Temperaturen sänks till tio-tolv grader i kyrkorna från den 2 januari och tre månader framåt. "Begravningar ska vi försöka hålla i kyrkorna, men uppmuntrar familjerna att hålla dop i hemmen, säger Jörgen Petersson.
Foto: Lotta Madestam
Det här är ett beslut som fattats i Aspelands pastorat med förklaringen att man vill spara in på elkostnaderna. Så från den 2 januari 2023 sänks grundtemperaturen till tio-tolv grader i alla kyrkor.
Till dess att de öppnas upp igen till Palmsöndagen den 2 april gäller tillfälliga lösningar.
– Begravningar ska vi försöka hålla i kyrkorna, med den förändringen att vi koncentrerar begravningsdagarna till en eller två församlingar per vecka på ett rullande schema.
En församling per vecka
Jörgen Petersson berättar om upplägget:
– Vecka ett kommer vi vara i Hultsfred onsdag-fredag, vecka två i Virserum-Järeda onsdag-fredag, vecka tre Vena-Lönneberga torsdag-fredag och vecka fyra Mörlunda-Tveta, Målilla-Gårdveda torsdag-fredag.
– Så får vi försöka samla ihop begravningarna på de tider vi har, för det gäller att få ner stoftet inom 30 dagar, tillägger han. Det blir ett pusslande och vi räknar med att det blir några specialfall, men vi ska göra ett försök i alla fall och begravningsbyrån var positiv till det.
Erbjuder församlingshemmen
För att inte behöva höja graderna i kyrkorna ens när de ska användas har infravärmare införskaffats, i syfte att värma upp några punkter i kyrkan.
– De kommer stå vid prästen, kantorn, vaktmästaren och fyra utställda i bänkarna, så behöver vi bara köra någon timme innan, för att få den ytan uppvärmd, säger Jörgen Pettersson och skyndar sig att tillägga:
– Vi erbjuder även församlingshemmen som begravningslokal och vid dop, men uppmuntrar just nu också familjerna att hålla dop i hemmen.
Har ni vidtagit fler åtgärder vad beträffar temperaturen i kyrkans andra lokalen?
– Ja, vi har sänkt grundtemperaturen även i församlingshemmen med två grader, till cirka 18, förutom i Hultsfred där pastorsexpeditionen och majoriteten av kontoren är förlagda.
Gemensamt ansvar
Jörgen Petersson berättar att personalen är informerad om att alla behöver vara sparsamma med elen, det är ett gemensamt ansvar. Inte bara för kostnaderna, som ökat markant, utan också för att spara på elen rent generellt.
– Alla lampor behöver inte stå på hela tiden och nattetid behöver egentligen ingenting lysa. Även antalet utebelysningar har vi minskat, fasadbelysningen är ett exempel.
Hur blir det med julbelysningen?
– Vi har ljusslingor och adventsljusstakar i kyrkorna, men i år går de på timer, tidigare stod de på dygnet runt.
Har ni fått några reaktioner på att ni gör den här förändringen?
– Nej, ingenting. Jag tror alla är så medvetna idag, det är bara att lyssna på nyheterna, så jag tror inte att det blir något bekymmer. Vi har ju dessutom ett ansvar gentemot församlingen, det är ju medlemsavgifterna som betalar värmen i kyrkan. Vi vill ju inte slösa med församlingarnas pengar.
Först förändringar vid pandemin, nu som en följd av energikrisen. Hur går era tankar kring det?
– Det är nya utmaningar, vi ställs hela tiden inför nytt. Så det gäller hela tiden att tänka nytt, säger Jörgen Pettersson.