Förra året satte smittspridningen stopp för planerna på en fjällutbildning i Hundfjället. Så det är dubbel glädje i år, när både årskurs två och tre på Barn- och fritidsprogrammet åker tillsammans.
– Skidresan är en del av utbildningen, som vi i princip lovar eleverna innan de börjar hos oss, säger gymnasielärare Mikael Bohman. Treorna hade blivit oerhört besvikna om vi inte hade kommit iväg, så vi har jobbat stenhårt för att kunna göra resan för båda klasserna.
Det fanns lite olika scenarier och slutligen landade man i att åka med båda årskurserna tillsammans. Söndag till torsdag är 25 elever iväg till Hundfjället – vilket ingår som en del i kurserna naturguidning och aktivitetsledarskap.
– För oss som går i trean blev det en väldigt stor besvikelse när vi fick veta en veckan innan, att vi inte skulle komma iväg. Vi har väntat på det här väldigt länge nu, säger Elin Lundh.
Gediget program
Hon och Mutchaba Ghoraishi i BF19 har samlats tillsammans med Yllka Iberhysaj och Lucas Karlsson i BF20 för att berätta om äventyret som innehåller en stor del ledarskapsträning – allt ifrån att leda en grupp som ska grilla korv till att hålla i kvällsaktiviteter.
Alla kommer också ha eget ansvar i köket med att fixa till frukost, laga middag, diska och allt annat som följer och parvis håller man i utförsåkningen, med lekar och slalom. Det är ett gediget program, understryker Mikael Bohman.
– Det ska bli skönt att komma iväg bort ett tag, det har varit mycket stor studiepress under corona. säger Mutchaba Ghoraishi.
Fjällutbildningen är en gammal tradition på skolan, som genomförts i tio-elva år vid det här laget.
Vad ser du som lärare för fördelar med att åka dit?
– Först och främst att vi får leva tillsammans och fungera i ett hushåll. Det är inte bara det att vi åker utför och längdskidor, utan allt annat runt omkring ska fungera med matlagning, hänsynstagande, ta hand om allt material och allt annat som måste till. Helt enkelt hur man ska vara mot varandra för att det ska fungera.
Hur mycket kostar det här skolan?
– Någonstans runt 60 000 kronor, som vi tar från våra programpengar. Det är pengar vi får tillbaka flerfalt. Utöver att våra vintrar är sådana att vi inte har tillgång på snö på det sättet, gör den här resan programmet aktivt. Så vi vet att det är så pass stor vinning att åka iväg och förlägga den här delen av kurserna i fjällen.
Något som också bekräftas av Lucas Karlsson:
– För mig var den här resan en stor anledning till att jag valde Barn- och fritidsprogrammet, säger han.