Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Viktigt steg i riktning mot att göra Hultsfred ännu mer attraktivt

Föreningen Vindfrid är glada för att fullmäktige stoppade Dackevinds planerade vindkraftsprojekt i södra delen av Hultsfreds kommun i måndags. Foto: Ossian Mathiasson

DEBATT: Viktigt steg i riktning mot att göra Hultsfred ännu mer attraktivt

Vi i Föreningen Vindfrid är idag såklart glada över att en majoritet av våra kommunpolitiker i fullmäktige visade förnuft och sa nej till Dackevinds vindkraftsprojekt i måndags. 

Annons:

Med Kristdemokraterna i täten har också Centerpartiet och Moderaterna efter nogsamt övervägande, där de på ett neutralt och lyhört sätt samlat in information, kommit till ett för vår kommun avgörande beslut. Majoriteten i fullmäktige visar att de sitter valda på ett mandat av kommuninvånarna och att det därmed är för Hultsfreds kommuns bästa som prioriteringarna ska ligga. 

Att som lokalpolitiker, likt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gjorde i fullmäktige, prioritera vad andra politiker, på riksplanet, tycker - är väldigt fel. Att offra våra lokala värden och intressen för att försöka få beröm från Stockholm är att ha helt missuppfattat på vems mandat man sitter i fullmäktige. Som demokratin fungerar i Sverige så kan en lokalpolitiker gå emot moderpartiets uppfattning i frågor som är helt centrala för kommunens framtid, annars sviker politikern sina egna väljare. Lokalpolitiker kan inte bara lättvindigt hänvisa beslut till Länsstyrelsen och staten utan måste i varje beslut först och främst värna sin egen kommun och bygd!

*

Här gäller det nu att bromsa utbyggnaden av dessa jättelika vindkraftverk på över 200 meter och låta forskningen komma ikapp. Dylika höga verk är tyvärr på gång redan i år, i bland annat Åseda och Mönsterås och då kan vi alla snart börja se verkens effekter på boende, besökare och natur. Det är ju dumt att alldeles för många kommuner samtidigt bygger in sig i alla de problem som den storskaliga vindkraften medför. 

Vi i Hultsfred kan, liksom Högsby och Vimmerby, lugnt avvakta och i stället satsa på att behålla tystnaden och våra horisonter. En bygd som även fortsättningsvis kan och ska vara attraktiv för boende och företagande. Vi har också sett att våra kommuner här i norra Kalmar län drar till sig fler och fler besökare för varje år. För att den positiva trenden för turismen ska få fortsätta gäller det att bevara våra skogar och bygd och inte förstöra det som turisterna tycker är mest attraktivt - vårt landskap. 

Sedan företaget Dackevind slog klorna i skogen mellan Virserum, Målilla och Mörlunda så har många fastighetsaffärer och investeringar lagts på is. Ett sådant gigantiskt vindkraftsprojekt medför så klart att alla verksamheter och boende i omgivningen inom några kilometer från de tänkta verken blir osäkra på hur de ska påverkas. De vågar då inte göra några satsningar framåt som skulle inneburit affärsmöjligheter, landsbygdsutveckling och arbetstillfällen. 

*

Man ska vara nogsamt medveten om att vindkraft inte ger några lokala arbetstillfällen – oftast inte ens under byggnationen. Det kommer vindkraftsrallare som far land och rike runt och reser verken och sedan sköts underhållet av andra, ofta utländska firmor som också kommer resande långt ifrån. Den mäktiga vind-industrin luras och överdriver de ekonomiska fördelarna. I praktiken är det hela en katastrofal affär för en landsbygdskommun, ungefär som de serverhallar som en del kommuner i Mellansverige blivit pålurade. Vad gäller vindkraft byter kommunen sin största tillgång, sin rogivande landsbygd mot ingenting förutom möjligtvis några ryggdunkningar av politikerna i Stockholm. 

Märk väl att i Mälardalen med omnejd är ingen storskalig vindkraft vare sig byggd eller planerad. Till exempel i Stockholms ytterskärgård skulle ju vindkraft fungera fint med lätt åtkomst med båt, oändligt med färdiga fundament – kobbar och skär - samt mycket goda vindförhållanden. Men icke – där vill rikspolitikerna och deras vänner några veckor på sommaren kunna njuta av orörd natur!

*

Det är också viktigt att veta att Länsstyrelserna och andra myndigheter, som till exempel Energimyndigheten och Naturvårdsverket, vad gäller vindkraft inte på något sätt är neutrala. Enskilda handläggare kan ibland vara emot vindkraftsprojekt då de vill värna djur och natur men deras åsikt väger ofta lätt eftersom ju Länsstyrelsen lyder under regeringen i Stockholm och därför under nuvarande regering har till uppgift att underlätta och se till att vindkraften byggs ut.

Det är också dessa myndigheter i Stockholm som i många år tillsammans med vind-industrin arbetat och lobbat för att stryka kommunernas möjlighet att säga nej till vindkraft genom veto. Miljöpartiet i regeringen, släpande Socialdemokraterna efter sig, försöker nu skyndsamt före valet 2022 ta bort kommunernas vetorätt. Vi får alla på landsbygden, för vår framtids skull, hoppas att kommuner och regioner håller emot och påverkar sina partier i riksdagen så inte regering lyckas med att ta bort vetorätten. Framför allt Centerpartiet och Liberalerna måste här övertygas om att gå emot regeringen, vilket de nog tyvärr inte gärna gör.

Föreningen Vindfrid

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: