Annons:

Sök

Annons:

  • Spännande skogsexperiment tar sin början i Hultsfred:

    Jan Robertsson och Dennis Askevik berättar att det kommer anläggas flera provytor med hyggesfritt skogsbruk på Slätten i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

  • Spännande skogsexperiment tar sin början i Hultsfred:
  • Spännande skogsexperiment tar sin början i Hultsfred:

Spännande skogsexperiment tar sin början i Hultsfred: "Utmaningen är att se om det lyckas"

Spännande projekt drar inom en snar framtid igång i tallskogen på Slätten i Hultsfred. 
– Vi ska gallra i skogen och påbörja ett försök om hyggesfritt skogsbruk tillsammans med Skogsstyrelsen, säger Hultsfreds kommuns skogsförvaltare Jan Robertsson. 

Annons:

Det var på en pressträff på torsdagen som Jan Robertsson, skogsförvaltare på Hultsfreds kommun, och Dennis Askevik, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, informerade om det kommande arbetet i tallskogen på Hultsfreds slätt. 

En del handlar om att gallra ungefär 20 hektar skog och en annan del om att få fram resultat som visar på hur tall föryngrar sig under en skärm av redan stående vuxen skog. Nio provytor på hyggesfritt skogsbruk anläggs och sköts på olika sätt för att se hur resultatet blir och försöket pågår i cirka 15–20 år. Det är skärmskogsbruk, eller så kallad överhållen skärm, som är skötselmetoden i provytorna. Det finns en tionde provyta som kommer vara helt orörd och jämförbar med övriga ytor. 

– Varje yta är en hektar och det är nio olika typer av skötsel som vi gör i provytorna. Meningen är att visa hur man sköter skog och visa hyggesfritt skogsbruk i praktiken, säger Jan Robertsson.

"Vi vill inte ställa till det"

Dennis Askevik förklarar att försöket handlar om att föryngra genom att behålla skogen någorlunda intakt över tid för att slippa kalhygge. Detta är det första försöket i sin omfattning i region syd och Hultsfreds kommun nappade på erbjudandet som de fick för ett och ett halvt år sedan. Arbetet i de nio provytorna börjar någon gång under maj månad. 

– På Hultsfreds slätts tätortsnära skog är syftet att bevara och främja de sociala och kulturella värdena. Vi vill inte ställa till det eftersom ortsbefolkningen nyttjar området väldigt frekvent. Det är viktigt att behålla skogskänslan, säger Dennis Askevik.

Det är de orangemarkerade träden i skogen som kommer plockas ner.

– Om man bortser från träden med orange märkning blir det inte så stor skillnad. Det kommer finnas mycket skog kvar och det vi är ute efter är en naturlig föryngring. Syftet är att vi ska kunna ha skogskänslan kvar, bedriva ett skogsbruk och inte skala marken, säger Dennis Askevik och fortsätter:

– Allt är förberett i rutorna så det är bara för skördaren att dra igång när man får klartecken. Vi har tänkt igenom vilka träd som ska tas bort då vi kollar på topparna så träden som blir kvar får svängrum. 

"Man ska inte känna oro"

Första åtgärden blir nu i maj och andra åtgärden är planerad till 2025, då kommer det plockas ner fler träd i vissa ytor och färre träd i andra ytor. Det handlar om att jämna till skillnaderna mellan provytorna.

– Det gör vi för att få ner mer ljus i marken. Ju mer ljud vi får ner desto bättre växer det. Skärmen som vi har sparat i varje yta kommer glesas ur mer och mer för att det som kommer nytt underifrån ska kunna få sol och näring. Man tar inte bort alla de stora vuxna träden utan man sparar minst ett 25-tal som får ingå i det nya beståndet. Det sker över lång tid så det är inga radikala förändringar. Med tanke på att det är tätortsnära skog så ska det inte bli som en chock för någon, säger Dennis Askevik.

Vad ser ni för utmaningar med det kommande arbetet? 

– Utmaningen är att se om det lyckas och jag tror att vi kommer göra det. Det är viktigt att få ut information så folk ser vad vi gör, säger Robertsson. 

Vad vill du säga till Hultsfredsborna som vistas i detta område och undrar vad som händer?

– Att det är början på att föryngra skogen på ett naturvårdsliknande sätt. Man ska inte känna någon oro. Vi ska behålla så många stigar som möjligt fria. 

Kan man fortsätta att ta sina promenader i skogen under arbetets gång?

– Det är viktigt att vara aktsam när man ser en maskin men samtidigt visa att här kommer jag så föraren ser dig. Vi ska sätta upp informationstavlor vid provytorna. 

"Vill slå vakt om spåren som finns"

Hultsfreds hembygdsförenings ordförande Thorbjörn Svahn säger så här om det kommande arbetet. 

– Det är en stor fast fornlämning. Vi vill slå vakt om de spår som finns med skyttevärn och skjutvallar med mera, säger Thorbjörn Svahn. 

Gunilla Sävenstrand från Hultsfreds orienteringsklubb är inne på samma linje. 

– Det är viktigt att det kulturhistoriska från regementstiden får vara kvar, säger Gunilla Sävenstrand. 

Känner du någon oro?

– Nej, inte om det går till på det här sättet. Det vi har varit oroliga för är att det skulle göras en totalavverkning då vi orienterar mycket i skogen med våra ungdomar. Vi är rädda om det här området. Vi känner oss tryggare när vi hör deras planer. De har lovat att de inte ska ta ner för mycket skog, säger Gunilla Sävenstrand från Hultsfreds orienteringsklubb. 

Jan Robertsson avslutar:

– Vi ska självklart bevara det som finns och inte orsaka skada, säger Jan Robertsson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: