Annons:

Sök

Annons:

Dackevind kritiserar ny vindbruksplan: ”Ska finnas någon form av likabehandling”

Dackevind kritiserar ny vindbruksplan. Foto: Pixabay

Dackevind kritiserar ny vindbruksplan: ”Ska finnas någon form av likabehandling”

Hultsfreds kommuns nya vindbruksplan är ute på samråd. Nu kommer Dackevind med förslag på ändringar. 
– Det vi anför är att vi tycker att det ska vara någon form av likabehandling mellan olika projekt och att vindbruksplanen kanske inte speglar det fullt ut, säger Ola Rosander från Dackevind AB. 

Annons:

Kommunfullmäktige debatterade och röstade om Dackevind vindkraftsprojekt i november förra året. Helt i onödan visade det sig i slutändan då Dackevind hade återtagit sin ansökan en vecka tidigare, något som kommunalrådet Lars Rosander var informerad om. 

Hultsfreds kommun har tagit fram förslag på ny vindbruksplan för Hultsfreds kommun som är ute på samråd fram till den 19 september. 

Dackevind skickar in synpunkter

Fram till dess är det möjligt att lämna synpunkter, vilket Dackevind gjorde häromdagen med förslag på ändringar som Dagens Hultsfreds har tagit del av. 

– Det borde finnas någon form av likabehandling mellan olika projekt och den föreslagna vindbruksplanen känns inte helt rätt. Vi har också haft synpunkter på den politiska processen runt vårt projekt när politikerna hade det uppe i kommunfullmäktige när vi hade dragit tillbaka vår ansökan. Med anledning av det så tycker man att vårt projekt inte är relevant alls, säger Ola Rosander från Dackevind AB.

Kommer ni ge er in i kampen för att få till er vindkraftpark i Hultsfreds kommun?

– Ja, det är givetvis tanken. Sett ur ett tekniskt perspektiv har vi de bästa förutsättningarna i Hultsfreds kommun och tycker att många saker i själva vindbruksplanen är tveksamma i hur man lägger fram det. Vi tycker om skyddsavstånden men man har inte ritat in dem själv på sina kartor. Man ger sken av att det går att bygga mycket mer vindkraft än vad det går. Vi är måna om att man ska behandla allas projekt på samma villkor, så är det inte i dag. Vi gör jämförelser med de områden som de har pekat ut i förslaget till ny vindbruksplan. Man har tagit bort vårt område och sagt att det inte är lämpligt, säger Ola Rosander och fortsätter:

– De hänvisar framför allt till att man har haft det uppe i kommunfullmäktige en gång och lämnat in sitt veto. Var man än etablerar vindkraftverk uppstår diskussioner. Det bärande argumentet som de hade när de la in sin veto var att den dåvarande vindbruksplan inte tillät de här höjderna. Vi hade använt större skyddsavstånd i vår ansökan än vad man nu föreslog för de högre verken. Man talar hela tiden emot sig själv, vilket vi tycker är störande. 

"Borde inte tas bort rent tekniskt"

Dackevind förutsätter att kommunen inte tillstyrker andra vindkraftsprojekt innan reviderad vindbruksplan är antagen.

– Om kommunen nu skulle släppa fram andra projekt innan det finns en vindbruksplan så skulle det vara konstigt. De släppte inte fram vårt projekt på grund av att det inte fanns någon aktuell vindbruksplan. 

Hur går ert fortsatta arbete vidare?

– Steg ett är att vi har svarat på samrådet med att lämna in synpunkter. Kommunen ska därefter beakta alla svar innan man gör en slutlig formulering av vindbruksplanen. Vi vet inte hur de kommer göra. Uppstår möjligheten att vi skulle kunna söka tillstånd igen så vill vi givetvis göra det. 

Kan ni söka i det område som ni har varit intresserade av tidigare?

– Det området har man dragit ett streck över i förslag till ny vindbruksplan, men det är det vi primärt tittar på. Vårt projekt borde inte tas bort om man tänker rent tekniskt, alla ska behandlas på samma sätt. Vi vet inte hur de kommer behandla vårt projekt framåt och hur de kommer behandla andra företag som söker tillstånd. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: