Annons:

Sök

Annons:

C trycker på för mer pengar till länets infrastruktur: ”Kan inte ha det så här över tid

Riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) är med i förhandlingarna om statens satsningar på landets infrastruktur och vet nu hur kommunalråden Stihna Johansson Evertsson (Högsby kommun) och Lars Rosander (Hultsfreds kommun) vill ha infrastrukturen i Kalmar län. Foto: Centerpartiet/Pressbild

C trycker på för mer pengar till länets infrastruktur: ”Kan inte ha det så här över tid"

Centerpartiet tycker att Kalmar län får för lite pengar till infrastrukturen. Nu har riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) fått reda på hur Högsby och Hultsfreds kommun vill ha infrastrukturen.
– Deras budskap är väldigt tydligt med att det måste ske en rimligare fördelning sett över hela landet, säger Anders Åkesson. 

Annons:

Anders Åkesson, Centerpartiets riksdagsledamot från Kalmar län, är vice ordförande i riksdagens trafikutskott och sköter förhandlingarna mellan januariavtalspartierna för Centerpartiets del. 

Förhandlingarna angående utseendet på nästa tidsperiod för väg- och järnvägsinvesteringar i landet pågår. Tidigare i veckan presenterade Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, och Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby kommun, länets och kommunernas behov för Anders Åkesson. 

– Det som Lars tog upp väldigt tydligt är Stångådalsbanan, att den måste få upp sin förmåga och att vi inte får riva bort riksintresset, och riksväg 34 som är en viktig pulsåder till industri och arbetspendling. Han tog också upp det konkreta exemplet med bron i Lilla Aby. Den är också en del av det statliga vägnätet och får man inte ut tillräckligt med pengar över hela landet så händer det sådana saker, säger Anders Åkesson. 

"Landet dras isär ännu mer"

Åkesson berättar att det är mycket pengar, flera hundra miljarder kronor, som ska fördelas på några år. 

– Det är pengar som ska fördelas till att underhålla och eventuellt bygga en del nytt. Då vill det till att det fördelas rimligt och rättvist över hela landet. Stihna visade upp statistik på att vår del av landet har fått för lite pengar sedan tiden efter andra världskriget. Det är pengar som styrs efter var folk bor. Låter man det vara på det sättet så dras landet isär ännu mer, säger Åkesson. 

Budskapen från de två kommunalråden är att det måste bli en mer rimlig fördelning i hela landet och Åkesson känner igen signalerna från andra delar av landet då han åker runt som företrädare för Centerpartiet i de pågående förhandlingarna. 

– Man pratar om rimlig fördelning, att inte glömma det finmaskiga väg- och järnvägsnätet och att människor måste kunna pendla mellan arbete och bostad. Det är samma budskap i Småland som i Jämtland. Det är bra att jag får detta tryck på mig. 

Diskussion om sänkta hastigheter

Åkesson har också fått till sig att industriföretag kommer använda järnvägen i större utsträckning för att transportera sina råvaror framöver. 

– De har på sig att redovisa vilka klimatavtryck deras produktion utgör så det gör att de försöker styra de långväga transporterna mot järnväg. Det måste finnas en järnväg och Stångådalsbanan är strategisk för hela länet. 

En annan sak som kom upp för diskussion är de ständigt debatterade hastighetssänkningarna.

– De ska vara tillämpade för att vi ska klara Nollvisionen men som innebär att människor får längre resa till och från arbete och det måste finnas andra metoder än att konsekvent sänka hastigheten för att klara utmaningen. Jag är lika upprörd som alla andra över det. En sänkt hastighet följs alltid av en fartkamera och jag vet att det inte är gratis att sätta upp en fartkamera. Då skulle man lika gärna kunna sätta upp en ljusskylt som reglerar hastigheten efter förhållandena på vägen. Det finns teknik för att göra det enklare att bo på landsbygden och i vår del av landet där avstånden är långa. 

"Sätter press via Åkesson"

Stihna Johansson Evertsson anser att staten ska skjuta till mer pengar i den regionala potten. 

– Vi kan på så vis få bättre infrastruktur och fler som kan ta sig miljövänligt mellan orterna på cykel. Man ska inte glömma bort att vi vill ha miljövänliga möjligheter att ta sig fram med cykel. Vi har fått för dålig tilldelning till Kalmar län jämfört med vad vi borde ha haft sedan andra världskriget. Nu sätter vi press via Anders Åkesson om att det är dags att se till att vi får stålar till den här delen av landet också, säger Stihna Johansson Evertsson. 

Att Kalmar län har fått för lite pengar i många års tid gör henne besviken. 

– Man kan inte ha det så här över tid med att vi är en ständig förlorare. Det är inte acceptabelt. Menar regeringen allvar med att hela landet ska leva så måste man faktiskt tilldela pengar till hela landet. Att ge oss lägre tilldelning över tid svänger dåligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: