Annons:

Sök

Annons:

Inget bevattningsförbud i sikte – misskötsel ska straffas hårdare

David Nelson, driftchef för VA-avdelningen, har inget bevattningsförbud i Hultsfreds kommun i sikte. Foto: MostPhotos

Inget bevattningsförbud i sikte – misskötsel ska straffas hårdare

De två senaste åren har bevattningsförbud införts från och med 1 maj, men inte i år. 
– Vi ser ingen kris utan nivåerna är på acceptabla nivåer, säger VA-driftschefen David Nelson. 

Annons:

I dagsläget ligger grundvattennivåerna på en godkänd nivå i Hultsfreds kommun och VA-chefen David Nelson ser inget bevattningsförbud i sikte ännu. 

– I år har vi haft en blötare vår med bättre påfyllning i magasinen. Vi har inget bevattningsförbud i sikte, det är inget som vi har bestämt när det kan bli aktuellt. Vi följer nivåerna noggrant och tar beslut när vi ser att det börjar bli kris, säger David Nelson. 

Hur ser grundvattennivåerna i Hultsfreds kommun ut för stunden?

– Nivåerna är väl lite under det normala men det är inget alarmerande. Vi klarar av det, säger David Nelson. 
Hultsfreds kommun har infört bevattningsförbud från och med 1 maj två år i rad och i år bröts trenden. Hur det blir senare i vår/sommar är än så länge oklart.

– Vi får se hur sommaren utvecklas. Vi får se var vi hamnar någonstans men just nu har vi inget bevattningsförbud i sikte. Vi följer och mäter nivåerna varje dag, säger Nelson. 

Inget permanent bevattningsförbud

På Östra Smålands kommunalteknikförbunds senaste sammanträde lyftes frågan om ett permanent bevattningsförbud i Hultsfreds kommun under sommarmånaderna, ett förslag som inte gick igenom. 

Eventuella bevattningsförbud ska – precis som det är just nu – beslutas varje år baserat på data från kontinuerlig uppföljning av vattennivåerna. 

Vid senaste ÖSK-direktionen togs regelverket för hur bevattningsförbudet ska se ut när det träder i kraft. 

– Vi gör det för att vi inte ska arbeta fram regelverket när vi står inför en bevattningskris. Vi ska bara ta bevattningsförbudet, resten ska vara beslutat och klart, säger Nelson. 

Misskötsel ska straffas hårdare

ÖSK kommer vid misskötsel av ett kommande bevattningsförbud vid första tillfället skicka brev med en tillrättavisning till kunden. Vid upprepade förseelser kan det bli aktuellt att minska kundens vattentillförsel. 

– Tidigare har vi jobbat på olika sätt när vi har fått indikationer på att folk inte har skött bevattningsförbudet. Det har varit både samtal och muntliga kontakter. Vi har inte haft en tydlig riktlinje för hur vi ska jobba. Nu ska vi skicka brev första gången som man inte sköter sig. Om det fortsätter kan vi begränsa tillförseln så att det blir kännbart. Vi kan aldrig stänga av vattnet helt och hållet. 

ÖSK utlyser tävling

Denna sommar kommer ÖSK genomföra en tävling för att uppmärksamma goda exempel på minskad användning av det kommunala vattnet i både Högsby och Hultsfreds kommun. 

– Vi vill skapa en positiv anda med att börja tänka på vattenförbrukningen. Vi har därför instiftat en tävling för att uppmärksamma den bästa vattensparande åtgärden för att få ett positivt tänk kring bevattning och förbrukning av vatten. Det är en tävling för både företag och privatpersoner. Vi utser två vinnare i respektive kommun, det vill säga en privatperson och en företagare. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: