Annons:

Sök

Annons:

Bolaget fortsätter avvakta om vindkraftsetablering i kommunen

Det är fortfarande oklart om Njordr kommer förverkliga sina planer på en stor vindkraftpark öster om Målilla. Foto: Pixabay

Bolaget fortsätter avvakta om vindkraftsetablering i kommunen

Tveksamheter i vintras. Nu, några månader senare, är läget oförändrat. Njordr vet inte om de går vidare med planerna på sin stora vindkraftspark öster om Målilla. 

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade i januari om att vindkraftsbolaget Njordr inte har bestämt sig för om de ska lämna in en tillståndsansökan eller inte. Det gäller planerna på att bygga Aspelands vindkraftspark med tolv 270 meter höga vindkraftverk öster om Målilla. Parken skulle kunna generera upp till 300 gigawatttimmar per år.

"Ungefär samma stadie som i januari"

Projektledaren Niclas Erkenstål berättade nyligen att de inte har fattat något avgörande beslut för huruvida de ska gå vidare med parken. 

– Det är ungefär samma stadie som i januari. Vi vill gärna bygga vindkraft i kommunen och mycket beror på hur kommunen kommer ställa sig. En viktig aktivitet som pågår hos kommunen är deras vindbruksplan. Det är inte en bindande anvisning om hur Hultsfreds kommun ska hantera ansökningar, men det är i alla fall en fingervisning om var man anser att det kan vara lämpligt att bygga vindkraft. Den är inte antagen än, inte vad jag vet i alla fall, säger Niclas Erkestål.
Han var i kontakt med Hultsfreds kommun i mars och då pågick arbetet med vindbruksplanen. 

Vad har hänt i ert arbete under de senaste månaderna?

– Det är egentligen inte så mycket utan vi avvaktar och inväntar vad kommunen kommer ta upp i sin vindbruksplan. Det är viktigt för oss att vi får indikationer på vad som pågår eller att den antas i kommunfullmäktige. Sådana saker är viktiga för oss att veta, det vill säga åt vilket håll vinden blåser när det gäller vindkraft i kommunen, säger Niclas Erkestål.

"Tycker att det är ett lämpligt område"

Kommunen har under de senaste åren sagt nej till både Dackevinds och Stena Renewables projekt i Hultsfreds kommun. 
Har kommunen pekat ut detta område öster om Målilla som lämpligt för vindkraft?

– Ja. I den nu gällande vindbruksplanen är det ett område som pekas ut som lämpligt för vindkraft. Även i det utkast till den reviderade vindbruksplanen finns området med. Det pågår som sagt en diskussion inom kommunen efter de yttranden som har inkommit i samband med samrådet. Resultatet av det har vi inte sett än i någon ny vindbruksplan som har blivit antagen så det är fortfarande något som kommunen arbetar med, säger han. 

Vad säger magkänslan?

– Det är svårt att säga. Vi tycker att det är ett lämpligt område som har förhållandevis låga konflikter så magkänslan från vår sida är att vi ser positivt på projektet. 

Som vår tidning tidigare har rapporterat om har projektområdet reducerats ganska kraftigt, från 17 till tolv verk. 

Försvarsmakten gav nyligen klartecken för de tolv vindkraftverkens tilltänkta positioner.

– Vi hade samråd på projektet under förra året och har därefter jobbat med en justering av projektområdet för att tillmötesgå de yttranden som framkom under samrådet. Det är de nya positionerna som vi har undersökt med Försvarsmakten och de har godkänt dem. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: