Annons:

Sök

Annons:

Möte om vindkraftsprojekt på lördag: ”Ska informera om alla problem vi ser”

Föreningen Vindfrids ordförande Hjalmar Österberg bjuder in till informationsmöte med anledning av Njordrs ansökan om etablering av tolv vindkraftverk öster om Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

Möte om vindkraftsprojekt på lördag: ”Ska informera om alla problem vi ser”

Föreningen Vindfrid har gått emot flera vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun. Nu bjuder de in till öppet möte angående Njordrs tilltänkta vindkraftspark öster om Målilla.

– Det är våra politiker som måste skydda oss mot den här industrin, säger Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid. 

Annons:

På lördag eftermiddag bjuder föreningen Vindfrid in till informationsmöte om Aspelands vindkraftpark på Skeppet i Målilla. Projektet ska upp till beslut i fullmäktige i februari och flera partier har gått ut med information om hur de ställer sig till projektet. 

Föreningen har varit tydliga med sitt nej till vindkraft och hållningen är intakt. Hjalmar Österberg berättar att de kommer ta upp negativa aspekter med vindkraft. 

– Vi ska informera om alla problem vi ser med den här vindparken och hur det kommer påverka boende i Målilla, Ämmenäs, Rosenfors, Stora Aby och Hagelsrum. Man kommer se vindkraftverken på långt håll och troligtvis kommer man se blixtljusen och siluetterna på många mils avstånd. Det är värre för de som bor nära med tanke på att de kommer påverkas av ljudet, säger Hjalmar Österberg. 

"Underhåller mycket av problemen"

Det kommer finnas möjlighet att ställa frågor i samband med informationsmötet.

– Det blir frågestund där det är möjligt för alla att prata och säga vad de tycker och känner kring projektet. Det är många som är oroliga. Vi hoppas att politiker vill komma och lyssna på lördag. Det ska upp till beslut i fullmäktige och då måste politikerna informera sig och inte bara lyssna på prospektörerna utan också på oss som är emot vindkraften. De behöver höra argumenten från andra sidan också. När de lyssnar på vindkraftsindustrin så undanhåller de väldigt mycket av problemen, säger Hjalmar Österberg 

Vad är största problemet med projektet, enligt dig?

– Verken kommer vara 270 meter höga och då får man sådan otrolig storlek på dem att de både syns och hörs längre. De bor inom fyra kilometer påverkas mycket. Man har i forskningen sett att fastighetsvärdena påverkas och att det svischande, regelbundna ljudet stör djupsömnen. Vi människor klarar oregelbundna ljud med fågelsång och vindsus bättre än regelbundna ljud. 

"Politikerna som måste skydda oss"

Österberg berättar att den kommunala vetorätten mot vindkraft blir kvar. 

– Vetorätten kommer vara kvar under den här mandatperioden. Det är lovat och sagt av den borgerliga regeringen. Det är jobbigt för lokalpolitiker i en kommun med tanke på att ansvaret ligger hos dem. De har vetorätten och kan säga ja eller nej. Då är det viktigt att politikerna sätter sig in i frågan. 

Vad tror du om utgången i detta fall?

– Det är likt de andra gångerna helt omöjligt att säga. Det enda vi vet är att KD och SD är tydliga med sitt nej medan S och V är tydligt för projektet. Vi undrar precis som vanligt hur största partiet Centerpartiet kommer ställa sig till projektet. Vi vet att det finns centerpartister i fullmäktige som är både för och emot. Det är våra politiker som måste skydda oss mot den här industrin.

Österberg får känslan av att det kommer mycket folk till informationsmötet. 

– Vi har informerat så mycket vi kan med broschyrer och affischer. Det är viktigt att det kommer mycket folk. Med folk kan vi väcka politikernas intresse. Om man inte engagerar sig mot parken så tänker nog politikerna att det är okej för de som bor i Målilla med omnejd, då får vi i så fall en speciell boendesituation 2027. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: