Malin Starenflykt är ordförande för Tjejjouren Madicken. Foto: Pixabay/Arkiv
Tjejjouren Madicken vänder sig till tjejer och unga kvinnor i både Vimmerby och Hultsfred. Varje måndag kväll går det att chatta med någon av Tjejjourens medlemmar om man är mellan tolv och 25 år gammal.
– Alla som identifierar sig som tjejer eller kvinnor, även transpersoner, kan höra av sig till oss, säger Tjejjourens ordförande Malin Starenflykt.
Just nu är man mellan sju och åtta aktiva medlemmar, som turas om att bistå tjejer och unga kvinnor med hjälp.
– Jag har varit med sedan 2017 och upplever att det är mycket hårdare tryck i chatten nu än när jag kom in. Framför allt nu efter pandemin har både antalet chattar ökat och likaså längden på chattarna. Även svårighetsgraden på innehållet har blivit tuffare tyvärr. Man ser att tjejjourer överlag verkligen behövs. Även killjourer skulle behövas. Det är många barn och unga som är utsatta och ensamma. Det är just ensamheten som är mest utpekande i de här samtalen, att man känner att man inte har någon att vända sig till. Det är fruktansvärt i ett välfärdssamhälle.
Vilka är de vanligaste problemen man kommer till er med?
– Vi har ju tysthetslöfte, men generellt kan jag säga att det kan vara allt från problem med sina föräldrar till diagnoser till våldtäkter och till relationer. Det är högt och lågt. För många gäller det att inse att man inte är ensam. Det finns folk runt omkring som kan stötta, men många ser inte det tyvärr.
Behöver bli fler medlemmar
Tjejjouren skulle behöva bli fler aktiva medlemmar.
– Det har både kommit till och fallit ifrån. En del tjejer har tjänstledigt från jouren kan man säga, om man har andra åtaganden politiskt eller bara mycket annat attgöra. Vi hinner chatten varje måndag, men vi skulle vilja göra mer grejer. Vi skulle vilja vara på Bullerbydagen, visa oss mer aktivt på skolorna och ta hit fler föreläsare. Men då behöver vi bli fler. Många av oss jobbar heltid, vissa är föräldralediga eller pluggar. Vi gör ju det här ideellt.
Helgen den 18-19 februari är det en tjejjoursutbildning på Fabriken i Vimmerby. Anmälan behöver ske senast den 10 februari.
– Vi hade en infoträff innan jul och då var intresset gott. Det var sju, åtta stycken som kom. Det är en del som har anmält sig till utbildningen, men det får gärna vara fler som anmäler sig. Man har fortfarande tid på sig.
Om du ska slå ett slag här och nu, varför ska man engagera sig?
– Det ger jättemycket. Det är jobbigt i stunden, men vi är ett härligt och tillåtande gäng. Man får vara den man är och engagera sig på den nivå man klarar av att engagera sig. Det finns ingen press att man måste göra exakt så många timmar. Bara man är lite nyfiken så kan man höra av sig och så kan vi snacka vidare.
I samband med utbildningen bjuds också allmänheten in till en föreläsning. Maria Andersson och Paulia Bengtsson kommer och föreläser. Den sistnämnda berättar med egna erfarenheter om sexuellt våld, porr och sexköp. Hon utsattes nämligen för en av Sveriges värsta sexbrottslingar och såldes till över 100 män.