Annons:

Sök

Annons:

Centern välkomnar slopat strandskydd:

Det slopade strandskyddet blir enligt Centerpartiet i Hultsfred en viktig pusselbit i det fortsatta arbetet med att utveckla kommunen och landsbygden, menar Anders Åkesson, Per-Inge Pettersson och Ulf Larsson. På bilden också Gustav Rosander, som praktiserar hos riksdagsledamot Anders Åkesson. Foto: Privat

Centern välkomnar slopat strandskydd: "Viktig pusselbit för att göra kommunen mer attraktiv"

Det ska bli enklare att bygga sjönära från halvårsskiftet. Det blir enligt Centerpartiet i Hultsfred en viktig pusselbit i det fortsatta arbetet med att utveckla kommunen och landsbygden.
– Det öppnar för ökat boende utmed vatten också i våra inlandskommuner. Idag är det oerhört restriktivt, sa riksdagsledamoten Anders Åkesson, (C) vid ett besök i Hultsfred.

Annons:

Under förra veckan träffade Åkesson partikamraterna Ulf Larsson, ledamot i miljö- och byggnadsnämnden, och Per-Inge Pettersson, kommunstyrelsen. En fråga på agendan var just förändringen av strandskyddsreglerna, som är en del i Januariöverenskommelsen och uppgörelsen mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Förslaget som innebär att kommunerna får möjlighet att skapa vad som kallas Strandutvecklingsområden, som ger mycket större frihet att ge bygglov vid strandnära och attraktiva platser på landsbygden, läggs fram för riksdagen i april. Går det igenom som tänkt i juni börjar det gälla redan från halvårsskiftet.

– Då tas den generella 100-metersgränsen bort. Strandskyddsreglerna utformades egentligen för Stockholms skärgård i början av 1970-talet och tog inte alls hänsyn till förhållandena på landsbygden. Idag är det oerhört restriktivt. För en landsbygdskommun som Hultsfred som har mycket vatten kan lagändringen bli mycket värdefull, säger Anders Åkesson.

Viktig pusselbit

Centerpartiet signalera nu att man kommer ta den möjlighet som öppnar sig vid halvårsskiftet, för att göra det mer attraktivt att bosätta sig i Hultsfreds kommun.

– Miljö- och byggnadsnämnden har varit mycket liberal när det kommer till ansökningar om dispens från strandskyddet, säger Ulf Larsson. Men jag skulle säga att länsstyrelsen överprövat minst 30 procent av dem, som sedan antingen godkänts eller avslagits.

Har du något område du tänker skulle vara aktuellt för nybyggnation?

– Jag skulle kunna tänka mig alla sådana områden där det redan är bebyggt idag och finns lucktomter. Jag ser möjligheter vid exempelvis Uppbjärken, Nerbjärken och Versjön.

Enligt Ulf Larsson och Per-Inge Pettersson kommer Centerpartiet i Hultsfreds kommun omedelbart, efter riksdagens beslut, planera för dessa möjligheter.

– Det blir en viktig pusselbit i vårt fortsatta arbeta att utveckla kommunen och vår landsbygd, säger de.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: