Annons:

Sök

Annons:

  • Lokala hantverkare fick äran att förnya – del av arv kommer många till glädje

    Elisabeth Johanssons väv är inte bara vacker att se på, utan den är också tänkt att dämpa ljudnivån i stora salen. "Jag har tänkt på vad som förenar oss i samhället – Blåbärskullen. Så det röda och orange är tänkt att symbolisera valborgsmässoelden, det gröna kullens grönska, blåa namnet Blåbärskullen och till vänster skymtar midsommarstången". Foto: Lotta Madestam

  • Lokala hantverkare fick äran att förnya – del av arv kommer många till glädje

    Mats Larsson, som äger och driver Larssons Möbler i Mörlunda, har tillverkat sju kornischer, där också virket är lokalt. Foto: Lotta Madestam

  • Lokala hantverkare fick äran att förnya – del av arv kommer många till glädje

    Församlingshemmet i Mörlunda har fått nya textilier. Gunilla Jerpenius från Oskarshamn visar upp de nya löpare hon vävt, flankerad av Annika Eskilsson, Ingegerd Pettersson, Mats Larsson och Elisabeth Johansson. Foto: Lotta Madestam

  • Lokala hantverkare fick äran att förnya – del av arv kommer många till glädje

    Annika Eskilsson och Ingegerd Pettersson i ett av barnrummen som också fått nya gardiner formgivna av Annelie Linder från Örebro och tryckta i Boråstrakten. Foto: Lotta Madestam

  • Lokala hantverkare fick äran att förnya – del av arv kommer många till glädje

Lokala hantverkare fick äran att förnya – del av arv kommer många till glädje

Församlingshemmet i Mörlunda har fått nya textilier. Det var ingen lyx, gardinerna som hängt där sedan 1991 föll sönder vid senaste tvätten.
Nu har församlingen satsat en del av ett arv man fått på att förnya i lokalen – och självklart har man tänkt lokalt när man valt ut hantverkarna.

Annons:

75 meter gardintyg, 20-25 meter löpare, sju kornischer och en stor färgsprakande väv är nytillskottet i församlingshemmet som hunnit passera 30 år vid det här laget.

– Det känns roligt att få vara med om det här. Det är ju en speciell känsla att göra något som folk möter så ofta, vilket man gör här i församlingshemmet, säger textilhantverkare Elisabeth Johansson från Torp.

Delaktig då och nu

Hon var i allra högsta grad delaktig i design och färgsättning då när församlingshemmet byggdes – och hon har haft en självklar roll i den textilgrupp som satts samman för uppgiften att byta ut en del textilier.

Inte allt, exempelvis är tyget på stolsitsarna lika fint och mattan som Elisabeth vävde pryder fortfarande sin plats.

– Gardinerna däremot var så sköra, i synnerhet de som utsatts för mest solljus, att de gick sönder när de tvättades sist, berättar Annika Eskilsson, en av fem i textilgruppen.

Flitiga syföreningsdamer

När församlingshemmet byggdes vävdes gardinerna av syföreningens damer. De nya, i stora salen och barnrummen, är formgivna av Annelie Linder från Örebro och tryckta i Boråstrakten.

Medan Gunilla Jerpenius från Oskarshamn vävt alla löpare, som går i grönt och blått för att smälta ihop med övriga textilier.

– Jag har vävt i hela mitt liv, i vart fall sedan åttaårsåldern. Nu var det jätteroligt att få göra dessa 20-25 löpare i tekniken gåsögon, säger hon och visar upp resultatet.

Ett tydligt mål

Det fanns särskilt ett tydligt mål med textilierna, och det var att försöka minska sorlet som lätt blir när det samlas mycket folk i salen.

Så Elisabeth Johansson har designat och gjort en väv, som förutom att den är otroligt vacker och en fröjd för ögat att titta på även är tänkt att fungera som ljudabsorbent.

– Materialet är papper och tekniken rya, det är lite drygt 9 000 knutar per kvadratmeter i den täthet som ”Blåbärskullen” är vävd i. Så jag vävde ungefär fem centimeter per dag, säger hon och berättar vidare hur tankarna gått när hon designat den.

– Jag har tänkt på vad som förenar oss i samhället – Blåbärskullen. Så det röda och orange är tänkt att symbolisera valborgsmässoelden, det gröna kullens grönska, blåa namnet Blåbärskullen och till vänster skymtar midsommarstången.

Lokala hantverkare

Utöver det har Mats Larsson ägare av Larssons Möbler i Mörlunda, gjort kornischerna i träslaget ek.

– Till och med virket är lokalt, hugget och sågat här i trakten, säger Mats Larsson som är fjärde generationen som driver företaget. Det är alltid roligt att få leverera lokalt, kyrkan är första gången jag samarbetar med.

Och just det lokala inslaget värdesätts av textilgruppens medlemmar.

– För oss har det varit viktigt att få det så lokalt vi kan och särskilt som vi har så duktiga lokala hantverkare, som vi har i trakten, säger Annika Eskilsson.

Bjuder in till festligheter

För att ge folk möjlighet att komma och titta på allt det nya bjuder församlingsrådet in allmänheten, i synnerhet församlingsbor, till en fest den 15 maj.

Mörlunda-Tveta församling fick tidigare ett arv på 850 000 kronor av en kvinna som bodde i trakten. Öronmärkta att komma församlingsbor till nytta på bästa sätt.

– Det är delar av den summan vi använt nu till uppfräschningen och den kommande festen. Det finns fortfarande pengar kvar, så det finns mycket idéer.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: