Annons:

Sök

Annons:

  • Enkät: Så bra koll har allsvenska profilerna på Vimmerby – del ett

    IK Oskarshamns lagkapten Rasmus Bengtsson har aldrig mött Vimmerby Hockey och aldrig varit i ishallen. Foto: Ossian Mathiasson

  • Enkät: Så bra koll har allsvenska profilerna på Vimmerby – del ett

    Filip Windlert har spelat tillsammans med Jakob Karlsson i IK Pantern. "Han har jag koll på, annars har jag faktiskt ingen aning", är hans svar på frågan om hur många spelare han känner igen i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

  • Enkät: Så bra koll har allsvenska profilerna på Vimmerby – del ett

    Karl Johansson har ett förflutet i Vimmerby Hockey och går in på sin tredje säsong i Östersunds IK. Foto: Bildbyrån

Enkät: Så bra koll har allsvenska profilerna på Vimmerby – del ett

Vimmerby Hockey skrev historia med sitt allsvenska avancemang i våras. På fredag är det dags för premiär i landets högsta serie. Vår tidning har tagit reda på vad spelare och tränare i motståndarlagen har för koll på Vimmerby Hockey, hur de ser på att komma och spela match i VBO Arena och hur de tror att det går för nykomlingen. 

Annons:

Hockeyallsvenskans årliga upptaktsträff hölls ombord på Viking Cinderella i Stockholm på måndagen och samtliga lag fanns representerade med tränare, lagkapten och sportchef. 

Vår tidning tog tillfället i akt att ta tempen på majoriteten av Vimmerby Hockeys motståndare och kolla vad de har fått för bild av Vimmerby, hur det blir att komma till Vimmerby i vinter och om de känner någon eller några spelare i årets VH-trupp.

"Kommer bli tufft som bortalag"

Karl Johansson, lagkapten i Östersunds IK, spelade i Vimmerby säsongen 2016/17 och har följt sitt gamla lags resa under de senaste säsongerna. 

– Min tid i Vimmerby var jättebra, bara positivt. Det var den säsongen som gjorde att jag fick chansen i allsvenskan. Jag har alltid följt Vimmerby och tycker att det är superkul att de tog klivet upp. Det är många söderlag som slåss om att gå upp i Hockeyallsvenskan och det är sjukt imponerande att Vimmerby kan gå så långt med så små medel, säger Karl Johansson.

Vad har du fått för bild av Vimmerbys allsvenska lag?

– Jättesvårt. Om jag ska vara helt ärlig vet jag inte så mycket. Jag träffade ”Jakke” (Jakob Karlsson) här på upptaktsträffen och jag vet att Pelle (Ström) och Anton (Carlsson) är kvar. Det är väl de tre spelarna som jag har koll på. 

Har Vimmerby det svagaste laget i Hockeyallsvenskan någonsin?

– Det är jättesvårt att säga, det är bara de tre spelarna som jag har koll på. Vimmerby har haft en bra försäsong.

Karl Johansson vet hur det är att spela i ishallen i Vimmerby, vilket kommer skilja sig från de andra arenorna i ligan. 

– Som hemmalag är det superroligt, men jag tror att det kommer bli tufft som bortalag när man inte är van vid att spela i en sån hall. Nu var det många år sedan jag var där, men det är mer en ishall än en arena. Jag har aldrig spelat där som bortalag så det blir nytt för mig. 

Hur kommer det gå för Östersund i år?

– Det är också jättesvårt att säga. Vi hade ett tufft andraår i fjol. Jag hoppas bara att det kommer gå bra. Det känns jättebra att vi får in mer rutin med Videll (Linus) och Molin (Emil) i laget. 

Var tippar du Vimmerby i tabellen?

– Jättesvårt att säga. Det kanske är ganska skönt att veta att man inte har någon press och att man ska visa vad man går för gentemot alla andra lag. 

"Han är kvar, va?"

Rasmus Bengtsson, en av få spelare som valde att följa med IK Oskarshamn ner i Hockeyallsvenskan efter SHL-uttåget, har dålig koll på Vimmerby Hockey. 

– Jag har aldrig mött Vimmerby, inte ens i någon junior- eller ungdomsmatch, och aldrig varit i ishallen. Det ska bli både roligt och häftigt att möta dem, säger Rasmus Bengtsson.  

Vad har du fått höra om ishallen?

– Någon sa att den är lik Västerviks hall, fast med läktare på en sida. Sedan har jag inte hört så mycket mer. 

Vad har du fått för bild av Vimmerbys lag?

– Jag har faktiskt rätt så dålig koll, men de har gjort en bra resa. Jag själv har spelat i mindre klubbar och vet att man kan komma långt på styrkan i en liten klubb där man har hela kommunen och staden/byn bakom sig. 

Känner du igen någon eller några spelare i laget?

– Heljemo (Jakob) har jag spelat med, han är kvar, va? Han spelade jag med i Tingsryd, annars har jag ingen koll. 

Har Vimmerby det svagaste laget i Hockeyallsvenskan någonsin?

– Det behöver det absolut inte vara. Som nykomling blir man väl alltid satt i det facket, framför allt när det är en liten stad och en lite mindre klubb. Det behöver inte betyda något. Jag har spelat rätt många matcher i den här serien. Det såg vi redan förra året på Kalmar, att man kan göra en bra resa, få en bra start, vara jobbiga att möta och inte sätta alltför hög press på sig själva. 

"Kan komma in med ett härligt schvung"

IKO gör en omstart i Hockeyallsvenskan efter fem år i SHL. 

– Känslan är bra. Vi har gjort en bra försäsong och kommit en bit på vägen med 16 nya spelare, varav många importer, och en helt ny tränarstab. Jag är nöjd med var vi är just nu. 

Vad fick dig att stanna kvar i IKO?

– Jag har spelat i SHL i några år nu efter lång tid i Hockeyallsvenskan och har faktiskt saknat Hockeyallsvenskan. Det är en annan jargong och inte samma mediatryck med det negativa som jag tycker att det lätt kan bli i att man söker lite mycket misstag i SHL. Det är mer glädje, öppet och frispråkigt i Hockeyallsvenskan.

Var tippar du IKO i tabellen?

– Det är svårt att tippa. Man kan räkna upp nästan alla lag och de kan komma nästan var som helst. Vi ska givetvis vara med och slåss där uppe i toppen, men det gäller att jobba på eftersom vi har ett så nytt lag. Om ett tag får vi ta ett omtag och se var vi står och vad vi vill göra bättre. 

Vad har du för tabelltips för Vimmerby? 

– Det vet jag inte, jag har ingen aning. Som nykomling kan man komma in med ett härligt schvung och det gäller att stabilisera sig och inte dippa efter en lyckad start. Det finns nykomlingar som har fått bra starter och varit jäkligt jobbiga att möta på sin hemmaplan.

 "Nästan överallt vill alla slå AIK"

Stockholmsklubben AIK representerades av lagkaptenen Filip Windlert på upptaktsträffen. 31-åringen drar sig till minnes att han har varit och spelat match i Vimmerby vid ett tidigare tillfälle. 

– Jag spelade i Pantern för många säsonger sedan och har för mig att vi mötte Vimmerby i ett slutspel, men det är längesen nu. Jag har också spelat med Jakob (Karlsson) i Pantern, säger Filip Windlert. 

Nu blir det att återvända till Vimmerby och ishallen som han inte minns särskilt mycket av. 

– Det är alltid kul att komma till nygamla ställen och möta ett nytt lag för att se vad de vill spela för hockey, vad de har för trupp och vad de kan bidra med till ligan. Det man har hört är väl att det inte är en av de finaste arenorna i Sverige, men det finns några sådana hallar i Sverige och i Hockeyallsvenskan. Tingsryd och Almtuna är kanske inte jättekul och Västervik var inte heller så kul. 

För Vimmerby är det stort att AIK kommer på besök, hur blir det för er att komma hit och möta Vimmerby?

– Jag har spelat i AIK länge och nästan överallt som man kommer vill alla slå AIK. Man vet att det brukar bli mycket folk och bra drag. Både vi och Vimmerby har Åbro-koppling så det blir kanske lite internkonkurrens. Åbro betyder jättemycket för AIK och har varit en stor sponsor i många år och alltid varit med och stöttat och bidragit. 

Hur många spelare känner du igen i Vimmerby?

– Jag träffade Jakob (Karlsson) i dag och han har jag koll på, annars har jag faktiskt ingen aning. Jag är inte så mån om att hålla koll på vad de andra lagen gör under sommaren. När det börjar närma sig match får man se vilka gubbar man möter och vilka man ska hålla extra koll på. 

Har Vimmerby det svagaste laget i Hockeyallsvenskan någonsin?

– Det vet jag inte. Jag har inte så bra koll på truppen i sig. Det är vanligt att man satsar på mycket Hockeyettan-spelare och det handlar om att ha flyt och att rätt spelare slår igenom. Det kommer vara tajt och de kommer ha chans att vara med och slåss om en plats i ingenmansland eller i slutspelet. Det beror på vilka spelare som blommar ut och inte. 

"Vill slåss i toppen"

Det har genomförts förändringar i alla lagdelar i AIK sedan förra säsongen. 

– Det är ett nybygge med en helt ny stab som håller på att sätta sig och nytt spelsystem för hur vi vill spela hockey. Vi har börjat försäsongen bra och blir hela tiden lite bättre. Vi vill vara med och slåss i toppen när det väl är slut. 

Tabelltips för ditt AIK?

– Ett tips är svårt att säga, men vi vill vara ett topplag och komma topp fyra när serien är slut.  

Vimmerby då?

– Nykomlingar brukar oftast vara där nere och slåss. Det känns som att de kommer ligga på nedre halvan. Kan de komma i ingenmansland eller på en play in-plats tror jag att de kommer vara supernöjda. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: