Annons:

Sök

Annons:

Välkomstskyltarnas utseende hemlighålls tills vidare – då drar arbetet igång

Hultsfreds kommun lägger 2,2 miljoner på nya välkomstskyltar vid infarterna till kommunens åtta tätorter. Foto: Ossian Mathiasson

Välkomstskyltarnas utseende hemlighålls tills vidare – då drar arbetet igång

Önskemålet om enhetliga välkomstskyltar till kommunens alla tätorter har funnits i flera års tid. Arbetet med att sätta upp totalt 18 välkomstskyltar inleds lite senare i höst. 

– Vi har tänkt gå ut med mer information och bilder på hur skyltarna kommer se ut framöver, säger Malin Albertsson, Hultsfreds kommuns turism- och informationschef.

Annons:

Politiska partier har under årens lopp lämnat in motioner för att få till nya välkomstskyltar vid infarterna till kommunens åtta tätorter och kommuninvånarna har uttryckt samma önskemål i samband med de senaste årens ortspromenader. 

Dagens Hultsfred har tidigare rapporterat om att Hultsfreds kommun har för avsikt att sätta upp 18 välkomstskyltar på totalt åtta orter i kommunen. Skyltarna kommer vara mellan två och fyra meter höga beroende på hastigheten och hur nära vägen de ska stå. 

– Antalet är anpassat efter mängden infarter till orterna men inte fullt ut på alla infarter, säger Jens Karlsson, projektchef på Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK). 

Hur ser tidsplanen ut för att sätta upp skyltarna?

– Arbetena påbörjas under vecka 44 och kommer pågå över årsskiftet då tillstånd inte är klart överallt. Två platser är inte heller lösta då det inte gått att hitta/nå markägarna. Det kan dock vara klart med alternativ då det skedde platsbesök i dag (läs igår), säger Jens Karlsson.

"Varje ortsskylt är unik"

Skyltarna håller just nu på att tillverkas. De är tillverkade i cortenstål och ska belysas bakifrån med solcellsdriven belysning. 

Malin Albertsson berättar att varje skylt är skräddarsydd utifrån det som man tycker symboliserar orten på bästa sätt.  

– Skyltarna är likartade i sin utformning vid de olika orterna för att det ska finnas en röd tråd. Varje ortsskylt är unik så till vida att de grafiska elementen på varje skylt är representativa för orten. Vi har i samråd med föreningar och personer på orterna lyft vilka element vi ska ha med på skyltarna. Tanken är att man som invånare ska känna stolthet över sin ort och vad den står för. Turister ska också få igenkänning när man åker mellan de olika orterna, säger Malin Albertsson. 

Budgeten har mer än fördubblats

Hon vill i det här skedet inte avslöja hur skyltarna kommer se ut utan det blir aktuellt när de första skyltarna kommer upp. 

– Vi har tänkt gå ut med mer information och bilder på hur skyltarna kommer se ut framöver. Vi kommer göra det inom ett par veckor om allt går enligt plan, säger Albertsson. 

När DH rapporterade om välkomstskyltarna i våras fanns en miljon kronor avsatt i budgeten. Nu har kostnaden stigit till 2,2 miljoner kronor så budgeten har mer än fördubblats. Jens Karlsson förklarar vad som ligger prisstegringen. 

– I våras fick KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) två alternativ att ta ställning till. Det ena var lite enklare och det andra hade lite dyrare materialval och var mer effektfullt gällande hur de belyses. Det har därutöver varit en generell prisökning som påverkat priset av tillverkningen vad gäller båda alternativen. Även logistiken att börja innan allt är klart på alla 18 ställen har en högre kostnadsföljd då vi får lagerkostnader att ta höjd för, säger Jens Karlsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: