Annons:

Sök

Annons:

  • Omfattande flyttrokad av lagerbyggnad genomförd på ALV

    Astrid Lindgrens Värld har under onsdagen flyttat det stora centrallagret till ytan mellan teaterpersonalbyggnaden och VEMAB. Foto: Ossian Mathiasson

  • Omfattande flyttrokad av lagerbyggnad genomförd på ALV

    Foto: Ossian Mathiasson

  • Omfattande flyttrokad av lagerbyggnad genomförd på ALV

Omfattande flyttrokad av lagerbyggnad genomförd på ALV

Astrid Lindgrens Värld genomförde en spektakulär flytt på onsdagen. Den gamla lagerbyggnaden har flyttats för att placeras jämte den nya lagerbyggnaden.

Annons:

Det är inte första gången som Astrid Lindgrens Värld är med och flyttar en byggnad. Hösten 2021 flyttades den nästan 200 ton tunga servicebyggnaden från den gamla campingen till tidigare halkbanan som har förvandlats till ställplatser för husvagnar och husbilar. 

Nu har ALV genomfört ytterligare en minst sagt ovanlig flytt. Det tidigare centrallagret, som har varit placerat vid infarten till parken, har under onsdagen flyttats till ytan mellan teaterpersonalbyggnaden och VEMAB. Lagerbyggnaden är 120 ton tung och 52 meter lång.  

– Byggnaden ska användas som en extra lagerbyggnad borta vid det nya lagret som vi har byggt, säger Peter Adolfzén, platschef på NCC. 

Vad är förklaringen till flytten?

– Rent tidsmässigt är det för att vi inte har tid att plocka ner och sätta upp lagerbyggnaden samtidigt som den behövs vid den nya lagerbyggnaden. Då tog vi beslutet om att flytta hela byggnaden eftersom den står i vägen där vi håller på och bygger ny restaurang och matsal. Vi har byggt 30 centimeter ifrån det här huset som inte längre får plats, säger Peter Adolfzén. 

"Inget man gör varje dag"

Det är självklart en husflytt som man inte gör i en handvändning. 

– Nej, så är det. Det är inget som man gör varje dag. Vi har specialfirmor på plats och de har till exempel varit i Kiruna och flyttat hus så de vet vad det handlar om. 

Vad ser du för utmaningar med flytten?

– Det kan hända precis vad som helst. Man kan tappa en plint eller något kan gå sönder. Det är mycket säkerhetsföreskrifter som vi måste vara uppdaterade på för att det inte ska hända något. 

Det var i tisdags förra veckan som arbetet påbörjades med att höja upp huset.

– De två trailrarna kom hit i går kväll och den ena trailern är från Tyskland och ska köras tillbaka i kväll. Trailrarna styrs med en fjärrkontroll och vi ställer byggnaden på plats och sänker ner den i marken under torsdag och fredag. När vi åker hem på fredag eftermiddag ska den vara på plats. Vi kommer därefter gjuta en platta invändigt och då har vi ytterligare en lagerlokal klar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: