Annons:

Sök

Annons:

Experten tippar VH sist – lagkaptenen hyllas:

Hockeyexperten Fredrik Söderström talade sig varm om Vimmerby Hockey och lagkaptenen Jakob Karlsson på allsvenskans upptaktsträff i Stockholm på måndagen. Foto: Ossian Mathiasson

Experten tippar VH sist – lagkaptenen hyllas: "Värd framgång"

Vimmerby Hockey ska för första gången i klubbens historia spela i Hockeyallsvenskan. TV4-experten Fredrik Söderström talar varmt om VH som klubb, unnar tidigare adepten Jakob Karlsson framgång och ser fram emot att komma till VBO Arena i oktober. 

Annons:

I dag var det dags för Hockeyallsvenskans årliga upptaktsträff på fartyget Viking Cinderella under hamntid vid Stadsgårdskajen i Stockholm. Tränare, spelare och sportchef från alla lag i ligan närvarade. Nykomlingen Vimmerby Hockey representerades av tränaren Peter ”Piva” Johansson, lagkaptenen Jakob Karlsson och sportchefen Pelle Johansson. 

Fredrik Söderström, expertkommentar på TV4 med extra fokus på Hockeyallsvenskan, tog sig för en intervju med vår tidning och är laddad för fredagens späckade premiäromgång. 

– Jag har fått puls och levt med den här ligan i ganska många år, först som tränare och nu är jag inne på fjärde året på tv. Jag vet hur det skruvas upp de här dagarna före seriestart, säger Fredrik Söderström. 

"Lätt att tycka om Vimmerby"

Han över att Vimmerby Hockey, ett lag som han ofta besökte under tiden tid som tränare i IK Oskarshamn, har stått för den starka bedriften att gå upp i Hockeyallsvenskan. 

– Det är bara att lyfta på hatten. Imponerande. Jag är förvånad och inte. Jag har besökt Vimmerby flera gånger genom åren och det var alltid ett sant nöje. Vi köpte sex lotter för en hundring av Jakob Karlssons morsa och åt ofta korv med bröd. Det är lätt att tycka om Vimmerby. 

– Jag har följt dem nu när de har gjort det bra i Hockeyettan. Däremot trodde jag kanske inte att de var en kandidat till att gå upp, men det blev ett riktigt race och dramatiken var sanslös. Har man spelat sig till det så förtjänar man det. Det var en häftig resa att följa. 

Kommer det bli några besök för dig i Vimmerby i år?

– Jag vet redan nu att jag ska ner när Vimmerby möter Djurgården i mitten av oktober. Den sänder vi på TV4 på plats i Vimmerby och jag ser fram emot att komma dit. Att vara på Hovet har sin charm. I de mindre hallarna blir vi varmt mottagna och det finns en kraft att se knattarna som springer runt och tycker att det är häftigt med stormatch. 

"Kan vara precis det som räddar dem"

Att Vimmerby lär få tampas i botten av allsvenskan är Söderström och andra personer med kunskap om ligan eniga om. 

– Jag har satt dem som lag 14. En reservation som jag har är att jag inte vet vad vi har att vänta oss. Jag tror att man kan vara gynnade av den där gamla hallen och att det blir en känsla hos en del av de större klubbarna att man ska åka dit och hämta poäng. Fullt så enkelt är det inte. Jag förväntar mig att Vimmerby kommer kämpa med näbbar och klor och då finns det säkert andra lag som man skulle kunna smita förbi. Jag tänker på de andra Smålandslagen i form av Nybro, Kalmar och Tingsryd. Almtuna kommer definitivt vara inblandade i botten. Det ska också spelas om det och jag förutsätter att varenda människa i och runt Vimmerby kommer vara på tå och det kan räcka långt. 

Vimmerby måste, enligt Söderström, hitta en jämn och hög nivå för att lyckas i landets nästa högsta liga. 

– Jag ska vara brutalt ärlig och säga att det finns inga som helst förväntningar på Vimmerby och det kan vara precis det som räddar dem. Spelarna i Vimmerby är inte nämnvärt sämre än spelarna i konkurrerande lag. Däremot måste de, inte då och då utan konstant, leverera på absolut högsta nivå och det blir en utmaning när man åker på käftsmällar och förlora matcher i november och december. Det måste du borsta bort och gå vidare från. 

Expertens hyllning till VH-kaptenen

En spelare som Fredrik Söderström har järnkoll på är VH-kaptenen Jakob Karlsson. Söderström var tränare för Karlsson i Olofström två säsonger (2009/10 och 2010/11) och i IK Oskarshamn under två korta sejourer. 

Det blev ett fint möte mellan dem på dagens upptaktsträff och Söderström talar varmt om sin gamla spelare. 

– Jag fick en bamsekram av honom här på upptaktsträffen och den värmde. Jakob är kanske en av de främsta profilerna jag har tränat. Det är en intelligent och klok människa och en gnuggare av sällan skådat slag. När det stod klart att Vimmerby gick upp i våras tyckte jag att det var kul och den jag tyckte det var allra roligast för var Jakob. Det är en person som är värd framgång och här tycker jag att jag ser hans raka rygg. Han kommer betala priset och tala om vad som krävs för de andra i laget. Den typen av karaktärer är ovärderliga.

Fredrik Söderström har i hockeypodden ”Rinkside” berättat att Jakob Karlsson inte är som alla andra hockeyspelare. 

– Jag växte som tränare och människa under den tiden som jag jobbade med Jakob. Han utmanade mig på flera sätt, bland annat filosofiskt med hur man resonerar, pratar och tänker. Inte bara kring det hockeymässiga utan också hur man hanterar människor och grupper. Som spelare betraktad har inte Jakob fått någonting gratis och jag blir glad varje gång jag ser en spelare som når en viss nivå genom det egna drivet. I en tid av mycket talanger och spännande skridskoåkning tycker jag att det är fräckt att ha den typen av karaktärer som har en envishet och ett pannben. 

"Du får vad du betalar för"

Brynäs IF axlade förra säsongens favoritskap på bästa möjliga sätt och gick upp i SHL. I år är det svårare att sätta favoritskapet på ett enskilt lag, enligt Söderström. 

– Det finns ingen tung, given kandidat att lägga all press på. Jag tänker på HV71, Djurgården och Brynäs. Det är Oskarshamn den här gången, men de har inte samma tyngd historiskt. Jag har sagt i några gissningar, för det är precis vad det är, att det ska vara Djurgården och Björklöven som gör upp i slutändan och det grundar jag på deras spelartrupper. Djurgården har byggt om karaktären med sportchefen Wikegård (Niclas) och spelare som Thoresen (Patrick) och Axelsson (Dick). Det är profiler kan man lugnt säga. 

Vad finns det för utmanare?

– BIK Karlskoga blir farliga om de kan ta vid där de slutade i fjol. De var riktigt bra i sin slutfas förra säsongen och har fått behålla många spelare. Oskarshamn är ett sånt lag som man sällan pratar om och hamnar lite grann i skuggan. Södertälje skulle kunna jävlas. Vi ska vara ärliga och säga att du får vad du betalar för. Har du en större plånbok att värva för så kommer du vara med och slåss på ett annat sätt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: