Annons:

Sök

Annons:

Rektorn ser allvarligt på det inträffade: ”En konflikt som har spårat ur”

Jessica Andersson Landblom, rektor på Lindblomskolan i Hultsfred, ser allvarligt på det som har inträffat och är samtidigt trygg med hur skolan jobbar med sina rutiner i ärendet. Foto: Ossian Mathiasson

Rektorn ser allvarligt på det inträffade: ”En konflikt som har spårat ur”

Mamman till lågstadieeleven som blev strypt av två jämnåriga pojkar på Lindblomskolan i Hultsfred är kritisk till skolledningens hantering av ärendet. Rektorn Jessica Andersson Landholm berättar att skolan följer sina rutiner. 
– Jag är trygg med hur vi jobbar med våra rutiner i ärendet, säger Jessica Andersson Landholm.

Annons:

Händelsen inträffade på Lindblomskolan i Hultsfred i torsdags då en pojke i lågstadiet blev utsatt för stryptag av två jämnåriga pojkar. 

”Jag och en annan kille sprang förbi och då sa killarna att jag hade gjort något och tog stryptag på mig. Jag mår inte bra och har ont i nacken. Pojken, som går i samma klass, är inte så snäll mot mig så jag fåt ont i magen och vill inte gå till skolan”, säger den utsatta pojken med gråten i halsen i en intervju med Dagens Hultsfred. 

LÄS ÄVEN: Elev på Lindblomskolan i Hultsfred utsatt för stryptag av jämnåriga pojkar

Tar det på största allvar

Vår tidning har varit i kontakt med Jessica Andersson Landholm, en av tre rektorer på Lindblomskolan, och hon ser allvarligt på det inträffade och tar det på största allvar. 

– Vår syn är att det är en konflikt mellan elever som har spårat ur när man tar stryptag. Det är förstås inget som vi accepterar. Det är klart att vi ser allvarligt på det när det händer sådana saker men samtidigt har vi rutiner som vi följer i samtal med elever och berörda föräldrar, säger Jessica Andersson Landholm. 

Hon berättar att skolan alltid jobbar för att alla barn ska känna sig trygga och hoppas att föräldrar kan lita på det arbete som skolans personal lägger ner.

– Det som har hänt får inte hända men det händer givetvis att barn hamnar i konflikter. Vi ser allvarligt på att strypgrepp har använts. Vi har följt våra rutiner och haft samtal med inblandade elever, elevhälsa och personal. Vi jobbar med uppföljning för att det inte ska hända igen, pratar om värdegrund, hur man ska jobba för att alla ska bli trygga och trivas tillsammans. Vi har andra förebyggande åtgärder då vi bland annat jobbar med ”Stopp min kropp” i både förskoleklass och årskurs ett. 

Skolan polisanmäler inte händelsen

Mamman har polisanmält den allvarliga händelsen, men skolan har inte gjort det. 

Varför har ni inte anmält händelsen till polisen?

– Vi följer våra rutiner, reder ut händelsen och behöver i sin tur prata med alla inblandade för att få en bild av vad som har hänt. Känner vi en oro vänder vi oss till socialtjänsten när det handlar om så små barn. Sedan är det klart att vi kan göra polisanmälningar men i det här fallet har vi gjort en annan bedömning. Om vi anmäler till socialtjänsten eller inte är inget som vi går ut med. Vi följer våra rutiner och hoppas att föräldrarna litar på det. Vi har en dialog med alla berörda föräldrar. 

Vad har ni för rutiner när våld uppstår på skolan?

– Vi har vår plan mot kränkande behandling där det står väldigt tydliga rutiner. Många vuxna på skolan försöker vara ute kring barnen, sedan är det klart att Lindblomskolan är en stor skola med många elever. Så fort vi får till oss att något har hänt så tar berörd personal samtal med inblandade barn. Är det en allvarlig händelse så tar man enskilda samtal med var och en om vad som har hänt för att ringa in det. Vi gör en kränkningsanmälan där vi dokumenterar vad som har hänt. Vi följer upp det för att det inte ska hända igen och pratar också om hur barnen mår. 

"Jobbar fortfarande med ärendet"

Den utsatta pojkens mamman är kritisk till att hon inte har fått skolans kränkningsanmälan. Jessica Andersson Landholm svarar att den skickas ut när anmälan är klar. 

– Vi utreder händelsen skyndsamt och ska därefter göra en uppföljning. Det kan vi inte göra direkt. Det måste gå en till två veckor innan vi följer upp ärendet för att vi ska kunna säga om situationen är bättre eller om det har hänt igen. Här jobbar vi fortfarande med ärendet. Vi kan inte lämna ut något förrän det är färdigt. För att vi ska kunna utvärdera och se om de insatser som vi har gjort har gett resultat så måste det gå ett tag. 

Rektorn tycker att det som har hänt är väldigt tråkigt för alla inblandade parter. 

– Vi ser allvarligt på det som har hänt och blundar inte för något. Kurator och pedagoger har lagt ner jättemycket tid på både samtal, uppföljning och återkoppling med alla inblandade. Vi tittar på hur vi jobbar än mer med grupperna där det har hänt. Det är inget som vi struntar i. Jag är trygg med hur vi jobbar med våra rutiner i ärendet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: