Annons:

Sök

Annons:

Första vunna kampen i segdragen tvist – kommunen får flera miljoner i ersättning

Migrationsverket har fattat beslut om att betala ut ersättning till Hultsfreds kommun för modulkostnader i 13 ärenden. Det handlar om 5,7 miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Första vunna kampen i segdragen tvist – kommunen får flera miljoner i ersättning

Hultsfreds kommun har vunnit en del av den ekonomiska tvisten med Migrationsverket. Myndigheten betalar ut ersättning för modulkostnaderna i 13 ärenden i enlighet med förvaltningsdomstolen i Linköpings direktiv.

Annons:

Tvisten handlar om kostnader för moduler som Hultsfreds kommun har hyrt in för att lösa mottagandet av asylsökande barn i förskolan och asylsökande elever i skolan.

Migrationsverket betalade ut ersättning till Hultsfreds kommun fram till halvåret 2017 och har därefter poängterat att de inte tänker betala tillbaka några pengar till Hultsfreds kommun vad gäller modulhyran som gjorde att kommunen klarade behovet av lokaler för skola och förskola under flyktingkrisen. 

Mycket pengar står på spel i denna tvist och skolchefen Martin Snickars berättade på pressträffen efter barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde att det finns 81 ärenden som har kommit olika långt i Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen. 

Migrationsverket betalar ut flera miljoner

Den senaste informationen är att Förvaltningsrätten i Linköping har beviljat ersättning för kommunens kostnader i 13 ärenden och återförvisat 27 ärenden till Migrationsverket för fortsatt handläggning och nytt beslut.

Migrationsverket har i sin tur beslutat att betala ut ersättning för modulkostnaderna i 13 ärenden i enlighet med förvaltningsdomstolen i Linköpings direktiv. Det handlar om 5,7 miljoner som betalas ut till Hultsfreds kommun.

– 13 ärenden är avslutade och klara i och med att Migrationsverket följer Förvaltningsrätten i Linköpings dom och betalar ut pengarna till kommunen. Det är positivt med 5,7 miljoner kronor till Hultsfreds kommun, säger skolchefen Martin Snickars. 

"Komplicerade processer"

Vad gäller de övriga 27 ärendena har Migrationsverket begärt in kompletterande uppgifter av kommunen och sedan avslagit besluten. Kommunen har överklagat Migrationsverkets nya beslut om avslag en gång till. 

– Det är komplicerade processer och de 27 ärendena går vidare till Förvaltningsrätten i Göteborg. 

Hur ser du på alla svängningar och olika beslut?

– Jag har inga åsikter utan Förvaltningsrätten i Linköping har dömt 13 ärenden på ett sätt och 27 ärendet på ett annat sätt. Varför det blir olika har jag ingen förklaring till. 

Det finns dessutom en process som ligger i Högsta förvaltningsdomstolen. De prövar ett ärende och hur de ställer sig i frågan är ännu oklart.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: