoner kronor från ett år till ett annat. Vi ska nog precis som förra året ha lite is i magen. Fokus för staten har varit 2020 och delvis 2021 där vi har fått en del ökade statsbidrag. De har tittat väldigt lite på 2022 så det blir spännande att se vad som kommer i vårpropositionen, säger Henric Svensson.
Verksamhetens nettokostnader tillsammans med summan av skatter och statsbidrag ger ett förväntat minus på 15,4 miljoner kronor.
– Här behöver vi ha ett plus för att täcka de finansiella kostnaderna som vi har en hög känslighet i. Ökar dem så måste det finansieras av att vi har ett överskott på verksamheten.
Lägre belopp för löneökningar
Henric Svensson åskådliggör också vad som har förändrats från 2021 års budget med ett resultat på 7,2 miljoner kronor till ett ramresultat på minus 15,9 miljoner kronor 2022.
– Det beror på att verksamhetens nettokostnader ökar med 30,3 miljoner kronor. De stora kostnadsökningarna är löner och avskrivningar. En annan siffra som sticker ut är barn- och utbildningsnämnden som har en kostnadsminskning på sex miljoner. Det beror på demografimodellen där man har ett anpassningskrav på verksamheten för 2022 men också ett släpande anpassningskrav för 2021 som man fick tillstånd att skjuta upp i föregående budgetprocess. Skatter och statsbidrag samt finansiellt netto har förbättrats. Det gör att vi hamnar på minus 15,9 miljoner kronor.
2,3 procent är reserverat för löneökningar, vilket motsvarar 18,3 miljoner kronor räknat på tolv månader.
– Det är lägre än vad det har varit de senaste åren. Vi har legat på 3,2–3,3 procent men prognosen för löneökningarna är 2,3 procent, det är ett avsevärt lägre belopp inför 2022.
Rejäl befolkningsminskning
En annan viktig siffra att ta i beaktning är invånarantalet som inte är någon trevlig läsning för Hultsfreds vidkommande. Hultsfreds kommun har tappat 113 invånare (!) på tre månader.
– Vi ska ha en minskning med 175 invånare från 1 november 2020 till 1 november 2021. Vi minskade med 80 invånare under förra perioden, vilket var väldigt positivt. Desto värre har vi det fram till i dag då vi har minskat med 113 personer sedan den 1 november. Vid samma tidpunkt förra året när vi hade budgetupptakt så hade vi minskat med 35 invånare. Det är en oroväckande utveckling.
Svenssons framtagna känslighetsanalys visar att ett lägre invånarantal med 100 personer skulle medföra lägre skatter och statsbidrag med 6,7 miljoner kronor.
Skattesatsen är oförändrad på 21,91 kronor och Hultsfreds kommun har haft samma skattesats sedan 1991.
– Om den skulle höjas med en krona ger det kommunen ytterligare 27,5 miljoner kronor i intäkter. Löneökningar med en procentenhet innebär 7,2 miljoner kronor i ökade kostnader.
Fortsätter med investeringar
Det görs också anpassningar enligt framtagna demografimodeller, bland annat genom en kundmodell för barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och serviceenheten.
– Den totala anpassningen pekar på 1,4 miljoner kronor. BUN har ett anpassningskrav på fyra miljoner kronor 2022 plus det släpande på 3,7 miljoner från 2021. Socialnämnden får ett tillskott med anledning av fler och fler äldre, totalt 2,8 miljoner. Serviceenheten har ett litet anpassningskrav.
Investeringsbudgeten för 2022 ligger på 124 miljoner kronor, men den lär bli större.
– Den största posten är VA-saneringar och ledningsnät. Vi har också fastighetsunderhåll, kartor och vägar samt 20 miljoner kronor till ny bassäng i Hagadal. Vi har en prognos på 2020 års investeringar som uppgår till 131,6 miljoner kronor. Vi hade en mycket högre budget än så 2020, vilket gör att de budgeterade 207 miljonerna kronor 2021 kommer landa på över 350 miljoner kronor efter ombudgetering. Förmodligen kommer delar av det skjutas över på 2022. För att klara investeringstakten så behöver vi ta upp nya lån.
Han konstaterar också att investeringarna påverkar resultatet. Med investeringar på totalt 124 miljoner kronor 2022 uppgår lånebehovet till 88,5 miljoner kronor.
– När vi räknar avskrivningar och räntekostnader på det så har vi 6,7 miljoner kronor.
"Vi har lite att ta av"
Det är ett svårt ekonomiskt läge som Hultsfreds kommun står inför även om det finns vissa trådar att dra i om det inte går vägen.
– Vi har en utmaning med ett minus så här i inledningen av en budgetprocess. Vi förväntar oss dock mer av staten och har också en del sparade pengar. Vi har pengar i FRI500, åtgärdsprogrammet för flyktingmottagandet, som gällde 2016–2020 och är avslutat. Vi har 42 miljoner kronor kvar att använda för att täcka upp ett negativt resultat. Utöver det har vi flyktingkontot som vid årsskiftet uppgick till 117 miljoner kronor. Vi har lite att ta av.