Annons:

Sök

Annons:

Nu har sandsopningen inletts – därför börjar man alltid i Hultsfred och Virserum

Efterlängtat vårtecken. Sandsopningen har påbörjats centralt i Hultsfred. "Det finns en praktisk förklaring till varför vi börjar i Hultsfred och Virserum", säger Mikael Nilsson, driftschef på ÖSK. Foto: Hultsfreds kommun

Nu har sandsopningen inletts – därför börjar man alltid i Hultsfred och Virserum

Sandsopningen har inletts i de centrala delarna av Hultsfred. Nu ska närmare 170 kilometer gata samt gång- och cykelväg göras vårfina.
– Det finns en praktisk förklaring till varför vi alltid börjar i Hultsfred och Virserum, säger Mikael Nilsson, driftschef på ÖSK.

Annons:

Det benämns rent av som ett av de mest uppskattade vårtecknen när ÖSK drar igång sandsopningen efter vintern.

– Ja, det brukar vara uppskattat och glada reaktioner när folk ser att vi sopar, säger arbetsledare Martin Ankarman som kan bekräfta att arbetet dragit igång, om än i liten skala hittills.

– Vi kan väl säga att vi smygstartat. Vi försöker göra så mycket vi kan för att spara tid, tillägger han.

Så här långt kan man bocka av gågatan och lite gångvägar runt kommunhuset plus att man tagit bort snöhögar med mycket grus i.

Styrs av väder och vind

Arbetet med själva gatorna inleds i nästa vecka, eller möjligen på fredag. Det är väder och vind som styr. Det är fortfarande kallt om nätterna, så kommer det regn fryser det på och blir halt, då behövs sanden på gatorna.

Det är en noga övervägning menar Mikael Nilsson.

– Samtidigt som vi vill bli av med rullgruset på cykelvägarna, så vill vi ha sanden kvar där det är lite backigt ett litet tag till, så det hjälper vid eventuell blixthalka, förklarar han och tillägger:

– Vi ligger några få dagar före jämfört med i fjol då vi började i mitten av mars. Vi inleder arbetet när vi ser på prognosen att vi inte riskerar behöva lägga på mer sand.

Inleder i Hultsfred och Virserum

Sin vana trogen inleder man alltid arbetet i Hultsfred och Virserum. Det finns en förklaring till det:

– Än så länge är det så pass kallt om nätterna att vi måste köra in maskinerna i våra maskinhallar som vi har på de båda orterna. Så av praktiska skäl börjar vi där, förklarar Mikael Nilsson.

När bedömer du att arbetet är klart?

– Vi brukar vara färdiga med det sista finliret i maj, beroende på om vi kan köra i ett, eller måste ta en paus. Regnar det mycket och blir blött kan vi inte sopa, för då blir allt som en gegga eller om det blir som för några år sedan då värmen slog till tidigt och gräset började växa. Då fick vi pausa för att klippa gräs istället.

Totalt rör det sig om cirka 800 kubikmeter sand som ska sopas upp från cirka 145 kilometer gata och 24 kilometer gång- och cykelväg.

– När det är dags för en parkering skyltar vi alltid dagen innan, så hoppas vi folk respekterar det så vi har tomma parkeringar när arbetet ska utföras, säger Mikael Nilsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: