Annons:

Sök

Annons:

  • Mycket regn och översvämningar – så är grundvattennivån

    Emån har brett ut sig.. Foto: Lotta Madestam

  • Mycket regn och översvämningar – så är grundvattennivån

    Åkrarna har svämmat över och det är inte långt kvar till att Emåns vatten når vägen. Foto: Lotta Madestam

  • Mycket regn och översvämningar – så är grundvattennivån

    Emån har svämmat över vid Tillingeby utanför Målilla. Trots att det regnat mycket och är höga vattenflöden är grundvattennivån fortfarande inte uppe i det normala. Foto: Lotta Madestam

Mycket regn och översvämningar – så är grundvattennivån

Grundvattennivåerna börjar närma sig normalläge. Men än är vi inte där.
– Vi var riktigt lågt nere och vände, säger David Nelson, driftschef för VA-verksamheten i Hultsfreds kommun.

Annons:

Hur konstigt det än kan låta, med tanke på allt regn som kommit och översvämningar på sina håll, så är inte grundvattennivån uppe i det normala.

– Fukt och nederbörd fyller på vattenmagasinen jättebra. Grundvattenkurvorna pekar spikrakt uppåt, så vi är sakta men säkert på väg upp i normala nivåer, säger David Nelson.

 Nya uppdateringar varje vecka

Den generella lägesbilden och bedömningen som Sveriges geologiska undersökning (SGU) gör åt landets alla kommuner och som uppdateras varje tisdag, visar att Hultsfred är i gränslandet mellan gult och grönt.

– Vi är under det normala, men touchar på normalt, säger David Nelson. Vi var ju riktigt lågt nere och vände innan det här blöta satte igång. Innan jul var det fortfarande riktigt lågt, så det är nu i januari det tagit fart rejält med spikraka kurvor rakt upp som sagt. Och det fyller på riktigt bra nu.

Hur är situationen i år jämfört med tidigare år så här dags?

– Förutsättningarna ser bättre ut i år. När all snösmältning varit och vi kommer in i perioden när växtligheten börjar ta vatten igen har vi aldrig nått upp till normala nivåer senaste åren, utan vi har redan startat åren i underläge, säger David Nelson och fortsätter:

– Det märks fort när vi kommer in i den torra perioden, det är därför vi fått de här bevattningsförbuden som drabbat hela Kalmar län. Det började med de heta, torra somrarna 2016-2017, sedan har vi dragits med dåliga förutsättningar. 

Vad är dina förhoppningar nu?

– Att det ska fylla på bra en stund till, så vi når upp över det normala och får väl fyllda grundvattenmagasin. När vi kommer fram en period och växterna börjar ta vatten igen, då får vi ingen påfyllning längre utan det är den här perioden vi har att fylla på magasinen.

Hoppas slippa införa begränsningar

Så David Nelson vill gärna upp lite till i grundvattennivån, i hopp om att slippa införa begränsningar.

– Jag är förhoppningsfull att det ska trilla på lite till, så vi kommer över det normala, tillägger han.

Är det några nackdelar med att det kommer så här mycket och häftigt med regn, som det gjort stundtals?

– Nej, inte så länge det inte är tjäle i marken, då får vi genomsläppning ner till grundvattenmagasinen. Så för vår del är det bra, sedan är det inte bra för övriga samhället när det ställer till det med översvämningar, när det blir vattensjukt och jordbruksmarker står under vatten. Så det får gärna komma lite, lite mer beskedligt och inte vara riktigt så kraftiga regn som det varit de senaste veckorna.

”Är en samhällskostnad”

David Nelson konstaterar samtidigt att man får inläckage i avloppsledningsnätet som ligger nära vattendrag, där marken är mättad.

– Så vi får in otroligt mycket smältvatten att ta om hand och köra igenom reningsverken. Det är inte positivt att behöva rena rent vatten så att säga, det är bara en samhällskostnad. Sådant upplever vi väldigt mycket nu, vi har jättehöga flöden in till våra reningsverk. Det har också blivit sista veckorna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: