Annons:

Sök

Annons:

Nyheter kan få torghandeln att växa – nu finns annan stor utmaning:

Torghandeln är igång för säsongen. Från 1 april utökas området, så man kan välkomna väldigt många fler knallar och arrangera större evenemang. Nu väntar torghandel varje fredag framöver. Foto: Lotta Madestam/Privat

Nyheter kan få torghandeln att växa – nu finns annan stor utmaning: "Är rädd det påverkar"

Torghandeln i Hultsfred har haft säsongspremiär. En nyhet är att ytan mer än fördubblas från 1 april och nu finns också möjlighet att ha torghandel veckans alla dagar.
– Orosmomentet nu är de skyhöga bränslepriserna som jag tror kommer få långväga knallar att åka hit mer sällan. Det blir vår största utmaning, säger Jenny Nilsson.

Annons:

Det var säsongspremiär redan den 25 februari, en hel månad tidigare än normalt.

– Det blev bra uppslutning direkt med tio-tolv knallar. En jättebra start med tanke på att det var mitt i vintern, så det märks att det finns ett behov bland knallarna att komma ut. Många har haft det tufft under pandemin, säger Jenny Nilsson som är ansvarig för torghandeln tillsammans med Staffan Bjerkert.

Nu blir det torghandel varje fredag framöver och eventtorg med olika teman: 25 mars är det Vårtorg, 22 april Citytorg och 27-28 maj Hultsfredsdagen, dubbelt upp i år.

Förutsättning för att kunna växa

Nu finns dessutom förutsättningarna som gör det möjligt för torghandeln att växa. Sedan fullmäktige och länsstyrelsen godkänt de nya föreskrifterna för torghandeln i Hultsfreds kommun är det möjligt att ha torghandel från Valhall via Tors plan och in i Köpingsparken från den 1 april.

– Dessutom har vi tillstånd att arrangera torghandel veckans alla dagar, inte bara fredagar, berättar Jenny Nilsson.

Vad tänker du kring att kommunen tagit de besluten?

– Jättepositivt att kommunen valt att satsa, det visar att den tror på torghandeln och möjligheten att få den att växa. Det drar folk till centrum när det blir lite liv och rörelse, så det gynnar alla, även butikerna att ha en bra torghandel, säger Jenny och fortsätter:

– Det är unikt skulle jag säga, att få igång ett sådant torg som Hultsfred Handel fått. Det är Vetlanda, sedan finns det inte fler runt omkring.

Skyhöga bränslepriser oroar

Däremot ser Jenny Nilsson ett stort orosmoln – de skyhöga bränslepriserna. Hon har redan fått signaler som pekar mot att det kommer påverka mängden knallar.

– Jag tror att de långväga väljer att komma lite då och då istället för varje vecka. Kostnadsökningarna betyder ju att de måste öka sin försäljning, men jag tror inte de kan öka sin omsättning så pass att det blir försvarbart. Så jag tror inte vi får samma tillströmning till våra event om inte priserna på speciellt diesel går ner. Det är vår största utmaning just nu.

– Däremot, tillägger hon, kommer vi alltid ha minst fyra knallar, våra fasta Yxereds Gårdsbageri, Göte som har charken, en klädhandlare och donuts, där olika företag varvar.

Saknar du något på torget?

– Jag tycker vi fått med det vi vill få med, skulle i så fall vara någon som säljer frukt och grönt, det efterfrågas. Men det är inte många som säljer det. Fast det finns ju lite REKO-ringar och liknande, så skulle någon vilja komma med det vore det uppskattat. Jag hoppas också att fler föreningar och lokala hantverkare ska hoppa på det här med torgfredagarna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: