Annons:

Sök

Annons:

SKOLELEV I HULTSFRED UTSATT FÖR STRYPTAG: ”HELT FÖRSKRÄCKLIGT

En ung pojke har blivit utsatt för stryptag av två jämnåriga pojkar på Lindblomskolan i Hultsfred. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

SKOLELEV I HULTSFRED UTSATT FÖR STRYPTAG: ”HELT FÖRSKRÄCKLIGT"

En elev på lågstadiet på Lindblomskolan i Hultsfred blev i slutet av förra veckan utsatt för stryptag av två jämnåriga elever. Barnets mamma är upprörd och kritisk till skolledningens hantering av det inträffade.
– Det är förfärligt, säger den utsatte pojkens mamma.

Annons:

I samband med lek på rasten förra torsdagen blev den unga eleven på Lindblomskolan fasthållen och utsatt för strypgrepp av två jämnåriga pojkar. Dessa tre barn går i samma årskurs på lågstadiet.

– Det som har hänt är förskräckligt och får inte hända. Det är för mig helt obegripligt hur så små barn ens kommit på tanken att utföra denna grova misshandel. Det är en sådan liten årskull och de ska inte ens tänka tanken på att utsatta en annan person för stryptag. Det kunde ha gått värre, ett barn – mitt barn i detta fall – kunde ha dött. Jag är jätteledsen, säger den utsatte pojkens mamma i en intervju med Dagens Hultsfred. 

"Höll fast och ströp honom"

Den ena misstänkta pojken och målsägande går i samma klass medan den andra misstänkta pojken går i en parallellklass. Mamman fick på torsdagen ett samtal från skolan som informerade om den allvarliga händelsen. 

– Jag visste att han hade blivit utsatt för stryptag, var rädd, skärrad, ledsen och ville hem så jag släppte allt och åkte till skolan. När jag kom till skolan mötte jag min son och hans pappa i korridoren med en lärare. Jag ville veta vad som hade hänt, hur det hade hänt och varför det hade hänt, säger mamman och fortsätter: 

– Jag fick egentligen ingen klarhet då läraren sa att hon inte hade tid att prata för att hon hade 24 andra elever att ta hand om. 

Läraren ringde upp på fredagen och berättade om händelsen. 

– Hon berättade att min son och en kompis hade sprungit förbi två pojkar som ryckte åt sig min son, höll fast och tog stryptag på honom. En pedagog såg händelsen och stoppade pojkarna, säger mamman. 

Pojken har efter händelsen varit rädd för att gå till skolan och sagt att han har ont i både hals och mage. 

– Han var hemma från skolan i fredags och jag följde med honom en stund i måndags. Han fick prata med ett trygghetsteam och sa att han kände sig skärrad och var rädd. Jag fick också prata med dem och sa att det är sjukt att det har hänt. Jag förstår honom att han är rädd och ledsen. Det är mycket frågor som cirkulerar i huvudet. 

Sonen berättar om händelsen

Sonen berättar själv om händelsen som har fått honom att må väldigt dåligt.

– Jag och en annan kille sprang förbi och då sa killarna att jag hade gjort något och tog stryptag på mig. Jag mår inte bra och har ont i nacken. Pojken, som går i samma klass, är inte så snäll mot mig så jag fåt ont i magen och vill inte gå till skolan, säger sonen med gråten i halsen.

Mamman har polisanmält händelsen och är kritisk till att skolledningen inte har gjort samma sak. 

– Jag tycker att det är för grovt för att sopa händelsen under mattan så jag har polisanmält det som har hänt. Då svarade rektorn mig att de går efter sina rutiner och gör ingen polisanmälan för att det inte är deras skyldighet, säger hon och fortsätter:

– De säger att de hanterar ärendet och att det är deras hösta prioritet. Jag har inte heller fått en kopia på den kränkningsanmälan som är gjord, det kan inte ta så lång tid att skriva en sådan rapport. Det känns som att de hanterar ärendet som att de ska prata med pojkarna vid olika tillfällen. De agerar inte på det sättet som jag vill att de ska agera. 

"Elak mot min son sedan förskoleklass"

Hon tycker inte att skolan svarar på så mycket och får en känsla av att de vill sopa allt under mattan. 

Varför får du en sådan känsla?

– Jag skickade på tisdagsförmiddagen ett sms till skolan och skrev att jag inte ville att han skulle sitta med pojkarna och prata för att han sa att det var läskigt. Han säger att han känner sig osäker på vem han ska lita på. De måste bygga upp ett förtroende för honom för att han ska känna sig trygg i klassen. Det slutade med att skolan ringde upp några timmar senare och sa att de hade suttit ned med alla tre och pratat trots att min son har sagt till mig att det inte känns bra. Att läraren i sin tur säger att pojkarna säger att de leker och är kompisar igen är inte säkert. Min son kanske inte vågar säga något annat när de två andra pojkarna sitter i samma rum med lärarna. 

Hon berättar även att skolan har sagt att de kan sätta extra koll på hennes son på rasterna för att en liknande händelse inte ska inträffa igen. 

– Det är inte han som har gjort fel och är problemet, utan pojkarna som har utfört det. Jag ser det som grov misshandel, det är ingen olycka eller tillbud. Hade de varit 15 år hade de varit straffmyndiga. Jag tycker inte att vi ska se annorlunda på det bara för att de är så pass unga, säger hon och fortsätter:

– Den ena pojken har varit elak mot min son sedan förskoleklass och det vet skolan om. Samma pojke har slagit vår son med pinnar och spadar, delat ut knuffar och slitit ner honom från träd. Skolan säger att de har fått information om att det har hänt tidigare men gör inget åt det. Varför sätter de pojken i samma klass som min son? Det är det jag inte förstår. Jag förstår inte var tryggheten finns.

LÄS ÄVEN: Rektorn ser allvarligt på det inträffade: "Jag är trygg med hur vi jobbar med våra rutiner i ärendet"

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: