Annons:

Sök

Annons:

Vindfrids kamp fortsätter – engagerar sig i ytterligare två projekt

Hjalmar Österberg, ordförande i Vindfrid, opponerade sig mot Dackevinds etablering som stoppades av en majoritet i fullmäktige. Nu ska Vindfrid försöka stoppa två andra projekt i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Vindfrids kamp fortsätter – engagerar sig i ytterligare två projekt

Föreningen Vindfrid Målilla-Mörlunda-Virserums landskapsskydd stred mot Dackevinds planerade vindkraftsprojekt. Nu ska de engagera sig i ytterligare två projekt i södra delen av Hultsfreds kommun.
– Alla i styrelsen sa ja till det, säger Vindfrids ordförande Hjalmar Österberg. 

Annons:

Dackevinds planerade vindkraftsprojekt stoppades i kommunfullmäktige i november förra året genom att en majoritet (C, KD och M) röstade för att använda den kommunala vetorätten. 

Föreningen Vindfrid ansåg från första början att det utpekade området i södra delen av Hultsfreds kommun var olämpligt för vindkraftverk med hänsyn till hur besöksnäring, boende och näringsliv skulle påverkas. 

Nu har föreningen Vindfrid bestämt sig för att fortsätta stoppa vindkraftsetableringar i kommunen. 

– Vi hade styrelsemöte i föreningen för några veckor sedan och diskuterade om vi skulle engagera oss mot de andra två projekten här i närområdet, Njordr utanför Målilla och Stena Renewable söder om Virserum. Alla i styrelsen sa ja till det. Vi kör på och försöker hjälpa till, säger Hjalmar Österberg. 

"Påverkar många kilometer åt alla håll"

Han hävdar att projekten skulle påverka människor och miljö på ett negativt sätt upp till avstånd på minst tio kilometer från vindkraftverken.

– Folk ringer mycket till mig och ställer frågor. Jag har små möten och berättar om vindkraftsindustrin och hur vi jobbade mot Dackevind. Vi skulle vilja ha möten men det får kanske bli i sommar när coronarestriktionerna lyfter. Coronapandemin är besvärlig. Som det är just nu så kan man bara träffa några personer åt gången, säger Österberg. 

Föreningen ska kontakta politiker, opinionsbilda och samla ännu fler medlemmar. 

– Vi har alla våra gamla medlemmar kvar och det kan bli ännu fler. Vi är drygt 160 medlemmar. 

Vad är förklaringen till att ni engagerar er i ytterligare två projekt?

– Vi heter landskapsskydd Mörlunda-Målilla-Virserum. Vi är så pålästa efter två år så vi i föreningen är övertygande om att de storskaliga vindkraftverken påverkar många kilometer åt alla håll. Oavsett var man bor i södra delen av kommunen så blir man påverkad av projekten. Vi har hittat ny energi och ska stoppa projekten. Det är roligt med föreningsliv men då kan man ha roligare föreningar än att kämpa mot vindkraft.

"Hoppas att många vaknar"

Föreningens förhoppning är att kunna hålla ett stort möte i sommar och informera om vindkraft under förutsättning att coronarestriktionerna har lättat. 

– Jag hoppas att många personer i Målilla och Virserum vaknar och förstår vad som är på gång. Många tänker att det redan är bestämt och att man inte kan göra något åt det. Det är inte alls så. Det är en fråga som är väldigt levande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: